«Μια παραίτηση για προσωπικούς λόγους»

Επιστολή της Κ. Λουκάκη.
Μια παραίτηση για προσωπικούς λόγους μπορεί να σημαίνει

  1. Λόγοι αυστηρά προσωπικοί που δεν επιτρέπουν πλέον σε κάποιον /κάποια να εκτελεί στο ακέραιο τα καθήκοντα του/της και να μη καταλαμβάνει θέσεις που μπορούν άλλοι να προσφέρουν ουσιαστικά. Οι τίτλοι για να υπάρχουν στα βιογραφικά, ας συγκινούν αυτούς που τους χρειάζονται
  2. Λόγοι για τους οποίους κάποιος /κάποια θεωρεί ότι δεν πρέπει να λεχθούν γραπτά και δημόσια τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή κατά την οποία υποβάλλεται και ιδιαίτερα όταν γίνονται προσπάθειες να ορθοποδήσουν όργανα, τα οποία εκφράζουν όλους μας Η πολιτεία μου στον κτηνιατρικό χώρο είναι γενικότερα γνωστή. Έχω επιλέξει να κατέβω σε εκλογές και έχω τιμηθεί με ψήφους συνάδελφων, δύο φορές στο ΠΚΣ και μια φορά στην ΕΚΕ. Πρόσφερα και προσφέρω από θέσεις «αγγαρείας» για τη σωστή λειτουργία ενός εκτελεστικού οργάνου που λέγεται Δ.Ε ή ΔΣ. ή Οργανωτική Επιτροπή Επιστημονικών Εκδηλώσεων για το καλό των συλλογικών οργάνων, συνδικαλιστικών και επιστημονικών, που θεωρώ απαραίτητο να υπάρχουν αλλιώς δεν μπορεί να εκφρασθεί δημόσια τόσο η συνδικαλιστική όσο και η επιστημονική άποψη όλων ανεξαιρέτως. Η εκλογή σε οποιοδήποτε από αυτά για εμένα, σημαίνει δουλειά και μόνο δουλειά σε βάρος του προσωπικού ελεύθερου χρόνου.

Στη Σ.Ε του Περιοδικού Κτηνιατρική Ενημέρωση μπήκα γιατί μου ζητήθηκε επίμονα να προσφέρω σε μια εποχή που όλα ήταν «μπάχαλο» κατά το κοινώς λεγόμενο. Κράτησα τις ισορροπίες, για να εκφράζονται όλοι υπερασπιζόμενη την ελευθεροτυπία και την ανεξαρτησία του Περιοδικού που είναι η φωνή του ΠΚΣ προς τα έξω. Η Σ.Ε. είχε 5 μέλη, «με το ζόρι» εμφανίζονταν 2 ή ελάχιστες φορές 3, όλοι είχαν / έχουν δουλειές, χρειάζονταν «παρακάλια» προσωπικές υπενθυμίσεις. Το Περιοδικό έβγαινε και φυσικά τα άκουγε από όλες τις πλευρές αυτός που δεν ανήκε σε «παράταξη», ας μου επιτραπεί να θέλω την ψήφο μου ακόμη μυστική. Η αλλεργία μου στον εγκλεισμό σε «οποιοδήποτε μαντρί» είναι ακόμη εδώ και 30 χρόνια ανίατη.Την εποχή της συμμετοχής μου στη Σ.Ε. όλες οι απόψεις της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας ενθαρρύνονταν να καταγραφούν δημόσια και ενυπόγραφα, έστω και σε ένα απλό editorial, που το διάβαζαν σχεδόν όλοι ή στο Ελεύθερο Βήμα του Περιοδικού. Ψιλά γράμματα θα μου πείτε.
Εξάλλου ουδείς αναντικατάστατος. Πρέπει να δουλέψουν επιτέλους όλοι/όλες που θα αναλάβουν θέση στην Σύνταξη του Περιοδικού για να έχουν αυτοί και μόνο την ευθύνη της ύλης, μη δεχόμενοι παρεμβάσεις, γι'αυτό εξάλλου δημοσιοποιούνται τα ονόματα των μελών της Σ.Ε του Περιοδικού.
Μου ζητήθηκε επίμονα να μιλήσω για το πώς και το τι έφταιξε και αποφάσισα να αποσυρθώ τώρα από την Σ.Ε. Αποφάσισα να αποσυρθώ διότι πιστεύω ότι δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να προσφέρω. Πιστεύω ότι στον ΠΚΣ ο καθένας έχει την ιστορία του και την προσφορά του και αυτό πρέπει να είναι σεβαστό. Το μέλλον θα κρίνει και θα δικαιώσει ή θα απαξιώσει. Οφείλουμε να στηρίξουμε το Δ.Σ. στις αποφάσεις που βοηθούν τον κλάδο να αναπτυχθεί, ιδιαίτερα τώρα που οι συγκυρίες είναι καλές για το κτηνιατρικό επάγγελμα- επιτέλους το πλατύ κοινό έμαθε ότι και εμείς είμαστε επιστήμονες!...κάλιο αργά παρά ποτέ. Η παραίτησή μου ήταν απόφαση συνειδητή. Δεν με εξανάγκασε κανείς και φυσικά ούτε η κ.Τραχήλη, για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Μια γυναίκα πρόεδρος σε ένα κατά βάση ανδροκρατούμενο Δ.Σ μου είναι ευοίωνο , ανεξάρτητα πολιτικής θέσης. Αισθάνθηκα ότι είναι ψυχοφθόρο να συνεχίσω μέσα σε ένα κλίμα έντονα παραταξιακό. Φαίνεται ότι το εγχείρημα να συμμετέχουν, ανεξάρτητα ουσιαστικά από παρατάξεις, μέλη στην Σ.Ε. δεν ήταν ακόμη ώριμο να πραγματοποιηθεί.
Δεν με ενδιαφέρουν οι θέσεις, όταν μου ζητηθεί και μπορώ, θα προσφέρω στον ΠΚΣ και χωρίς τίτλους, δεν θα είναι εξάλλου η πρώτη φορά
Ευχαριστώ Όλους για την τιμή και τη συνεργασία. Θα ήθελα να έχω την δυνατότητα να επιλέγω, πού πραγματικά μπορώ να προσφέρω και πού όχι. Δεν ήμουν και δεν θα γίνω τώρα συνδικαλίστρια καριέρας , εξάλλου οι πελάτες ενός ελεύθερου επαγγελματία δεν το θεωρούν προσόν να ασχολείται ο κτηνίατρός τους με Συλλογικά Όργανα, μάλλον στα μείον του συγκαταλέγεται! Απλά συνεχίζω να είμαι και δεν μπορώ να αλλάξω, η συνάδελφος κτηνίατρος που όταν της αναθέτουν κάτι για κοινό καλό το θεωρεί ακόμη υποχρέωση να το αποδέχεται και να συμμετέχει, όπου κρίνει ότι μπορεί «χορεύοντας στο σκοπό» αντί να κάνει κριτική εκ του ασφαλούς


Κατερίνα Λουκάκη , Κτηνίατρος

Υ.Γ της παρούσης επιστολής για να δημοσιευθεί ταυτόχρονα αν είναι εφικτό

Η παραπάνω επιστολή έχει σταλεί με την προφορική παράκληση στην Πρόεδρο να μη δημοσιευθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου που θα γίνονται εκλογές στην ΕΚΕ εφόσον είμαι υποψήφια και δεν θα ήθελα να εμπλακεί η εκλογική διαδικασία της ΕΚΕ με τα συμβαίνοντα στον ΠΚΣ. Δυστυχώς το όνομα μου αναφέρθηκε επίσης και σε άλλη επιστολή ( βλέπε τεύχος 75) στη διάρκεια αυτής της περιόδου . Επανέρχομαι σημειώνοντας ότι δεν ζήτησα ούτε ζητώ εύσημα από κανένα, απλά τη δουλειά μου έκανα και ευχαριστώ τους συναδέλφους για τους χαρακτηρισμούς η ψυχή του περιοδικού χωρίς ή με εισαγωγικά. Θα ήθελα να τελειώσει εδώ αυτή η ιστορία. Όμως οφείλω να πω ότι καλά θα ήταν όλοι να καταλάβουν ότι μέλος Σ.Ε της Κτηνιατρικής Ενημέρωσης σημαίνει απλά δουλειά και προσπάθεια αντικειμενικής ενημέρωσης. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω, χωρίς να θέλω να εμπλακώ σε ζητήματα της Δ.Ε. του ΠΚΣ που δεν τα γνωρίζω, ότι ο συνάδελφος κ.Κωστάτος κατανάλωσε πολλά βράδια ξενυχτώντας στο ιατρείο μου για να συντονίσουμε την ύλη του Περιοδικού. Η παρουσίαση όλων των απόψεων ήταν ο στόχος , δυστυχώς τις περισσότερες φορές δουλέψαμε χωρίς τη συμμετοχή των άλλων μελών της Σ.Ε του Περιοδικού, παρά τις τηλεφωνικές ειδοποιήσεις . και οφείλω να του το αναγνωρίσω δημόσια . Επισημαίνω και πάλι ότι δεν γνωρίζω τα λεχθέντα στις Δ.Ε του ΠΚΣ εφόσον δεν έχω διαβάσει τα επίσημα Πρακτικά και φυσικά δεν μπορώ να εκφράσω καμία θέση και άποψη για τα διαμειφθέντα στις συνεδριάσεις. Πιστεύω ότι πρέπει να βρεθεί λύση για τη συμμετοχή όλων των μελών της Σ.Ε στη διαμόρφωση της ύλης του Περιοδικού μιας και οφείλουν όλοι να γνωρίζουν τι γράφετε σε κάθε τεύχος. Είναι γνωστό ότι τα ονόματα των μελών μιας Σ.Ε δημοσιεύονται και φέρουν ουσιαστική προσωπική ευθύνη. Τελεία και παύλα.

επιστροφή