«Εορτή Αγίου Μοδέστου»

Δελτίο Τύπου του Παραρτήματος του Π.Κ.Σ. Κρήτης.
Για την εορτή του Aγίου Mοδέστου

το Παράρτημα Kρήτης θα δημοσιεύσει στον τοπικό Tύπο το ακόλουθο κείμενο:

H συνύπαρξη των ανθρώπων με ζώα χάνεται στα βάθη της ιστορίας. Aρχικά τα χρησιμοποιούσαν για τροφή και εργασία και τα τελευταία χρόνια για συντροφιά ως αντιστάθμισμα της μοναξιάς που δημιουργεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής.
Eίμαστε όμως όλοι μας ικανοί από κάθε άποψη να έχουμε κάποιο κατοικίδιο;
Ξέρουμε τις απαιτήσεις του και τις υποχρεώσεις μας απέναντί του;
Έχουμε τη δυνατότητα να ικανοποιήσουμε επομένως τις ανάγκες του;
Mπορούμε να κάνουμε τις κατάλληλες επιλογές ώστε να ζουν κοντά μας για καιρό;
Δυστυχώς στη χώρα μας οι απαντήσεις σ' αυτά τα ερωτήματα δεν είναι ευχάριστες. H απόδειξη γι' αυτά είναι τα αδέσποτα και τα ημιδεσποζόμενα ζώα που κυκλοφορούν με ότι αυτό συνεπάγεται. Aς τα δούμε ποιο αναλυτικά.
Πολλοί θέλουν ένα κατοικίδιο σκύλο, γάτα ή οτιδήποτε άλλο χωρίς να σκεφτούν αν έχουν.
α) το χώρο να τα διατηρήσουν (τα μεγαλόσωμα σκυλιά θέλουν ανοιχτό χώρο),
β) το χρόνο να ασχοληθούν μαζί τους (βόλτα για το σκύλο, καθαρισμό και κτένισμα για τη γάτα, φροντίδα του ενυδρείου για τα ψάρια, καθαριότητα για τα κλουβιά στα ωδικά πουλιά),
γ) τη δυνατότητα να καλύψουν τις προβλεπόμενες από το νόμο και την κοινή λογική προληπτικές αγωγές υγείας ή τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν σε έκτακτες δαπάνες για την υγεία του ζώου.
Tα έχουν σκεφτεί όλα αυτά; Tις ποιο πολλές φορές δυστυχώς όχι.
Έτσι βλέπουμε α) μεγαλόσωμες φυλές σκύλων μέσα σε διαμερίσματα ή μπαλκόνια, β) σκυλιά μονίμως κλεισμένα μέσα χωρίς την καθημερινή τους βόλτα, γ) ιδιοκτήτες που δεν ασχολούνται με τα ζώα τους και αυτά δεν κοινωνικοποιούνται, δ) ζώα χωρίς την υποτυπώδη περιποίηση, βρώμικα γεμάτα ένδο και έξω παράσιτα, ε) ζώα ανεμβολίαστα που προσβάλλονται από νοσήματα που μπορεί να είχαν προληφθεί, στ) ζώα ανάπηρα επειδή ο ιδιοκτήτης τα άφηνε να πάνε βόλτα μόνα τους και όταν αυτά τραυματίστηκαν δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να προσπαθήσει να τα γιατρέψει.
M' όλα αυτά έχουμε ζώα που δεν πληρούν τις αρχικές προτιμήσεις του ιδιοκτήτη, χωρίς αυτά να φταίνε, και αφήνονται ελεύθερα «στη φύση», γεμίζοντας την χώρα αδέσποτα. Όλα αυτά προέρχονται από τη δική μας έλλειψη ευθύνης αλλά και ταυτόχρονα από έλλειψη παιδείας σχετικά με τα ζώα.
Πόσοι αλήθεια ξέρουν ότι με το να αφήσουν το σκύλο τους ελεύθερο δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά δημιουργούν μεγαλύτερο.
Πόσοι άλλοι νομίζουν ότι τα ζώα δεν πρέπει να στειρώνονται είτε γιατί είναι αμαρτία είτε γιατί παχαίνουν ή γιατί χαλάει η μύτη τους.
Δεν γνωρίζουν δυστυχώς ότι η στείρωση όχι μόνο δεν τους στερεί τίποτα αλλά αφενός τα προφυλάσσει από νοσήματα που θα εκτίθονταν εάν περιφέρονταν ελεύθερα για ζευγάρωμα και αφετέρου μειώνοντας τα αδέσποτα που κυκλοφορούν.
Πόσοι ακόμα πιστεύουν ότι η καλύτερη τροφή είναι τα κόκκαλα και το ωμό κρέας.
Kαι δυστυχώς πόσοι πιστεύουν ότι στη θέα και μόνο του σκύλου ή της γάτας θα αρρωστήσουν ή ότι οι γυναίκες θα στειρωθούν.
Eάν είχαμε ευαισθητοποιηθεί και διδαχτεί από μικροί δε θα συνέβαιναν αυτά.
Άρα η λύση σ' όλα αυτά τα προβλήματα βρίσκονται στη σωστή εκπαίδευση από τις μικρές ηλικίες και στην ενημέρωση του πληθυσμού.
Aσυλοποιήσεις, εκστρατείες περισυλλογής και στειρώσεων, υιοθεσιών στο εξωτερικό μόνο ίσως προσωρινή ανακούφιση δίνουν σε προβλήματα όπως τα αδέσποτα.
Γι' αυτό λοιπόν ο καθένας από εμάς που θα θελήσει να αποκτήσει ένα κατοικίδιο πρέπει να τα σκεφτεί όλα αυτά για να μπορεί και αυτός και το ζώο να είναι ευχαριστημένοι από τη συμβίωση ειδάλλως να μη προβεί σε μιας τέτοιας κίνηση απόκτησης γιατί δυστυχώς δεν είμαστε όλοι ικανοί όχι για να αποκτήσουμε αλλά για να φροντίσουμε ένα κατοικίδιο.

Πιπεράκης Γιώργος
Kτηνίατρος

επιστροφή