«UEVP - Γενική Συνέλευση» Νοέμβριος 2005

Ε. Παπαδοπούλου
Συνέλευση UEVP

Νοέμβριος 2005



Στις 18, 19 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση της FVE και στις 17/11/2005 η συνέλευση του μεγαλύτερου και πολυπληθέστερου Τμήματος της, των κλινικών κτηνιάτρων [UEVP].
Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

1.Ο θεσμός του αναγνωρισμένου κτηνιάτρου{acknowledged vet}
Είναι ο κτηνίατρος που εργάζεται με ένα συγκεκριμένο τομέα {μικρά ζώα, χοιρινά, πουλερικά..} διαθέτει εμπειρία, προσόντα και έχει άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος. Θα είναι ένα διαφορετικό σύστημα από τον ειδικευμένο κτηνίατρο. Γίνεται κάποιος αναγνωρισμένος μετά από εξετάσεις που δίνει σε επαγγελματικό σώμα{νομοθετικό, πανεπιστήμιο, επιμελητήριο} η μετά από εργασία με επίβλεψη από de facto αναγνωρισμένο κτηνίατρο.
Η πρακτική εμπειρία θα αναγνωρίζεται όταν θα υπάρχει συνεχόμενη εργασία 3 χρόνων τα τελευταία 5 χρόνια, εβδομαδιαίο ωράριο 40 ωρών και ανά έτος 35 ώρες παρακολούθησης διαρκούς επιμόρφωσης στον τομέα που τον ενδιαφέρει.
Η θέση μας ήταν επιφυλακτική, δηλώσαμε ότι δεν αποσαφηνίζονται, ο όρος de facto αναγνωρισμένος κτηνίατρος, ποιο επαγγελματικό σώμα θα αποδίδει τέτοιους τίτλους και με ποια κριτήρια και δεν ψηφίσαμε αυτό το θεσμό. Από την πλειοψηφία των μελών έγινε αποδεκτό.

2.Εκπαιδευτική πολιτική.
Η διακήρυξη της Μπολώνια {Προπτυχιακές σπουδές -Bachelor- 3 ετών μόνο, να δίνουν δικαίωμα για εξάσκηση επαγγέλματος} αμφισβητήθηκε από πολλές χώρες. Η ελληνική αντιπροσωπεία, από τις προηγούμενες συνελεύσεις είχε παλέψει το πενταετές πτυχίο ως δικαίωμα εξάσκησης επαγγέλματος και όχι απλά ως ένα ακαδημαϊκό τίτλο. Έγινε μία πολύ καλή συζήτηση με τοποθετήσεις κρατών και αυτό το θέμα αναδείχτηκε φλέγον. Το ΔΣ της FVE δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει ειδική συνάντηση για αποσαφήνιση των όρων Bachelor και Master σε κάθε κράτος μέλος, για να διασφαλισθεί το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης των κτηνιάτρων στην Ε.Ε.

3.Διασυνοριακή δραστηριότητα επαγγελμάτων υγείας.
Μερικά επαγγέλματα όπως του δικηγόρου ,του ιατρού ,του οδοντιάτρου ,του κτηνιάτρου κλπ., είχαν ειδικό καθεστώς αυτόματης αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους. Με την καινούργια οδηγία τα επαγγέλματα υγείας διατηρούν το προνομιακό καθεστώς. Το μεγάλο ερώτημα και ανησυχία είναι αν το κτηνιατρικό επάγγελμα συγκαταλέγεται στα επαγγέλματα υγείας.
Η UEVP, η ένωση των κλινικών κτηνιάτρων προέβη σε σύμβαση με ειδικό γραφείο{λομπίστες} για την προώθηση των συμφερόντων μας με κόστος 24204 ευρώ το χρόνο.

4.Νομοθεσία για τον ορισμό της κτηνιατρικής πράξης.
Πολλές χώρες έχουν προχωρήσει σε νομοθετικό ορισμό της κτηνιατρικής πράξης και τον έχουν εκσυγχρονίσει.

5.Φάρμακα.
Εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τα φάρμακα 2004/28ΕC. Τα κράτη μέλη όφειλαν να συμμορφωθούν έως 30/10/2005. Για τα παραγωγικά ζώα απαιτείται κτηνιατρική συνταγή για την αγορά φαρμάκων. Η χρήση των είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξέταση των ζώων και με την εκτίμηση των συνθηκών που διαβιούν. Τα φάρμακα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν θα υπάρχει κτηνιατρικός λόγος να χορηγούνται. Δυστυχώς, στην Αγγλία συνταγογραφούμενα φάρμακα θα αγοράζονται και από φαρμακεία απευθείας χωρίς κτηνιατρική συνταγή και αυτό δεν είναι σύμφωνο με την οδηγία χορήγησης Κτηνιατρικών Φαρμάκων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Επιζωτιών ανέπτυξε μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία λίστας αντιμικροβιακών ιδιαιτέρως ενδιαφερόντων. Σκοπός είναι να διασφαλισθεί η αποτελεσματικότητα και διαθεσιμότητα των αντιμικροβιακών αυτών φαρμάκων για ασθένειες όπου δεν υπάρχουν ή είναι λίγες οι επιλογές μη αντιμικροβιακών φαρμάκων.
Ανησυχία για το κύκλωμα μαύρης αγοράς φαρμάκων από την Τσεχία.

6.Διαβατήρια ζώων συντροφιάς και σήμανση.
Αναγκαιότητα ύπαρξης σε κάθε κράτος μέλος μίας και μοναδικής τράπεζας δεδομένων και η αναγκαιότητα ενοποίησης με το γνωστό Europetnet.

7.Οικονομικά.
Αύξηση 6,6% της συνδρομής μας για το 2006 δεν το δεχτήκαμε, ως υπερβολικό.

8.Γρίπη των πουλερικών.
Δόθηκε έμφαση στον τρόπο πληροφόρησης της κοινής γνώμης. Ανακοινώσεις που φοβίζουν δεν βοηθούν την πολιτική αντιμετώπισης ελέγχου της νόσου.


Ελευθερία Παπαδοπούλου

επιστροφή