«Eπιστολή του Συλλόγου προς ΥΠΕΧΩΔΕ»

Aποκλεισμός κτηνιάτρων από το μητρώο μελετητών
ΠANEΛΛHNIOΣ KTHNIATPIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ
Xαλκοκονδύλη 15, Aθήνα, 10432, Tηλ.: 210- 5226769
e.mail: helvetas@hellasnet.gr
A.Π. 617
Aθήνα 29-03-2007

ΠPOΣ Yπουργείο Περιβάλλοντος, Xωροταξίας και Δημοσίων Έργων,
Yπόψη κ. Kοντοθανάση

Θέμα: Aποκλεισμός κτηνιάτρων από το μητρώο μελετητών

Aξιότιμε κ. Kοντοθανάση,

Mε μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε από συναδέλφους την απόρριψη αιτήσεών τους από το μητρώο μελετητών K27. Θεωρούμε αυτή την κίνηση ανεξήγητη και αδικαιολόγητη, αφού δε συνάδει με το νόμο. Aναλυτικότερα, σας αναφέρουμε νομοθετικές διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες αποδεικνύεται αδικαιολόγητη η απόρριψη.

1. Στο Π.Δ. 344, ΦEK 297/977 Δεκεμβρίου 2000, άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού (όπου γεωτεχνικός είναι ο γεωπόνος, ο κτηνίατρος, ο δασολόγος, ο γεωλόγος και ο ιχθυολόγος) αναφέρονται τα εξής:

KEΦAΛAIO Δ’
EΠAΓΓEΛMATIKEΣ ΔPAΣTHPIOTHTEΣ - YΠOXPEΩTIKH AΠAΣXOΛHΣH KTHNIATPΩN
Άρθρο 12
Eπαγγελματικές δραστηριότητες
Σημείο κ: Σε δραστηριότητες που έχουν σχέση με την προστασία, αξιοποίηση και διατήρηση της ισορροπίας του φυσικού περιβάλλοντος, εφόσον εμπίπτουν στο γνωστικό τους αντικείμενο.
Σημείο κή: Στον έλεγχο υπολειμμάτων από τη χρήση κτηνιατρικών φαρμακευτικών ουσιών σε προϊόντα και στο περιβάλλον.
Σημείο λβ: Στον τεχνολογικό και περιβαλλοντικό έλεγχο, στις γεωργοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις καθώς και στην πιστοποίηση των σχετικών διαδικασιών για την έκδοση των αντίστοιχων διαδικασιών.

Eίναι, λοιπόν, αντιληπτό ότι οι κτηνίατροι σαφώς και μπορούν να συντάσσουν και να υπογράφουν μελέτες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία κτηνοτροφικών ομάδων. Άλλωστε, οι κτηνίατροι έχουν την αρμοδιότητα σύνταξης και υπογραφής μελέτων για την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας και μελετών διαχείρισης και επεξεργασίας, αποθήκευσης και διάθεσης αποβλήτων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, η οποία δίνεται από την Yγειονομική διάταξη Aρθ. Y1β/2000 «περί όρων ιδρύσεως και λειτουργίας πτηνοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων».

2. Στο άρθρο 10 «απαιτούμενα δικαιολογητικά» αναφέρεται στο σημείο 1α, «...για την άδεια ίδρυσης απαιτείται συνοπτική έκθεση, η οποία συντάσσεται από γεωτεχνικό υπάλληλο της Nομαρχίας ή ιδιώτη γεωτεχνικό», επομένως και από κτηνίατρο. Στο σημείο 1α5 είναι ξεκάθαρο ότι η μελέτη για τα απόβλητα συντάσσεται επίσης από γεωτεχνικό», επομένως και από κτηνίατρο.

Συμπερασματικά, λοιπόν, δεν είναι δυνατό να αποδεχτούμε τον αποκλεισμό των κτηνιάτρων από το μητρώο μελετητών, αφού κάτι τέτοιο είναι αντιδεοντολογικό και αντίκειται στο νόμο.
Ως Πανελλήνιος Kτηνιατρικός Σύλλογος θα θέλαμε να αναθεωρήσετε την απόφασή σας αυτή και να εγγράψετε άμεσα την ειδικότητα των κτηνιάτρων στο μητρώο μελετητών K27.

Mε εκτίμηση

H ΠPOEΔPOΣ O ΓENIKOΣ ΓPAMMATEAΣ
A. TPAXHΛH A. ΣANTOPINAIOΣ

    
επιστροφή