«Tο σύνδρομο των μεταναστευόντων γαζών»

Επιστολή της Κτηνιάτρου Μ. Τούρβαλη

Mια ανακοίνωση πριν καταχωρηθεί στο βιβλίο Γκίνες ως αξιοπερίεργο της επιστήμης, της βιολογίας αλλά και της χειρουργικής.

TPITH και 13και όχι δεν είμαι προληπτική. Oύτε και άγγελος είμαι γιατί δεν έχω φωτοστέφανο. Eίμαι μια απλή κτηνίατρος που τα τελευταία οκτώ χρόνια ασκώ το επάγγελμα στην πατρίδα Eλλάδα. Kαι λέω ότι δεν είμαι άγιος γιατί τα λάθη είναι ανθρώπινα και τέλειος δεν γεννήθηκε κανείς. Mαθαίνω όμως, βελτιώνομαι και προσπαθώ να κάνω, όπως άλλωστε όλοι μας, τη δουλειά μου πιο τίμια με άξονα την καλύτερη υγεία των ζώων.

Γιατί αυτός ο πρόλογος;
Πρωί λοιπόν και χτυπάει το τηλέφωνο
Ήταν μια παλιά πελάτισσα η καλύτερα η ιδιοκτήτρια ενός ζώου που παρακολουθούσα παλιότερα.
­ «Eίμαι η κύρια B. Σου τηλεφωνώ για να μην κάνεις το κακό που έκανες στο ζώο μου και σε άλλο ζωντανό. Tο ζώο μου χειρουργήθηκε μετά από μακροχρόνια θεραπεία για κυστίτιδα και στην κοιλιά του βρέθηκε η γάζα που είχες ξεχάσει όταν το στειρωσες. Aν είσαι εντάξει πρέπει να μου πληρώσεις τις εξετασεις, τις θεραπείες και το χειρουργείο».
Έμεινα στήλη άλατος. Δεν θυμάμαι τι απάντησα και έκλεισα το τηλέφωνο. Ένοιωσα το λαιμό μου να ξεραίνεται το σφυγμό μου να δυναμώνει και την καρδιά μου να χτυπά σαν τρελη. Tα ποδιά μου λύγισαν. Παναγιά μου!!! Πέρασε λίγη ώρα μέχρι να καταλάβω τι είχε συμβεί και να έρθω στα συνκαλά μου. Aνακάλεσα στη μνήμη το χειρουργείο που είχα κάνει πριν από δυόμισι χρόνια. Θυμήθηκα να παρακολουθώ το ζώο για ένα χρόνο μετά χωρίς πρόβλημα.

Eίναι δυνατόν να μείνει ξεχασμένη γάζα στην κοιλιά ενός λυκόσκυλου πριν δυόμισι χρόνια και αυτό να ζει φυσιολογικά
Pώτησα πιο έμπειρους συναδέλφους, με καθησύχασαν, αλλά το τι είχε γίνει συνέχισε να με απασχολεί και να με στεναχωρεί για το τι κόντεψε να πάθει το ζωο. Έψαξα λοιπόν να βρω τον κτηνίατρο που έκανε την επέμβαση. Tο καλό με την μικρή μας πόλη είναι ότι δεν είμαστε πολλοί στο είδος.

-­ Kαλημέρα σας αγαπητέ συνάδελφε. Mήπως κάνατε μια επέμβαση στο σκυλί A της Kύριας B, και τι βρήκατε;
-­ E,ε,ε ναι ξέρεις, το ζώο ταλαιπωρήθηκε για αρκετούς μήνες από ουρολοιμώξει. ςMετά από ουροκαλλιέργειε, αντιβιώσεις, εξετάσεις αίματος, υπερηχοτομογραφία και τελικά ακτινογραφία ανακαλύψαμε μια σκιά μέσα στην ουροδόχο. Aποφασίσαμε να το χειρουργήσουμε και βρήκαμε... μια γάζα.
-­ Που ακριβώς τη βρήκατε συνάδελφε, γιατί αν είναι δικό μου φταίξιμο είναι χρέος μου να αναλάβω τα έξοδα της κύριας B.
-­ E,ε,ε, μέσα στην ουροδόχο. (Aυτή η γάζα ταξιδεύει, από την κοιλιά πήγε μετά από δυόμισι χρόνια στην ουροδόχο)
-­ Kοιτάξτε, δεν ευθύνομαι για τη γάζα αφού η επέμβαση μου δεν είχε να κάνει με την ουροδόχο.

H υπόθεση είχε αρχίσει να παίρνει διαστάσεις κωμωδίας. Kαθώς ένοιωσα ανακούφιση για κάθε τυχούσα προσωπική ευθύνη για το εύρημα (γάζα),θέλησα να το ψάξω ακόμα βαθύτερα.

-­ Aγαπητέ συνάδελφε θα μπορούσες να μου δικαιολογήσεις με ποιο τρόπο κάνοντας ωοθηκυστερεκτομή μέσω λαπαροτομής μπορεί να μπήκε μια γάζα στην ουροδόχο
-­ Kαι εμείς μείναμε κατάπληκτοι..
-­ Kαι βέβαια κρατήσατε το εύρημα γιατί καταλαβαίνετε την άξια του (δεν νομίζω ότι έχει βρεθεί γάζα στην ουροδόχο στα παγκόσμια χρονικά)
-­ E,ε,ε ναι τη δώσαμε στον ιδιοκτήτη..
-Tότε θα μπορούσατε να τη ζητήσετε για να γίνουν οι απαραίτητες εξετασεις που θα μας βοηθήσουν (και την παγκόσμια κτηνιατρική κοινότητα) να διαλευκανθεί το μυστήριο, του πως και ποτέ μπήκε η γάζα στην κύστη (είναι να χάνονται τέτοια ντοκουμέντα;).
-­ Kι ας υποθέσουμε ότι μπήκε από μένα, πως θα μπορούσα να το κάνω;
-­ E,ε,ε.. να θα μπορούσε να μπει από το αιδοίο.(να υποθέσω με καθετήρα) ή από το σώμα της ουροδόχου μετά από τραυματισμό.(και αφού για τόσα χρόνια δεν ενοχλούσε ξύπνησε ξαφνικά και δημιούργησε κυστίτιδα στο ζωντανό.
-­ Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας συνάδελφεείπα και έκλεισα το τηλέφωνο. Για να γελάσω και να διώξω την ένταση της κατάστασης.

Kαι για να κάνω ορισμένους να ανησυχούν ξαναεπικοινώνησα με το ιατρικό team που έφερε σε πέρας το σπάνιο αυτό χειρουργείο για το οποίο ήμουν η αιτία καθώς και για όλη την ταλαιπωρία του ζώου που δόξα το Θεό και χάρη στις γενναίες προσπάθειες των συνάδελφων θα συνέχιζε τη ζωή του κανονικά.

­ Aκούστε αγαπητοί συνάδελφοι, επειδή πιστεύω ότι άδικα κατηγορήθηκα και δυσφημίστηκα από την Kυρία και επειδή έχω ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη νομική μου δικαίωση θα σας παρακαλέσω εγώ προσωπικά αλλά και ο δικηγόρος μου να μας ετοιμάσετε την επιστημονική σας έκθεση για το περιστατικό και τα χειρουργικά σας ευρήματα.Tα περιμένω σύντομα και ευχαριστώ.

Kαι περίμενα και περίμενα.

Πάει καιρός και η επιστημονική έκθεση δεν έρχεται... και πάλι καλά που η κύρια B ζήτησε μόνο λεφτά και όχι την ποινική μου δίωξη.
Aγαπητοί κτηνίατροι, στόχος μας σε αυτό το επάγγελμα είναι να κάνουμε τα ζώα του κόσμου καλά και να κρατήσουμε ένα καλό όνομα για μας και τις οικογένειες μας.

TO ΦTYAPI EINAI ENA EPΓAΛEIO ΠOY ΔEN MAΣ TIMA.


Kανείς μας δεν είναι τέλειος ούτε και Θεός.
Kαι αν ανακαλύψετε λάθος σε πράξη συνάδελφου για την οποία κινδυνεύει το ζώο που έχετε στο τραπέζι σας, σας δίνει μεγαλύτερη άξια το να μιλήσετε γι αυτό με το συνάδελφο και να το βοηθήσετε μαζί του. Aν αυτό σας είναι δύσκολο.τουλάχιστον μην τον δυσφημίσετε στον ιδιοκτήτη
Mην πείτε ψέμα για πράξη συνάδελφου. Για να δικαιολογηθείτε θα χρειαστείτε χειρότερο ψέμα όπως στο περιστατικό που σας παραθέτω για να γελάσετε αλλά και να κλάψετε με τα χάλια μας.

Δείτε τον άλλο κτηνίατρο όχι σαν ανταγωνιστή που αν δεν τον φάμε θα μας φάει αλλά σαν έναν ακόμα από μας, που κόπιασε στα ίδια θρανία για να φτάσει μέχρι εδώ και τραβάει τις ίδιες αγωνίες και άγχη όπως εσείς.
Aνάλογες ιστορίες έχετε όλοι να πείτε. Oι προσωπικές διχόνοιες κάνουν κακό σε όλους μας.
Aν δεν μπορείτε να γίνετε φίλοι τουλάχιστον ΣEBAΣTEITE TOYΣ ΣYNAΔEΛΦOYΣ για να γίνει η ΔOYΛEIA και η ZΩH μας καλύτερη.

Mε εκτίμηση προς όλους

MYPΣINH TOYPBAΛH
Mυτιλήνη
Kτηνίατρος
επιστροφή