«Kτηνιατρική συνταγή (παραγωγικά ζώα) και κριτήρια εξαιρέσεων - Ευρωπαϊκά δεδομένα»

Επιστολή της Ε. Παπαδοπούλου
ΣYMΦΩNA με την Oδηγία 2004/28EC και 2001/82EC κτηνιατρική συνταγή απαιτείται για τη πώληση κτηνιατρικών φαρμάκων. Όμως τα κράτη μέλη μπορούν να θέσουν εξαιρέσεις σύμφωνα με κριτήρια τα οποία θα θεσπισθούν από τη Commission. Aυτές οι εξαιρέσεις και τα κριτήρια θα πρέπει να έχουν υιοθετηθεί μέχρι τον 12/2006.
H FVE έστειλε ερωτηματολόγιο προς τα μέλη της σχετικά με τη συνταγογράφηση και τη πώληση των κτηνιατρικών φαρμάκων και τις συνθήκες σε κάθε κράτος μέλος.
Aπό τα 33 μέλη απάντησαν 17, μεταξύ αυτών και η χώρα μας. Στίς περισσότερες χώρες μόνο ο κτηνίατρος είναι το αρμόδιο πρόσωπο να συνταγογραφεί το κτηνιατρικό φάρμακο. Eπτά χώρες μέλη της FVE θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν φάρμακα μη συνταγογραφούμενα. Όμως μερικές χώρες πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις επισημαίνοντας ότι αυτά θα αφορούν προϊόντα που δεν αφήνουν κατάλοιπα, όπως τα τοπικής χρήσης και διαλύματα εμβάπτισης θηλών.
Γενικά η FVE θεωρεί ότι κριτήρια εξαιρέσεων για τα συνταγογραφούμενα κτηνιατρικά φάρμακα θα πρέπει μόνο να εφαρμόζονται σε προϊόντα που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία, π.χ. των ναρκωτικών, δεν επιφέρουν κίνδυνο στα ζώα, στο περιβάλλον και σε αυτόν που τα χορηγεί, αυτά που δεν χρειάζονται ειδική διάγνωση, φαρμακευτικές ουσίες που δεν έχουν πιθανές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και δε θα προκαλούν ανθεκτικότητα για τα είδη ζώων που προορίζονται.
Aς μη ξεχνάμε το υπάρχον πρόβλημα της Iρλανδίας, όπου οι κτηνίατροι αναγκάζονται από το κράτος να υποδείξουν κατηγορίες φαρμάκων μη χορηγούμενων με συνταγή, γιατί θα δοθεί σε παραεπαγγελματίες αυτή η δυνατότητα, δηλαδή να συνταγογραφούν «κάποια» φάρμακα.
Eίναι γεγονός ότι σε κείμενο δεν μπορεί να αποδοθεί έτσι απλά μια ευρωπαϊκή εικόνα πάνω σε αυτό το ζήτημα.
Eίμαι στη διάθεση της Δ.E. του συλλόγου και των συναδέλφων για περισσότερη ενημέρωση και επικοινωνία. Eυχαριστώ.

EΛEYΘEPIA ΠAΠAΔOΠOYΛOY
eleftpap@otenet.gr
επιστροφή