10/02/2015

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ: ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ 130 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ - ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΩΡΑ

(ΠΑΝΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ) & ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
9/2/2015

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ
ΟΧΙ στις απολύσεις 130 συμβασιούχων – Άμεσες προσλήψεις ανέργων τώρα

Από τις 15 Φλεβάρη και ως το τέλος του μήνα θα λήξουν πανελλαδικά οι συμβάσεις 130 συμβασιούχων οι οποίοι προσλήφθηκαν στις 15/12/2014 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την «κάλυψη κατεπειγουσών αναγκών» με δίμηνες συμβάσεις της ντροπής παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σταθερές και διαρκείς και λειτουργεί με 625 μόνιμους υπαλλήλους, αντί των 1.700 που προβλέπει ο ιδρυτικός του νόμος. Η προκήρυξη ήταν εξαρχής απαράδεκτη όπως είχαμε καταγγείλει διότι:
1) Υποχρέωνε τους υποψήφιους να κάνουν αίτηση μόνο για έναν νομό, τη στιγμή που σε ολόκληρες περιφέρειες δεν προβλεπόταν καμιά πρόσληψη κυρίως γεωπόνων και κτηνιάτρων αλλά και άλλων ειδικοτήτων (απόφοιτοι ΤΕΙ, τοπογράφοι μηχανικοί, οικονομολόγοι, ΔΕ)
2) Οι υποψήφιοι δεν μπορούν να δουλέψουν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 2 μηνών !!! μέσα σε συνολικό διάστημα 12 μηνών σύμφωνα με την παρ. 2 του αρ. 14 του Ν. 2190/1994 και υποψήφιοι οι οποίοι έχουν απασχοληθεί στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 24 μηνών συνολικά από 19-07-2004 έως σήμερα, αποκλείονται από τη διαδικασία πρόσληψης, σύμφωνα με το Π.Δ. 164/2004.
Η ΚΑΠ (Πυλώνας I και ΙΙ) και ο έλεγχος της εφαρμογής της, το όχημα δηλαδή για το ακόμα μεγαλύτερο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, μέσω της ακόμα μεγαλύτερης ανισοκατανομής των επιδοτήσεων (το 80% των επιδοτήσεων πηγαίνει στο 20% των αγροτών) είναι ο βασικός πυρήνας στο αντικείμενο εργασίας του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η νέα ΚΑΠ 2015-2020 θέτει αυστηρούς κανόνες ώστε τα λεφτά να πάνε στις τσέπες επιχειρηματιών-μεγαλοαγροτών και είναι πολυπλοκότερη με πολλές εξειδικευμένες ΥΑ να μην έχουν ακόμα εκδοθεί με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες (είτε έπαιρναν επιδοτήσεις είτε όχι) να είναι ξεκρέμαστοι χωρίς καμιά ενημέρωση σχετικά με το τι δήλωση ΟΣΔΕ 2015 θα καταθέσουν αφού το σύστημα επιδοτήσεων αλλάζει φέτος. Οποιαδήποτε λαθεμένη δήλωση δικαιωμάτων λόγω μη ενημέρωσης-βοήθειας από ΟΠΕΚΕΠΕ, θα την πληρώσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες με μειωμένα ή μηδενικά τσεκ ως το 2020!!!
Επίσης το ελεγκτικό έργο του ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχώς διευρύνεται με νέες υπηρεσίες, τα σοβαρά προβλήματα στην επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων παραμένουν και γενικά, χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες-κτηνοτρόφοι είναι ακόμα απλήρωτοι για την ενιαία, την εξισωτική, τα αγροπεριβαλλοντικά, τα βιολογικά και άλλα προγράμματα σε βάθος τριετίας.
Καταγράφοντας τόσο προεκλογικά
• Τις δηλώσεις των υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε ομιλία στον ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα στις 20/1/2015 ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνά η Τράπεζα Πειραιώς και η ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ δεν θα έχει στα χέρια της τις αγροτικές επιδοτήσεις και ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα ξαναγίνει δημόσιος»
• των υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κκ Αποστόλου, Πετράκου, Κοδέλα στις 5/1/2015 ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ (…) δεσμεύεται για ένα ΟΣΔΕ που θα περνά μέσα από την πλήρη αξιοποίηση των δομών του ΟΠΕΚΕΠΕ, του Υπουργείου και δημόσιων υπηρεσιών εξυπηρέτησης των αγροτών» και ότι «το σύστημα ΟΣΔΕ (…) πρέπει να λειτουργήσει χωρίς να επιβαρύνονται οι αγρότες» (Β. Αποστόλου, 15/7/2014).
• την ανακοίνωση του τμήματος αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ (29/1/2014) που έκανε λόγο για «προκλητικά φωτογραφική και σκάνδαλο διαρκείας» την προκήρυξη του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πιστοποίηση των Φορέων για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ των αγροτών τον Γενάρη 2014 και ότι «η κερδοσκοπία κάθε λογής «ημέτερων» σε βάρος των αγροτών και του δημόσιου συμφέροντος (…) θα ακυρωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ»
όσο και μετεκλογικά
• τις δηλώσεις των στελεχών της συγκυβέρνησης κκ Λαφαζάνη και Αποστόλου (υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αντίστοιχα) στις 28/1/2015 στην τελετή παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων «ότι η νέα πολιτική ηγεσία δεν βλέπει μόνο εργαζόμενους, τους οποίους τιμάμε ως αριστερά και ως κυβέρνηση, αλλά πρώτα απ’ όλα βλέπουμε συνεργάτες» και ότι «οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο είναι η μεγάλη δύναμη, η ατμομηχανή για να πάμε μπροστά στον πρωτογενή τομέα».
• Το δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ στις 3/2/2015 ότι «όλες οι περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα είναι στη διάθεση των παραγωγών, προκειμένου να παρέχουν τεχνική πληροφόρηση.»
Απαιτούμε από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να σταματήσει τις απολύσεις των 130 συμβασιούχων ά διμήνου και να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη των υπόλοιπων 130 ΄β διμήνου με μόνιμη και σταθερή εργασία αλλά και να στελεχώσει τόσο τον ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και όλες τις δημόσιες, περιφερειακές, δημοτικές γεωτεχνικές υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, που είναι τώρα στην ανεργία κατά χιλιάδες, καταργώντας τα «όρια εργασίας».
Απαιτούμε να ακυρωθεί όντως η απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πιστοποίηση Φορέων για τον ΟΣΔΕ και ΑΜΕΣΑ να βοηθήσει ΔΩΡΕΑΝ ο ΟΠΕΚΕΠΕ ή/και κάθε δημόσια γεωτεχνική υπηρεσία τους αγρότες-κτηνοτρόφους στις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2015-2020 ώστε να μην πεταχτεί κανένας μικρομεσαίος έξω από τις έστω και αυτές πενιχρές επιδοτήσεις. Οι μεγαλοαγρότες έχουν ιδιώτες-συμβούλους στο πλάι τους δεν έχουν ανάγκη τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Το ζήτημα με την έγκαιρη και σωστή υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ 2015 επείγει διότι η προθεσμία υποβολής για εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους λήγει στις 31/5/2015 και αφού η νέα πολιτική ηγεσία θέλει «την μείωση του κόστους αγροτικών προϊόντων» (Π.Λαφαζάνης, 28/1/2015) μπορεί να ξεκινήσει με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ αφού σε ορισμένες περιοχές το κόστος φτάνει τα 300-400 ευρώ/δήλωση και συνολικά οι παραγωγοί πληρώνουν κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για κάτι που δικαιούνται δωρεάν.
Καλούμε τους συμβασιούχους και μόνιμους εργαζόμενους του ΟΠΕΚΕΠΕ σε επαγρύπνηση και να απαιτήσουν από τη νέα πολιτική ηγεσία τις άμεσες προσλήψεις χιλιάδων άνεργων γεωτεχνικών (και άλλων ειδικοτήτων) και να βάλουν φρένο στην ιδιωτικοποίηση αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ διότι είναι απειλή για τη σταθερή και μόνιμη εργασία του υπάρχοντος προσωπικού καθώς επίσης σημαίνει και νέα χαράτσια για τους αγρότες.
Καμιά αναμονή παρά τα μεγάλα λόγια και τους λεονταρισμούς που ακούγονται διότι ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι αρνητικά όπως με τις νέες κυρώσεις τις ΕΕ στη Ρωσία όπου η συγκυβέρνηση εξέφρασε την «αντίθεσή» της….συνυπογράφοντας φαρδιά πλατιά τη συνέχιση των κυρώσεων (άρα και του ρωσικού εμπάργκο) που θα πλήξει τους Έλληνες αγρότες και το 2015.
ΟΧΙ ΣΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ - ΖΩΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ
photo
επιστροφή