14/10/2026

Σχετικά με την ανάρτηση φωτογραφίας ζώου στο ΕΜΖΣ

ΓΑΤ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ως κτηνίατροι καλούμαστε να αναρτήσουμε στο ΕΜΖΣ μεταξύ άλλων και φωτογραφία του ζώου. Για άλλη μια φορά η καθημερινή μας εργασιακή πραγματικότητα επιβαρύνεται με επιπλέον γραφειοκρατικές διαδικασίες που ουδεμία σχέση έχουν με την κτηνιατρική επιστήμη και πρακτική. Αντιθέτως, η χρήση φωτογραφίας ως στοιχείο ταυτοποίησης ενός ζώου είναι τουλάχιστον γελοία. 

1.Αν τα ζώα συντροφιάς ανήκουν σε συγκεκριμένη φυλή τότε σίγουρα σε επίπεδο εμφάνισης/ εικόνας έχουν κοινά χαρακτηριστικά, τις περισσότερες φορές και ταυτόσημα. 

2.Η ηλεκτρονική σήμανση και καταχώρηση στοιχείων γίνεται κατά κύριο λόγο τις πρώτες 7-8 εβδομάδες ζωής. Ως εκ τούτου η φωτογραφία του θα απεικονίζει αυτό σε ιδιαίτερα μικρή ηλικία και είναι βέβαιο ότι η εξωτερική του εικόνα θα αλλάξει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

3.Ακόμα και στα βιβλιάρια υγείας των παιδιών και στους ηλεκτρονικούς φακέλους όλων μας δεν αναρτάται φωτογραφία. Ούτε καν όλα τα αστυνομικά τμήματα της χώρας δεν έχουν τη δυνατότητα φωτογράφισης των ανθρώπων που κλείνουν ραντεβού για έκδοση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας και θα πρέπει να την έχουν τα κτηνιατρεία;!

Πραγματικά, μέχρι τώρα κανείς δε μας έχει απαντήσει με λογικά επιχειρήματα τι εξυπηρετεί αυτή η επιλογή. Στα κτηνιατρεία μας τελούνται κτηνιατρικές πράξεις και σίγουρα η φωτογράφιση δεν είναι τέτοια. Ας σταματήσει το Υπουργείο Εσωτερικών να παίζει με την καθημερινότητά μας και την πραγματική μας δουλειά. Ας σταματήσει να εξευτελίζει το επάγγελμα και την επιστήμη μας. Ταυτόχρονα, τέτοιες αποφάσεις δημιουργούν λανθασμένες αντιλήψεις για τη σημασία της συστηματικής επίσκεψης ενός ζώου στο κτηνιατρείο, για το τι σημαίνει υπεύθυνη ιδιοκτησία και φροντίδα των κατοικίδιων. 

Το ΥΠ.ΕΣ. λειτουργεί εδώ και καιρό με τρόπο απαξιωτικό τόσο απέναντι στους κτηνιάτρους όσο και απέναντι στους/στις κηδεμόνες ζώων. Η κατοχή και φροντίδα των ζώων συντροφιάς δεν είναι ζήτημα αισθητικής. 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ


επιστροφή