29/07/2014

Εμφάνιση Καταρροϊκού Πυρετού στην Πελοπόννησο -8 η εγκύκλιος

imagesΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ /Τμήμα Β΄
Ταχ. Δ/νση : Αχαρνών 2
Ταχ. Κώδικας : 10176 Αθήνα Πίνακα Διανομής
Πληροφορίες : Δ. Δηλαβέρης
Τηλέφωνο : 210 212 5724
Fax : 210 212 5719
E-mail : ka6u061@minagric.gr


ΘΕΜΑ: Εμφάνιση Καταρροϊκού Πυρετού στην Πελοπόννησο -8 η εγκύκλιος

ΣΧΕΤ: 1. Το με αριθ. πρωτ. 2692/96477/25.07.2014 έγγραφό μας
2. Η με αριθμ. πρωτ. 4803/153138/10.12.2013 απόφαση Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων : «Πρόγραμμα επιτήρησης καταρροϊκού πυρετού του προβάτου (ΦΕΚ 3256 Β)
3. Το Π.Δ. 33/2003 (ΦΕΚ 34 Α΄) «Μέτρα για την καταπολέμηση και εξάλειψη του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου σε συμμόρφωση προς την οδηγία 2000/75/ΕΚ του Συμβουλίου».
4. Ο Καν. (ΕΚ) αριθ. 1266/2007 της Επιτροπής, σχετικά με κανόνες εφαρμογής της οδηγίας 2000/75/ΕΚ του Συμβουλίου όσον αφορά την καταπολέμηση, την παρακολούθηση και την επιτήρηση του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις ορισμένων ζώων ευπαθών ειδών (EE L 283 της 27.10.2007, σ. 37) όπως αυτός έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
5. Η με αριθ. πρωτ. 258944/07.08.2008 Απόφαση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ 1727 Β΄) «Σχέδιο αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού»

1. Σε συνέχεια του σχετικού (1) και με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα σε ότι αφορά την εξέλιξη του Καταρροϊκού Πυρετού (ΚΠ) του Προβάτου (επιβεβαίωση εστιών και στις περιοχές Φλώρινας , Θεσσαλονίκης και Εύβοιας) από λήψης της παρούσης οι ζώνες υπό περιορισμό λόγω Καταρροϊκού Πυρετού που περιγράφονται στο (1) σχετικό τροποποιούνται ως ακολούθως :

Ζώνη Προστασίας

Στο εξής περιλαμβάνει ολόκληρες τις περιφέρειες:
· Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
· Κεντρικής Μακεδονίας
· Δυτικής Μακεδονίας
· Ηπείρου
· Δυτικής Ελλάδας
· Στερεάς Ελλάδας
· Θεσσαλίας (πλην των νήσων Σποράδων)
· Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων)
· Πελοποννήσου

Ζώνη Επιτήρησης

Στο εξής περιλαμβάνει:
· Ολόκληρη την Περιφέρεια Ιονίων νήσων πλην της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας
· Τις νήσους Σποράδες

Υπενθυμίζεται ότι οι κατά τόπους αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές των Νομών που περιλαμβάνονται στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης θα πρέπει :

· Να προβούν άμεσα στις ενέργειες που προβλέπονται στα (4) και (5), ιδιαίτερα στην έκδοση των σχετικών αποφάσεων που προβλέπονται στο (5) σχετικό (ή τροποποίηση των ήδη υπαρχόντων). Επίσης να επικοινωνήσουν με το ΚΚΙΑ/Τμήμα Παρασιτολογίας (210 6080838 fax: 210 6080838, e−mail: sboutsini@yahoo.gr για πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα εντομοπροστασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.


· Να συστήσουν άμεσα ομάδες ορο-αρνητικών βοοειδών-μαρτύρων, εάν δεν το έχουν ήδη κάνει, σε κάθε ένα από τους Νομούς οι οποίοι περιλαμβάνονται στις ζώνες προστασίας ή επιτήρησης , εκτός εάν είχαν ήδη τέτοιες ομάδες σύμφωνα με το (2) σχετικό.


Τις παραπάνω ομάδες βοοειδών μαρτύρων (10 εκτροφές με 5 βοοειδή ανά εκτροφή σε κάθε Νομό από αυτούς που δεν έχουν ήδη ομάδες βοοειδών –μαρτύρων) να τις συστήσουν ακολουθώντας τις οδηγίες του Εγχειριδίου Εφαρμογής του Προγράμματος Επιτήρησης του Καταρροϊκού Πυρετού του Προβάτου (και ιδίως του Παραρτήματος ΙΙΙ αυτού) καθώς και του (2) σχετικού.


Ειδικά σε ότι αφορά τα ανωτέρω βοοειδή-μάρτυρες σε περίπτωση αδυναμίας σύστασης των ανωτέρω ομάδων οι αρμόδιες τοπικές αρχές παρακαλούνται για την αποστολή γραπτού αιτήματος όπου θα φαίνονται οι λόγοι προκειμένου , σε συνεργασία με την ΚΥ να καθοριστούν εναλλακτικά μέτρα όπου αυτό είναι εφικτό.


Επιπλέον διευκρινίσεις σε σχέση με τα μέτρα εντός των ανωτέρω ζωνών έχουν δοθεί και με τα, 1535/71547/30.05.2014, 1693/76447/12.06.2014, 1725/78211/17.06.2014, 1776/80270/20.06.2014 και 1876/82666/25.06.2014 έγγραφα της υπηρεσίας μας. Υπενθυμίζεται ότι οι περιορισμοί που αφορούν τα ζώα των ευαίσθητων στη νόσο ειδών αφορούν και το σπέρμα τα έμβρυα και τα ωάρια που συλλέγονται από τα ζώα αυτά.


Ειδικά σε ότι αφορά τα μέτρα που εφαρμόζονται στη ζώνη των 20 χλμ. (ζώνη ελέγχου) παρατίθενται οι παρακάτω διευκρινήσεις.

3.1 Επί του παρόντος από την ανωτέρω ζώνη δεν επιτρέπεται έξοδος ζώντων μηρυκαστικών καθώς και του σπέρματος – εμβρύων και ωαρίων που συλλέγονται από τα ζώα αυτά.

3.2 Στις εκτροφές όπου δεν έχει διαπιστωθεί κρούσμα ΚΠ (δεν είναι εστίες του νοσήματος):
Τα ζώα (μηρυκαστικά) των εκτροφών αυτών δεν μπορούν να μετακινηθούν από την εκτροφή προέλευσης για 21 ημέρες από τη διαπίστωση της εστίας εξ αιτίας της οποίας τέθηκαν υπό περιορισμό. Στο διάστημα αυτό ωστόσο μπορούν να μετακινηθούν για άμεση σφαγή σε σφαγείο εντός της ζώνης των 20χλμ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. Την ήμερα της μετακίνησής τους στο σφαγείο έχουν εξεταστεί κλινικά και δεν εμφανίζουν συμπτώματα ΚΠ.

β. Πριν τη μετακίνησή τους στο σφαγείο στα προς σφαγή ζώα (μηρυκαστικά) έχει εφαρμοστεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ότι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα).

γ. Έχουν εφαρμοστεί κατάλληλα εντομοαπωθητικά ή/και εντομοκτόνα (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) και στα οχήματα με τα οποία τα ζώα μεταφέρθηκαν στο σφαγείο πριν από την αναχώρησή τους αλλά και μετά την εκφόρτωση των ζώων.


Μετά την πάροδο των ανωτέρω 21 ημερών επιτρέπεται η μετακίνηση των ανωτέρω ζώων εντός της ζώνης των 20 χλμ, τόσο για σφαγή (πάντα σε σφαγείο που βρίσκεται στην ίδια ζώνη) όσο και για άλλους λόγους υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με τις οποίες μετακινούνται για
σφαγή (σημεία α, β, γ της παραγράφου 4.1).

Όπως έχει διευκρινιστεί με το με αρ. πρωτ. 1776/80270/20.06.2014 έγγραφό μας όταν μια εκτροφή βρίσκεται εντός μιας τέτοιας ζώνης ελέγχου των 20 χλμ. και τα περιοριστικά μέτρα σε αυτήν επεκτείνονται χρονικά πέραν των 21 ημερών, λόγω επιβεβαίωσης διαδοχικών εστιών του νοσήματος στην γύρω περιοχή, τότε, μετά την πάροδο των αρχικών 21 ημερών, εκτός από τις μετακινήσεις για άμεση σφαγή, που αναφέρονται παραπάνω, θα επιτρέπεται και η μετακίνηση ζώντων ζώων για οποιοδήποτε άλλο λόγο, εντός της ίδιας ζώνης ελέγχου, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κάθε φορά, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις.

3.3 Στις εκτροφές όπου έχει διαπιστωθεί κρούσμα ΚΠ (εστίες του νοσήματος, συμπεριλαμβανομένων των εκτροφών όπου έχει πραγματοποιηθεί ορο-μετατροπή):

Εφαρμόζονται τα μέτρα που προβλέπονται στα (3) και (4) σχετικά και αφορούν ιδίως στην απαγόρευση μετακινήσεων ζώντων μηρυκαστικών από την εκτροφή. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 2 (γ) του σχετικού (2) οι εκτροφές αυτές τίθενται υπό αυξημένη επιτήρηση για τουλάχιστο 50 ημέρες εφόσον δεν σημειωθεί άλλο κρούσμα στον ίδιο νομό. Λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη το Άρθρο 8 , παρ.4 του σχετικού (4) οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές μπορούν να επιτρέπουν μετακινήσεις ζώων από τις εκτροφές αυτές για άμεση σφαγή σε σφαγείο εντός της ζώνης των 20 χλμ υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, όπως και για τις υπόλοιπες εκτροφές της ίδιας ζώνης, εφόσον έχουν περάσει τουλάχιστον 30 ημέρες από τη διαπίστωση του τελευταίου κρούσματος στην εκτροφή.

3.4 Έξοδος μηρυκαστικών από τη ζώνη των 20 χλμ για άμεση σφαγή σε σφαγείο της ζώνης προστασίας εκτός της ζώνης ελέγχου στη παρούσα φάση μπορεί να εγκρίνεται μόνο για ειδικές περιπτώσεις όταν δεν υπάρχει άλλο σφαγείο εντός της ίδιας ζώνης ελέγχου μετά από τεκμηριωμένο αίτημα της αρμόδιας τοπικής κτηνιατρικής αρχής που υποβάλλεται για έγκριση στην Κεντρική Υπηρεσία.

4. Μέτρα εντομοπροστασίας

4.1 Μέτρα εντομοπροστασίας για τα ζώα.

Αφορούν κατά προτεραιότητα όλες τις εκτροφές μηρυκαστικών εντός της ζώνης ελέγχου των 20 χλμ, αλλά και τις υπόλοιπες στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης πλην των εκτροφών όπου διατηρούνται βοοειδή-μάρτυρες. Είναι ιδιαίτερης σημασίας για ζώα που κατά τη διάρκεια της νύχτας παραμένουν στο ύπαιθρο (πρακτική που θα πρέπει να αποφεύγεται όποτε είναι δυνατόν). Οδηγίες και κατάλογος των διαθέσιμων εγκεκριμένων σκευασμάτων παρέχονται στο Παράρτημα Α

4.2 Μέτρα εντομοκτονίας για τους χώρους των εκτροφών.

Αφορούν τις ίδιες εκτροφές όπως και τα προηγούμενα. Θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικά και είναι ιδιαίτερης σημασίας όταν τα ζώα διαμένουν εντός του στάβλου κατά τις βραδινές ώρες. Έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν απαιτούν χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα , όπως τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται επάνω στα ζώα.

4.3 Μέτρα εντομο-προστασίας / εντομοκτονίας κατά τις μετακινήσεις

Όπως περιγράφονται παραπάνω και βάση των οδηγιών του Παραρτήματος Α. Μεταξύ άλλων είναι απολύτως απαραίτητο να μην πραγματοποιούνται μετακινήσεις ζωντανών μηρυκαστικών κατά τις ώρες δραστηριότητας των εντόμων – φορέων (από το σούρουπο ως την αυγή).

4.4 Μέτρα καταπολέμησης των εντόμων στους αντίστοιχους βιοτόπους.

Για περαιτέρω πληροφορίες/διευκρινήσεις σχετικά με τα μέτρα εντομοκτονίας/εντομοπροστασίας μπορείτε να επικοινωνείτε με το ΚΚΙΑ/Τμήμα Παρασιτολογίας (210 6080838, fax: 210 6080838, e−mail: sboutsini@yahoo.gr).

5. Παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των διαλαμβανομένων και παραμένουμε στη διάθεσή σας για τυχόν διευκρινήσεις.
-O-
Προϊστάμενος
της Δ/νσης Υγείας Ζώων
Σπυρίδων Ντουντουνάκης

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α : Οδηγίες και κατάλογος των μέχρι σήμερα εγκεκριμένων κτηνιατρικών εντομοαπωθητικών σκευασμάτων για την προστασία των μηρυκαστικών από τα έντομα που είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση του Καταρροϊκού Πυρετού του Προβάτου. (Με την επιφύλαξη νέων εγκρίσεων από τον ΕΟΦ.)

Γενικές Οδηγίες :
Να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης και οι χρόνοι αναμονής που αναγράφονται στο φύλλο οδηγιών του κάθε σκευάσματος.
Κατάλογος Κτηνιατρικών Σκευασμάτων
Σκεύασμα Οδηγίες χρήσης
BUTOX PROTECT 7,5 mg/ml
POUR.ON.SU (Deltamethrin). Για βοοειδή και πρόβατα. Υγρό για επίχυση (pour on method) στη ράχη των ζώων από το κεφάλι έως την ουρά. Επανάληψη κάθε 6-10 εβδομάδες.

* COOPERTIX 2%
SOL. EXT. USE (Cyhalothrin). Για βοοειδή-πρόβατα-χοίροι

DELTANIL 10 mg/ml
POUR.ON.SU (Deltamethrin). Για βοοειδή και πρόβατα. Υγρό για επίχυση (pour on method) στη ραχιαία γραμμή στο ύψος των ώμων των ζώων. Επανάληψη κάθε 4-6 εβδομάδες.

ECTOFLY 12,5 mg/ml
POUR.ON.SO (Cypermethrin) Για πρόβατα. Υγρό για επίχυση (pour on method) στη ράχη και στο οπίσθιο τεταρτημόριο των ζώων. Επανάληψη κάθε 6-8 εβδομάδες.

ECTOPOR 2% (w/v)
CUT.SOL (Cypermethrin). Για βοοειδή, αίγες και πρόβατα. Υγρό για επίχυση κατά μήκος της ράχης των ζώων από το κεφάλι έως την ουρά.
Επανάληψη κάθε 4-5 εβδομάδες

* Το COOPERTIX δεν κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά.
επιστροφή