26/10/2013

Εξώδικο ΠΚΣ προς Δ. Ωραιοκάστρου για παράνομες στειρώσεις

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Χαλκοκονδύλη αρ. 15, ως εκπροσωπείται νόμιμα διά της Προέδρου του.

ΠΡΟΣ

Τον Δήμο Ωραιοκάστρου, που εδρεύει στο Ωραιόκαστρο νομού Θεσσαλονίκης, οδός Κομνηνών αρ. 76, ως εκπροσωπείται νόμιμα διά του κ. Δημάρχου.

Κοινοποιούμενη

Την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης (Τμήμα Κτηνιατρικής) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, που εδρεύει στην Καλαμαριά, οδός Σολωμού 1 και Αιγαίου.

* * *

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, ο οποίος εκπροσωπεί το σύνολο των Ελλήνων Κτηνιάτρων μεταξύ άλλων έχει ως σκοπό σύμφωνα με το καταστατικό του την προστασία της υγείας του κοινωνικού συνόλου και του κτηνιατρικού επαγγέλματος.

Προ ημερών περιήλθε εις γνώσιν μας αντίγραφο της υπ’αριθμ. 291/2013 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ωραιοκάστρου περί σύναψης σύμβασης συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και του Σωματείου «Φιλοζωική Ορειβατική και Οικολογική Ένωση Χαλκιδικής» με έδρα τον Πολύγυρο Χαλκιδικής για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Ωραιοκάστρου επί της οποίας παραθέτουμε τις κατωτέρω επισημάνσεις ώστε να αποφευχθούν εκ μέρους σας παράνομες πράξεις.

Καταρχήν αντιτίθεται στην ισχύουσα νομοθεσία και σε κάθε έννοια λογικής η συνεργασία με φιλοζωικό σωματείο που εδρεύει σε άλλο Δήμο και σε άλλο Νομό από τον χώρο αρμοδιότητας του Δήμου σας, σε απόπσταση 76 χιλιομέτρων.

Πως είναι δυνατόν η πενταμελής επιτροπή της παρ.12 του άρθρου 9 του νόμου 4039/2012 να ελέγχει το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς εντός των ορίων άλλου Δήμου όπου δεν έχει αρμοδιότητα να ασκεί διοικητικές πράξεις.

Προκαλεί ερωτηματικά και δέον να ερευνηθεί η συγκεκριμένη σύμβαση ως σαν να μην υπάρχουν κτηνίατροι ή σωματεία στο Δήμο Ωραιοκάστρου ή στο Νομό Θεσσαλονίκης. Άλλωστε η μεταφορά ζώων σε τέτοια απόσταση πέραν του οικονομικού κόστους αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία ειδικά σε περίοδο που έχουν ανακοινωθεί επίσημα κρούσματα λύσσας στο Δήμο Ωραιοκάστρου.

Πέραν των ανωτέρω στο άρθρο 2 της συμβάσεως αναφέρεται ότι το φιλοζωικό σωματείο «διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο κτηνιατρείο μικρών ζώων».

Σύμφωνα με τις διατάξεις της υποπαραγράφου Ε12 του άρθρου 1 του Ν. 4152/2013 τα κτηνιατρεία ιδρύονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν υπεύθυνο επιστημονικό κτηνίατρο και θα τηρούνται οι διατάξεις του νόμου 604/77 και του Π.Δ.463/78 περί όρων ιδρύσεως και λειτουργίας κτηνιατρείων.

Άρα η διενέργεια κτηνιατρικών πράξεων σε άλλους χώρους που δεν διαθέτουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιατρείου μικρών ζώων είναι παράνομη και αντίκειται στον νόμο, πολύ δε περισσότερο υπό τις παρούσες συνθήκες όπου έχουν διαπιστωθεί κρούσματα λύσσας στη χώρα, ιδιαίτερα δε στη Βόρεια Ελλάδα.

Επίσης, ο επιστημονικά υπεύθυνος κτηνίατρος ο οποίος έχει την ευθύνη λειτουργίας του κτηνιατρείου φέρει τις υποχρεώσεις του άρθρου 5 και άρθρου 7 του ΠΔ 463/78, δηλαδή ενδεικτικώς να τηρεί βιβλία επιθεωρήσεως διενεργούμενων εμβολιασμών και απολυμάνσεων, να αναφέρει μηνιαίως στην αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία εγγράφως τους εμβολιασμούς, να μεριμνά για την καθαριότητα των χώρων του κτηνιατρείου.

Όσον αφορά τους εθελοντές κτηνίατρους χωρών Ε.Ε., ορθώς επισημαίνεται στο άρθρο 2 της σύμβασης ότι πρέπει να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις περί προσωρινής παροχής υπηρεσιών γεωτεχνικών στη χώρα, άλλως, όπως γίνεται αντιληπτό όποιος με οποιονδήποτε τρόπο συμβάλλει στην παράνομη άσκηση του κτηνιατρικού επαγγέλματος θεωρείται συνεργός και θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου. Πρέπει πλέον ο καθείς σε αυτήν τη χώρα να αντιληφθεί ότι έχει υποχρέωση να εφαρμόζει την νομοθεσία που στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί και οδηγία της ευρωπαϊκής ένωσης.

Το δεύτερο στοιχείο που πρέπει να ελέγχετε είναι αν τα ζώα που θα στειρωθούν είναι πραγματικά αδέσποτα διότι υπάρχουν και περιπτώσεις στειρώσεως δεσποζόμενων ζώων.

Πέραν λοιπόν των νομικών θεμάτων, τα οποία σας επισημαίνουμε ώστε να μην επικαλεσθείτε άγνοια ή πλάνη, σας θέτουμε και θέματα ηθικής τάξεως τα οποία θα πρέπει να σας προβληματίσουν.

α) Πριν να και να συνεργαστείτε με το φιλοζωικό σωματείο του Νομού Χαλκιδικής ήλθατε σε επαφή με τους έλληνες κτηνιάτρους του δήμου σας ή του νομού σας, ώστε να ζητήσετε τη γνώμη τους για το τυχόν μέγεθος του προβλήματος και την αντιμετώπισή του;

β) Για τους εθελοντές κτηνίατρους πρέπει να καταβληθούν έξοδα μετακίνησης, διατροφής, καταλύματος κλπ. Ποιος καταβάλει αυτά τα έξοδα; Γιατί δεν ζητάτε από τους φιλόζωους, αφού εκδηλώνουν τέτοιο ενδιαφέρον για τα αδέσποτα του Δήμου σας, να προσφέρουν τα ίδια χρήματα ώστε να προσφερθούν υπηρεσίες περίθαλψης στα ζώα από έλληνες κτηνιάτρους, οι οποίοι έχουν πληγεί ιδιαίτερα λόγω της οικονομικής κρίσεως;

Ως δημοτικοί σύμβουλοι θα ήταν εύλογο να συνεργάζεστε με τους επιστημονικά καταρτισμένους συμπολίτες σας.

Με βάση τα ανωτέρω και μετά την ενδελεχή ενημέρωση, σας τονίζουμε ότι δεν δικαιολογείται εκ μέρους σας οποιαδήποτε πράξη αντίθετη στη νομοθεσία, στην ηθική και στους κανόνες της επιστήμης, άλλως είμαστε υποχρεωμένοι να ασκήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας προς την αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών και τα αστυνομικά όργανα ώστε, εφόσον διαπιστωθούν ποινικές ευθύνες που σχετίζονται με την διακινδύνευση εν γένει της δημόσιας υγείας, να προβούν στις νόμιμες, βάσει του Ποινικού Κώδικα, ενέργειες.

Επειδή η παρούσα είναι νόμιμη, βάσιμη και αληθής.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ


ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ

Να τηρήσετε τις διατάξεις της νομοθεσίας, ιδιαιτέρως δε αυτές που αφορούν την διαχείριση και εποπτεία των αδέσποτων ζώων εντός των ορίων του δήμου σας, την ίδρυση και λειτουργία κτηνιατρείου υπό την ευθύνη επιστημονικού υπεύθυνου κτηνιάτρου και τη μη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας, άλλως επιφυλασσόμεθα παντός νομίμου δικαιώματος μας ως ανωτέρω αναλύουμε.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής, με επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου, να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς ον αυτή απευθύνεται και προς ον αυτή κοινοποιείται, προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες.

Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2013

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος
επιστροφή