16/01/2013

Επιστολή ΠΚΣ για την εξαίρεση των κτηνιάτρων από τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ

Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος
Χαλκοκονδύλη 15, Αθήνα, 10432,
Τηλ.: 210- 5226769, email: ktiniatrikos_sillogos@yahoo.gr

Αθήνα, 09/01/13
Α.Π. :869


Προς : Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων .

Υπόψη : Υπουργού κ. Χατζηδάκη Κωστή
ΘΕΜΑ : Εξαίρεση του κλάδου Κτηνιατρικές Υπηρεσίες (ΚΑΔ 75.00) από το αναμενόμενο πρόγραμμα επιδότησης ΕΣΠΑ : 2η Δράση για την ενίσχυση Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης - Τουρισμού - Εμπορίου- Υπηρεσιών στο πλαίσιο των Π.Ε.Π. του ΕΣΠΑ 2007-2013

Τον Μάιο του 2012 προδημοσιεύτηκε η β φάση του προγράμματος ενίσχυσης επιχειρήσεων όλων των κλάδων της ελληνικής οικονομίας (μεταποίηση – τουρισμός – εμπόριο – παροχή υπηρεσιών) στο πλαίσιο των ΠΕΠ του ΕΣΠΑ. Στις 14 Ιανουαρίου 2013, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τελική προκήρυξη του συγκεκριμένου προγράμματος από το Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Βάση πληροφοριών που έχουμε από διάφορες πηγές (συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του υπουργείου), στο συγκεκριμένο πρόγραμμα λήφθηκε η απόφαση να μην έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις Κτηνιατρικές υπηρεσίες (ΚΑΔ : 75). Στον συγκεκριμένο ΚΑΔ υπάγεται το σύνολο των κτηνιατρείων στη χώρα μας, οι οποίοι εφόσον η τελική προκήρυξη δεν περιλαμβάνει ως επιλέξιμο τον ΚΑΔ : 75, δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα συμμετοχής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αναρωτιόμαστε με ποιο κριτήριο λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση εξαίρεσης ενός τόσο σημαντικού κλάδου, όταν :

- η τελευταία φορά που είχαν δικαίωμα οι επιχειρήσεις του κλάδου να υποβάλλουν φάκελο υποψηφιότητας για επιδότηση αυτής της μορφής (δηλαδή για δαπάνες ανακαίνισης, εξοπλισμού, προγραμμάτων και εξοπλισμού πληροφορικής, διαφήμιση κτλ) ήταν το 2009 και συγκεκριμένα στην α φάση του ίδιου προγράμματος. Έκτοτε δεν υπήρξε καμία δυνατότητα επιδότησης. Μάλιστα ο κλάδος των κτηνιάτρων εξαιρέθηκε και από το πρόγραμμα επιδότησης ελεύθερων επαγγελματιών που έτρεξε επίσης το 2009.

- Γιατί σε ένα πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 450.000.000 ευρώ, δε «χωράει» ένα κομμάτι του προϋπολογισμού και για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες?

- Γιατί για ακόμα μια φορά η πλειοψηφία των διαθεσίμων χρημάτων να διοχετευτεί σε κλάδους μεταποίησης και τουρισμού όταν οι συγκεκριμένοι κλάδοι είχαν και εξακολουθούν να έχουν μετά το 2009 πολλές επιλογές για επιδότηση (πχ μέσω των εξής προγραμμάτων : επενδυτικός νόμος, μεταποίηση στις νέες συνθήκες, εξωστρέφεια, digi mobile, εναλλακτικός τουρισμός, πράσινος τουρισμός κτλ) ?

- Γιατί ενώ στην α φάση του προγράμματος που έτρεξε το 2009 ήταν επιλέξιμες οι επιχειρήσεις κτηνιατρικών υπηρεσιών, σήμερα ο σχεδιασμός για τη β φάση του ίδιου προγράμματος εξαιρεί το συγκεκριμένο κλάδο?

Ακόμα και με τις δύσκολες σημερινές οικονομικές συνθήκες, η ελπίδα αλλά και η δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων εκσυγχρονισμού εξακολουθεί να υπάρχει. Θεωρούμε λοιπόν μέγιστη αδικία αλλά και εμπόδιο στην στήριξη του κλάδου, την έλλειψη δυνατότητας να επιδοτηθούν από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και για όλους αυτούς τους λόγους προτείνουμε την ένταξη και των επιχειρήσεων Κτηνιατρικών υπηρεσιών στο πρόγραμμα : «2η Δράση για την ενίσχυση Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης - Τουρισμού - Εμπορίου- Υπηρεσιών στο πλαίσιο των Π.Ε.Π. του ΕΣΠΑ 2007-2013».

Άλλωστε με βάση την εμπειρία των προηγούμενων ετών, αλλά και τις πληροφορίες που έχουμε για τα προσεχή προγράμματα του ΕΣΠΑ, δεν αναμένεται να υπάρξει κανένα άλλο αντίστοιχο πρόγραμμα, για τα προσεχή έτη και συνεπώς η μόνη ευκαιρία που ίσως τελικά έχουν, είναι αυτή που θα προκύψει ή όχι από το συγκεκριμένο πρόγραμμα των ΠΕΠ του ΕΣΠΑ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Α. ΤΡΑΧΗΛΗ
επιστροφή