30/10/2012

Ενημέρωση ιδιωτών κτηνιάτρων αναφορικά με τα μέτρα κατά της λύσσας

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με το μήνυμα αυτό θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι έγινε η επιβεβαίωση του πρώτου θετικού στη λύσσα κρούσματος σε ζώο της άγριας πανίδας (κόκκινη αλεπού) στην Περιφερειακή Ενότητα της Κοζάνης (κοντά στη Σιάτιστα).

Με δεδομένο την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας παρακαλούμε να εντείνεται τις προσπάθειές σας στην εφαρμογή των ακόλουθων σημείων του Προγράμματος Επιτήρησης της Λύσσας (ΚΥΑ με αριθ. 1604/45066-11.04.2012 (ΦΕΚ 1273 τεύχος Β) ) που πιστεύουμε ότι για εσάς έχουν μεγαλύτερη σημασία διότι εμπλέκεστε στην υποχρεωτική εφαρμογή τους:
  • Το άρθρο 4 ,σύμφωνα με το οποίο επιβάλλεται η καταγραφή και σήμανση των σκύλων και γατιών της περιοχής εφαρμογής του προγράμματος.
  • Tο άρθρο 5, σύμφωνα με το οποίο ο εμβολιασμός των σκυλιών και γατιών (δεσποζόμενων και αδέσποτων ) είναι πλέον υποχρεωτικός. Ιδιαίτερα, στην περίπτωση μετακίνησης των παραπάνω ζώων στην περιοχή εφαρμογής του προγράμματος, αυτά θα πρέπει να έχουν εμβολιασθεί 21 ημέρες πριν.
  • Το άρθρο 6, σύμφωνα με το οποίο η κοινοποίηση περιστατικών ύποπτων για λύσσα είναι υποχρεωτική.
  • Το άρθρο 8 για τη λήψη μέτρων σε περίπτωση υποψίας και θετικού αποτελέσματος.
  • Το άρθρο 9 σχετικά με τα συνοδευτικά έγγραφα των κατοικίδιων σαρκοφάγων.
  • Το άρθρο 11 σχετικά με τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Εκτός από τα παραπάνω, θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προσωπική σας ασφάλεια κατά την κλινική εξέταση, διότι το επάγγελμά μας ανήκει στα επαγγέλματα υψηλού κινδύνου όσον αφορά τη λύσσα .

Ελπίζουμε στην βοήθειά σας για την ενημέρωση των πελατών σας σχετικά με τη λύσσα και τον τρόπο πρόληψης της μετάδοσης της στα ζώα τους καθώς και στους ίδιους.

Τέλος, να σας ενημερώσουμε ότι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Για τον Πολίτη», έχει αναρτηθεί από το Τμήμα μας ενημερωτικό φυλλάδιο για τη λύσσα.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια και συνεργασία σας.

Με εκτίμηση,

ΥΓ. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε όλο το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΛΥΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2012

επιστροφή