26/06/2008

«Διακήρυξη της ΔΑΚΕ Γεωτεχνικών για τις εκλογές του προεδρείου του Δ.Σ. του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας»

Δ.Α.Κ.Ε. ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ
Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Επιστημόνων Γεωτεχνικών

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
για τις εκλογές του προεδρείου του  Δ.Σ. του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στις 2 Δεκεμβρίου 2007 διεξήχθησαν εκλογές για την ανάδειξη οργάνων διοίκησης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Εκλογές οι οποίες αποτύπωσαν τη βούληση των συναδέλφων για την πορεία του Επιμελητηρίου και την εφαρμογή της πρότασης που καταθέσαμε πριν από τις εκλογές. Μια πρόταση η οποία χαρακτηρίστηκε από τις λέξεις ανανέωση (προσώπων, ιδεών, νοοτροπίας και πρακτικών) σύνθεση (ρευμάτων, ιδεών και αντιλήψεων) διεκδίκηση (δικαιωμάτων, προοπτικών, ευκαιριών) (στην κοινωνία στους χώρους εργασίας στα κέντρα αποφάσεων) παρέμβαση, συμμετοχή (στις αποφάσεις, στους αγώνες) ανάπτυξη (στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στην αγροτική οικονομία) και όραμα (ο ρόλος και η θέση μας μπροστά στα νέα δεδομένα). Μια πρόταση την οποία επιδοκίμασε η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων Γεωτεχνικών δίνοντας την εντολή με το ποσοστό του 43%, (ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά που έχει συγκεντρώσει παράταξη σε εκλογές του ΓΕΩΤΕΕ), να πορευθούμε μπροστά, αφήνοντας πίσω όλα αυτά που μας χωρίζουν και κρατώντας όλα αυτά που μας ενώνουν.  

Προφανώς μια τέτοια προοπτική δεν ήταν αρεστή σε κατεστημένες νοοτροπίες, συμφέροντα, πρακτικές και συναδέλφους οι οποίοι βολεύονται από αυτή την κατάσταση, θέλουν την μιζέρια και αποζητούν την ανυπαρξία του Επιμελητηρίου ώστε ως … να επιπλέουν στην ανυπαρξία και στο μικρόκοσμο τους.

Έτσι μετά τις εκλογές άρχισε ένας λυσσαλέος πόλεμος ώστε η πρόταση να μη γίνει πράξη. Το ΓΕΩΤΕΕ να παραμείνει στην αφάνεια ώστε να εξυπηρετούνται ‘’κάποιοι’’. Ξεκινώντας με τις ενστάσεις κατά του κύρους των εκλογών προσπάθησαν να ανακόψουν την πορεία για ένα νέο επιμελητήριο.

Δυστυχώς αυτό που δεν επιτεύχθηκε στην κάλπη και στις δικαστικές αίθουσες επιτεύχθηκε  στην εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Πέρα από κάθε λογική, πέρα από κάθε δεοντολογία και πρακτική που υπήρχε και πέρα από κάθε πολιτική και προγραμματική δέσμευση διεξήχθη η διαδικασία εκλογής νέου προεδρείου του ΓΕΩΤΕΕ.   

Μια διαδικασία η οποία σημαδεύτηκε από υπόγειες συμφωνίες, συναλλαγές και υποσχέσεις κάτω από το τραπέζι, προσωπικές διαδρομές, χωρίς ήθος, δεοντολογία και πολιτική ευθύνη έναντι όλων αυτών που μας εμπιστεύθηκαν στις τελευταίες εκλογές. Μια διαδικασία η οποία κατέλυσε κάθε δημοκρατική πρακτική, ενάντια στη θέληση του εκλογικού σώματος.

Μια διαδικασία η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εκλογή του προεδρείου του ΓΕΩΤΕΕ με ‘’πρόεδρο’’ τον αποχωρήσαντα από τη παράταξη της ΔΑΚΕ κ. Μαρκόπουλο (για διάστημα το οποίο έχει συμφωνηθεί), ο οποίος χωρίς ίχνος ντροπής και αφού απέτυχε να προταθεί από την παράταξη (συγκέντρωσε ένα ψήφο) στην εσωκομματική διαδικασία ακολούθησε προσωπική διαδρομή, προδίδοντας όλους αυτούς που τον στήριξαν μέσα από το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ και προδίδοντας κυρίως τις αρχές και αξίες που αυτή η παράταξη πρεσβεύει. Έτσι με τη στήριξη της ΠΑΣΚΕ και της μισής παράταξης της Επανίδρυσης και σε αντίθεση με την πρόταση της ΔΑΚΕ ο κ. Μαρκόπουλος (έχοντας ως καθοδηγητές τους αποτυχόντες των εκλογών) λαμβάνοντας μόνο 7 ψήφους από τους 15 στην διαδικασία εκλογής θεώρησε εαυτόν ως πρόεδρο  του Επιμελητηρίου χωρίς πολιτική νομιμοποίηση προδίδοντας όλα αυτά για τα οποία αγωνιζόμαστε τόσα χρόνια προσπαθώντας να καταστήσει θριαμβευτές την παράταξη η οποία και τον στήριξε. Μια απόφαση η οποία αμέσως καταδικάστηκε από την παράταξη της ΔΑΚΕ η οποία και αποχώρησε από τη διαδικασία εκλογής των υπολοίπων μελών του Δ.Σ. μη θέλοντας να γίνεις συνεργός στην διαδικασία αυτή.

Ως ΔΑΚΕ Θεωρούμε πως το νέο προεδρείο του Δ.Σ. του ΓΕΩΤΕΕ δεν μπορεί να προσφέρει στους συναδέλφους Γεωτεχνικούς καθώς στερείται κάθε ΗΘΙΚΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗΣ  νομιμοποίησης.

ΗΘΙΚΗΣ διότι το νέο προεδρείο είναι προϊόν συναλλαγής, προσωπικών διαδρομών, υπογείων συμφωνιών, πολιτικών πρακτικών και  πράξεων έξω από τις αρχές και αξίες που οι παρατάξεις πρεσβεύουν, χωρίς προγραμματικές συγκλίσεις και συμφωνίες σύνθεσης ενός λειτουργικού προεδρείου (το οποίο και ήταν η πρόταση μας) πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων (με προφανείς σκοπούς οι οποίοι είναι έξω και πέρα από την πρακτική και ιδεολογική μας ταυτότητα) την βούληση και ψήφο των συναδέλφων μας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ διότι το νέο προεδρείο αντιπροσωπεύει την μειοψηφία των συναδέλφων (ενάντια και στην θέληση του νομοθέτη που επιζητά τη μέγιστη σύνθεση δυνάμεων) καθώς οι παρατάξεις που μετέχουν, ΠΑΣΚΕ και Επανίδρυση αντιπροσωπεύουν αθροιστικά ποσοστό μικρότερο από το ποσοστό που έλαβε η ΔΑΚΕ στις τελευταίες εκλογές.

ΝΟΜΙΚΗΣ καθώς η πλειοψηφία των 7 σε ένα σώμα 15 ατόμων είναι μια πλειοψηφία συγκυριακή, στηριζόμενη στην κακή ερμηνεία του νόμου και στις λευκές ψήφους 2 συναδέλφων (1 άκυρη) που σε καμιά περίπτωση δεν νομιμοποιούν το αποτέλεσμα.  

Η πολιτική συμπεριφορά και πρακτική που ακολουθήθηκε από την εκλογή αυτή και εντεύθεν δικαίωσε πλήρως αυτά τα οποία υποστηρίξαμε παραπάνω. Σε διάστημα ενός μηνός και 15 ημερών γίναμε μάρτυρες ενός αποκλεισμού από τα δρώμενα του Επιμελητηρίου. Σε επιτροπές, συναντήσεις για τρέχοντα θέματα, εκπροσωπήσεις και συγγραφή θέσεων του Επιμελητηρίου η ταυτότητα της ΔΑΚΕ αποτέλεσε λόγος αποκλεισμού από τις διαδικασίες του Επιμελητηρίου ενώ αντιθέτως αυτοί οι οποίοι καταδικάστηκαν στη συνείδηση των συναδέλφων αποτελούν τους ‘’άρχοντες’’ και προνομιακούς εκπρόσωπους του Επιμελητηρίου. Μια πρακτική πρωτόγνωρη για το Επιμελητήριο και την πολιτική στο χώρο των Γεωτεχνικών η οποία και δηλώνει το ήθος και την κατεύθυνση των κρατούντων.     

Για όλα τα παραπάνω η ΔΑΚΕ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ θέλοντας πρώτα απ’ όλα :
•    Να Προστατέψει το κύρος του ΓΕΩΤΕΕ
•    Να Σεβαστεί τη βούληση των συναδέλφων
•    Να σταματήσει την εξωθεσμική λειτουργία του Επιμελητηρίου  
•    Να τιμήσει αυτούς που την εμπιστεύθηκαν και πιστεύουν ακόμη σε αρχές και αξίες που αυτή η παράταξη πρεσβεύει
•    Και να υπερασπιστεί το συμφέρον των συναδέλφων Γεωτεχνικών

Αποφάσισε να καταθέσει δικαστική προσφυγή κατά της διοίκησης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ζητώντας την ακύρωση του προεδρείου και την έκπτωση από τα αξιώματα αυτών που το απαρτίζουν.   

Είναι μια απόφαση κατεξοχήν πολιτική που σκοπό έχει να αναδείξει στους συναδέλφους το μέγεθος του προβλήματος που έχει ανακύψει με τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν στην  σύνθεση του προεδρείου. Μια απόφαση με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση του κύρους του Επιμελητηρίου,  την προστασία από κάθε μορφής πρακτικές και συμφέροντα με και το σεβασμό στη θέληση κάθε  συναδέλφου γεωτεχνικού.

Θέση μας είναι πως το συμφέρον των συναδέλφων μας προασπίζεται μέσα από τη ένωση δυνάμεων και προσπαθειών μέσα από τη σύνθεση, τη συναίνεση τη συνεννόηση την δημιουργική πολιτική πρόταση μέσα από διαφανείς διαδικασίες καταθέτοντας πολιτικές με νόημα και προοπτική χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, χωρίς δεσμεύσεις και υπόγειες διαδρομές.

Σε αυτή την πορεία καλούμε τις παρατάξεις που μετέχουν στο Δ.Σ. να αναλογιστούν την ευθύνη τους έναντι όλων των συναδέλφων Γεωτεχνικών.

Καλούμε όμως πάνω από όλα  τους συναδέλφους να σταθούν για μια ακόμη φορά εναντίον της πορείας απαξίωσης του Επιμελητηρίου. Να αγωνισθούν για την περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου του Γεωτεχνικού στην κοινωνία.

Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε σίγουροι πως είμαστε μαζί  

Με πίστη στις δυνάμεις μας

Με όρεξη για δουλειά

Με όραμα για το ΓΕΩΤΕΕ

Πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε

Με Τιμή

ΔΑΚΕ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ
επιστροφή