02/02/2024

AKK: Τι έκανε και τι θα κάνει η σιωπηλή πλειοψηφία

dog1ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ

Τι έκανε και τι θα κάνει η σιωπηλή πλειοψηφία

Αγαπητοί συνάδελφοι

συνειδητά εδώ και χρόνια, εμείς “της πλειοψηφίας” (όπως μας αποκαλούν) έχουμε επιλέξει να μην απαντάμε στη λάσπη που δεχόμαστε από τους γνωστούς κύκλους και τους 10-20 που βαράνε τα νταούλια της “επανάστασης”.

Φτάσαμε όμως σε ένα σημείο όπου κάποιοι όχι μόνο προσπαθούν να κάνουν το άσπρο-μαύρο αλλά άλλα λένε όταν είμαστε οι 11 στη ΔΕ και άλλα λένε πίσω από ένα πληκτρολόγιο.

Σε ότι ακούγεται τις τελευταίες μέρες και ενόψη ΓΣ αλλά και των δράσεων και των προσπαθειών των επομένων μηνών, απευθυνόμαστε στη “σιωπηλή πλειοψηφία” για να θυμίσουμε τα εξής:


Ο ΠΚΣ ήδη από τον Μάρτιο του 2021 έχει εκφράσει την αντίθεσή του στο ν. 4830 με εκτενές κείμενο όπου εκφράσαμε τις διαφωνίες μας σε πλείστα άρθρα του τότε υπο διαβούλευση νομοσχεδίου (εδώ). Σημειώστε ότι το αρχικό προσχέδιο προέβλεπε πρόστιμο στον κτηνίατρο που εξέταζε ζώο χωρίς μικροτσίπ, κάτι που, μετά από τις αντιδράσεις μας, απαλείφθηκε από το νομοσχέδιο που αναρτήθηκε προς διαβούλευση τον Μάιο.

Ταυτόχρονα στο αρχικό προσχέδιο προβλεπόταν η υποχρεωτική συμπλήρωση όλων των πεδίων του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου υγείας. Δηλαδή, η αναγραφή όλων των κτηνιατρικών πράξεων (εμβόλια, εργαστηριακές εξετάσεις, χειρουργικές επεμβάσεις, κλπ.) και εδώ πάλι με την σθεναρή παρέμβαση μας αφαιρέθηκαν και τελικά η υποχρέωση μας αναγραφής στο ηλεκτρονικό βιβλιάριο αφορά τα παρακάτω:

  • Καταγραφή microchip (ίσχυε από το 2003)
  • Εμβόλιο λύσσας
  • Θετικό τεστ Λεϊσμανίωσης
  • Αντιπαρασιτικά (ότι κάνει ο κάθε κτηνίατρος)
Τα τέσσερα παραπάνω στοιχεία είναι υποχρεωτικά, αναφερόταν στην άδεια λειτουργίας του κτηνιατρείου μας ως τα τέσσερα βιβλία που έπρεπε να συμπληρώνουμε σύμφωνα με τους νόμους 647/1977 και Π.Δ. 463/1978 περί ίδρυσης και λειτουργείας ιδιωτικών ιατρείων–κλινικών.

Επίσης το χρονικό διάστημα εκείνο απευθυνθήκαμε για στήριξη σε άλλα σωματεία, συλλόγους κ.λπ. Όσοι μας απάντησαν δημοσιεύσαμε τις απαντήσεις τους στη σελίδα μας (εδώ κι εδώ)

Τον Μάιο του 2021 το ΥΠΕΣ ζήτησε τις θέσεις του ΠΚΣ για το υπο διαβούλευση νομοσχέδιο, όπου πάλι διατυπώναμε τις αντιθέσεις μας (πχ για την υποχρεωτική στείρωση/DNA-εδώ). Ταυτόχρονα συνεδρίασε και η ΔΕ και αποφάσισε πάλι “όχι σε οριζόντιες στειρώσεις/DNA” (εδώ), ενώ προκηρύξαμε απεργία για τις 20 Μαΐου 2021 (εδώ) και ξαναστείλαμε στο ΥΠΕΣ τις διαφωνίες μας (εδώ).

Τον Σεπτέμβριο του 2021 η Πρόεδρος του ΠΚΣ, Αθηνά Τραχήλη τοποθετήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου συζητούνταν το νομοσχέδιο. Ξανά εξέφρασε την αντίθεσή μας στην υποχρεωτική στείρωση και αφού εξέφρασε τις επιφυλάξεις μας για τη βάση DNA, ζήτησε τουλάχιστον να γίνει στις Κτηνιατρικές σχολές (εδώ).

Τα παραπάνω είναι λίγα και ενδεικτικά των κινήσεων της ΔΕ πριν την ψήφιση του νόμου…

Και ερχόμαστε στο πρόσφατο παρελθόν για να αναφέρουμε ενδεικτικά:

-Υπάρχει απόφαση ΔΕ που καλεί τους συναδέλφους να περνάνε στο ΕΜΖΣ μόνο ότι είναι υποχρεωτικό από το νόμο (μικροτσίπ, εμβόλιο λύσσας, αντιπαρασιτικά, λεισμανίωση)
-Υπάρχει απόφαση ΔΕ που καλεί τους συναδέλφους να απέχουν από τη λήψη και αποστολή δειγμάτων DNA
-Απεργήσαμε στις 17 Ιανουαρίου με πρωτοφανή για τον κλάδο μας απήχηση στον κόσμο και τα ΜΜΕ
-Δόθηκε συνέντευξη τύπου στα γραφεία μας
-Έχουμε ζητήσει ραντεβού στο ΥΠΕΣ προκειμένου αντιπροσωπεία της ΔΕ να εκφράσει πάλι τις αντιθέσεις της στο εκβιαστικό δίλημμα στείρωση ή DNA
-Έχουμε ζητήσει εδώ και μερικές μέρες από την Ακαδημία Αθηνών, να επισκεφθούμε το εργαστήριο, αφού σε ανάλογο αίτημα προς το ΥΠΕΣ δεν λάβαμε απάντηση

Για όποιον παραμυθιάζει κόσμο στο Facebook ότι και καλά μια μειοψηφία στη ΔΕ, τρόμαξε την “πλειοψηφία” κάμπτοντας τις αντιδράσεις της και επιβάλλοντας τις παραπάνω δράσεις απλά να θυμίσουμε ότι οι συσχετισμοί είναι 7-2-2 και για τη ”σιωπηλή πλειοψηφία” που δεν έχει γνώση να πούμε ότι εμείς οι 7 πάντα προσπαθούμε να παίρνουμε ομόφωνες αποφάσεις με αποκορύφωμα πχ. συμμετοχή σε απεργίες άσχετες με τον κλάδο…

Δεν θα επεκταθούμε στο τι θέσεις εκφράζουν κάποιοι όταν συνεδριάζει η ΔΕ και το τι λένε δημόσια αφού νομίζουν ότι απευθύνονται σε ιθαγενείς

Και λίγα λόγια για το αίτημα συναδέλφων να παρακολουθήσουν τη ΓΣ διαδικτυακά:

Πάγια θέση της πλειοψηφίας είναι να δοθεί η Διαδικτυακή δυνατότητα λόγου ΚΑΙ ψήφου ΠΑΝΤΟΥ και σε όλους (τους ταμειακά εντάξει)... εδώ και 15 χρόνια ακούμε από τη μειοψηφία «αυτό δεν προβλέπεται από το καταστατικό». Τη μειοψηφία που πριν μερικά χρόνια έβγαζε ανακοινώσεις γράφοντας ότι “η εξ αποστάσεως συμμετοχή εμποδίζει τη ζύμωση και την αλληλεπίδραση που υπάρχει στις δια ζώσης διαδικασίες (ΓΣ ή εκλογές)”.

Τώρα αυτή η μειοψηφία παραμυθιάζει διάφορους ότι θέλει “διαδικτυακή ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ” (το “συμμετοχή” είναι σε ανακοίνωσή τους) κάτι που όντως ζήτησε και στην τελευταία ΔΕ αλλά αφου εξ αποστάσεως συμμετοχή δεν προβλέπεται από το καταστατικό δεν μπορούσε και να υπάρξει τέτοια απόφαση.


Όπως φαντάζεται όμως ο καθένας, η Αθηνά Τραχήλη (κατά νόμον υπεύθυνη για τις ενέργειες του Συλλόγου), την οποία η μειοψηφία έχει οδηγήσει 3 φορές στα δικαστήρια για αντικαταστατική συμπεριφορά (btw και τις 3 φορές το δικαστήριο απέρριψε τις αστειότητες) δεν μπορεί ελαφρά τη καρδία να πει «ναι σε ότι βολεύει και όποτε βολεύει τη μειοψηφία».

Άρα συμμετοχή (δηλ λόγος και ψήφος εξ αποστάσεως) δεν μπορεί να υπάρξει (υπήρξε στη ΓΣ του 2022 που έγινε διαδικτυακά επειδή τότε ίσχυαν ακόμα τα μέτρα για τον κοροναιό που το επέτρεπαν ακόμα και αν δεν προβλέπονταν από Καταστατικό) αφού δεν το προβλέπει το Καταστατικό και η Α. Τραχήλη δεν έχει καμία όρεξη να την τρέχουν σε δικαστήρια.

Παρακολούθηση όμως (σύμφωνα με τον δικηγόρο) μπορεί να υπάρξει και αυτό θα προτείναμε και αποφασίσαμε στη χθεσινή έκτακτη ΔΕ: Να μεταδοθεί από zoom η ΓΣ της Κυριακής.

Παρεμπιπόντως στη χθεσινή ΔΕ ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ (ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ) και αποφασίστηκε να καλέσουμε να στηρίξουν τις απρεγίες και τις κινητοποιήσεις μας ΓΕΩΤΕΕ και ΠΕΚΔΥ καθώς και να προβαίνουμε σεω επαναλμβανόμενες απεργίες κάθε μήνα μέχρι το ΥΠΕΣ να δεχθεί τα αιτήματα του κλάδου για να μπορέσουμε να ασκήσουμε απρόσκοπτα το λειτούργημά μας

Εν τω μεταξύ καλούμε ξανά τους συναδέλφους:

-να απέχουν από τη λήψη και αποστολή δείγματος DNA στο ΕΦΑΓΥΖΣ

-να καταχωρούν ότι προβλέπει ο ν. 4830 (μικροτσίπ, αντιλυσσικό, αντιπαρασιτικά, λεισμανίωση) αφού αυτό είναι και ένας τρόπος κατοχύρωσης του κτηνιατρικού επαγγέλματος καθώς πρόσβαση στο ΕΜΖΣ έχουν μόνο οι κτηνίατροι και όχι οι φαρμακοποιοί ή οι petshopάδες

Τέλος προτρέπουμε τους συναδέλφους της “σιωπηλής πλειοψηφίας” που μας στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια και που κάνει κανονικά τη δουλειά της έχοντας καταχωρήσει 25.000 μικροτσίπ από την έναρξη λειτουργίας του ΕΜΖΣ, να ενημερώνεται μόνο από τα επίσημα κανάλια ενημέρωσης του Συλλόγου δηλ. την ιστοσελίδα, τη σελίδα και την ομάδα του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου στο Facebook.

Ας προστατεύσουμε λοιπόν τ’ αυτιά μας από νταούλια, την λάσπη στον ανεμιστήρα και τις θεωρίες συνωμοσίας περί “προστίμων σε κτηνιάτρους που εξετάζουν ζώα χωρίς μικροτσίπ”… κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ και πουθενά φού το μόνο έγγραφο που κυκλοφορεί αναφέρει ξεκάθαρα και αριθμό μικροτσίπ του ζώου και τον ακριβή λόγο που επιβλήθηκε πρόστιμο…

Ευχαριστούμε και πάλι για τη στήριξη σας όλα αυτά τα χρόνια και να είστε σίγουροι πως ότι κάνουμε, είναι για να προασπίσουμε, να αναβαθμίσουμε το κτηνιατρικό επάγγελμα και να προστατεύσουμε την υγεία, ευζωία των ζώων και την δημόσια υγεία.

Ανεξάρτητη Κίνηση Κτηνίατρων
Τραχήλη Αθηνά

Αγαθαγγελίδης Κυριάκος

Καραλίγκας Νικόλαος

Πιπεράκης Γιώργος

Σαντοριναίος Άγγελος

Τσιπιανίτης Ερρίκος

Χαραλαμπάκης Γιώργος

επιστροφή