23/04/2008

«1η Έκθεση για το Κρέας και τα Προϊόντα του. «από το στάβλο στο πιάτο»

1Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ
«Από το στάβλο στο πιάτο»
ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ
10, 11, 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008

1η Εκθεση Κρέατος 2008 1η Έκθεση Κρέατος 2008

Το Ευρωπαϊκό δίκτυο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΠΑ) συνεχίζοντας την επιτυχηµένη διοργάνωση Εκθέσεων και Φεστιβάλ που αφορούν τα αγροτικά προϊόντα της χώρας µας ανακοινώνει τη διοργάνωση της 1ης Έκθεσης για το Κρέας και τα Προϊόντα του, « από το στάβλο στο πιάτο», στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, από 10 έως 12 Οκτωβρίου 2008.

Περιλαµβάνει:
3ΗΜΕΡΗ ΕΚΘΕΣΗ
• 3ΗΜΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: 1Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ - «ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΒΛΟ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ»
• ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
• 3 ΗΜΕΡΕΣ ΕΚΠΗΛΗΞΕΙΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
• ΕΔΕΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΡΕΑΤΟΣ
• ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΕΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ:
Νίκος Τρικαλίτης, Οικονομολόγος

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ:
Καθηγητής Σπύρος Β. Ραµαντάνης, DVM, Dr. med. vet., Dipl. ECVPH

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Είναι η ανάδειξη των ελληνικών επιχειρήσεων σε ολόκληρη τηv αλυσίδα παραγωγής, από την εκτροφή των ζώων, τη µεταφορά αυτών, τις σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις, την παραγωγή κρέατος και προϊόντων του, τη διακίνηση, τη συντήρηση, την πώληση έως και την προετοιµασία αυτού του αγαθού στο πιάτο του καταναλωτή. Χωρίς να παραβλέπονται οι επικρατούσες από καιρού τάσεις στον Ευρωπαϊκό χώρο και ήδη αναδυόµενες στη χώρα µας, περί αειφόρου ανάπτυξης, προστασίας του περιβάλλοντος και ευζωίας των ζώων, παρουσιάζονται οι νέες τάσεις στην παγκόσµια αγορά περί ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας των προϊόντων που προορίζονται για διατροφή του ανθρώπου, τονίζεται η αναγκαιότητα της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και επιχειρείται η ορθολογική κάλυψη του πρωταρχικού στόχου αυτού του τροφίµου: τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.

Η 1η Έκθεση ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ, « από το στάβλο στο πιάτο», θα αποτελέσει τη σηµαντικότερη εκδήλωση στο χώρο της αλυσίδας παραγωγής, επεξεργασίας και εµπορίας κρέατος και προϊόντων του στη χώρα µας το έτος 2008.

ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
  • Λήψη συνεκτικών μέτρων «από το στάβλο στο πιάτο» και κατάλληλη επιτήρηση για την επίτευξη της ολοκληρωμένης προσέγγισης της ΕΕ για την ποιότητα, υγιεινή και ασφάλεια του κρέατος και προϊόντων του, την υγεία και ορθή μεταχείριση των ζώων, την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη.
  • Κτηνοτροφική ανάπτυξη και ζωική παραγωγή: Προβλήματα και προοπτικές.
  • «Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία»: η νέα στρατηγική (2007-2013) σχετικά με την υγεία των ζώων στην ΕΕ.
  • Διαχείριση κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων και λοιπών θεραπευτικών αγωγών που παρέχονται στα ζώα.
  • Κοινοτική ζωοτεχνική νομοθεσία, γενετική βελτίωση και αξιολόγηση, εμπόριο, αναπαραγωγή ζώων προς παραγωγή κρέατος.
  • Ενδοκοινοτικό εμπόριο, εισαγωγές ζώντων ζώων.
  • Αναδιαμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου στην ΕΕ για την υγιεινή του κρέατος και προϊόντων του: η νέα «δέσμη υγιεινής».
  • Γενικές διατάξεις υγιεινής στην εκτροφή ζώων προς παραγωγή κρέατος.
  • Ζωοτροφές: παραγωγή, εναρμονισμένοι κανόνες υγιεινής, ορθή πρακτική εφαρμογής των κανόνων υγιεινής, εφαρμογή αρχών HACCP.
  • Σύγχρονες τάσεις συστημάτων σταβλισμού ζώων προς παραγωγή κρέατος, κατασκευές, εξοπλισμοί, εναλλακτικά συστήματα.
  • Συμβατική κτηνοτροφική παραγωγή: Μέθοδοι εκτροφής, διατροφή, σταβλισμός, ευζωία, οργάνωση επιχειρήσεων και ποιότητα παραγομένου κρέατος.
  • Βιολογική κτηνοτροφική παραγωγή: Παρούσα κατάσταση, διαχείριση, προβλήματα, κοινωνικοοικονομική διάσταση, ποιότητα προϊόντων, προοπτικές.
  • Πρότυπα στην εκτροφή ζώων προς παραγωγή κρέατος.
  • Υγειονομική κτηνιατρική διαχείριση εκτροφής και παραγωγή κρέατος.
  • Ορθή μεταχείριση των ζώων κατά τη μεταφορά: εμπλεκόμενα μέρη, αρμοδιότητες, μέσα μεταφοράς και τεχνικές προδιαγραφές, χειρισμός των ζώων, επιπτώσεις στην ποιότητα του κρέατος.
  • Σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις: εφαρμογή των απαιτήσεων της νέας «δέσμης υγιεινής», ευζωία των ζώων και ποιότητα κρέατος, επίσημοι έλεγχοι, εξοπλισμός, τεχνικές προδιαγραφές, ορθή πρακτική εφαρμογής των κανόνων υγιεινής, εφαρμογή αρχών HACCP, επιδράσεις στην ποιότητα του κρέατος.
  • Συντήρηση του κρέατος, ψυκτικές εγκαταστάσεις, μεταφορά, νομοθετικές απαιτήσεις, ορθές πρακτικές, οχήματα μεταφοράς, τεχνικές προδιαγραφές.
  • Εγκαταστάσεις τεμαχισμού, παραγωγής κιμά, παρασκευασμάτων κρέατος, μηχανικώς διαχωρισμένου κρέατος, προϊόντων με βάση το κρέας, ορθή πρακτική εφαρμογής των κανόνων υγιεινής, εφαρμογή αρχών HACCP, υποχρεώσεις των υπευθύνων επιχειρήσεων.
  • Μαζική εστίαση: ορθή πρακτική εφαρμογής των κανόνων υγιεινής, εφαρμογή αρχών HACCP, υποχρεώσεις των υπευθύνων επιχειρήσεων, τάσεις του καταναλωτικού κοινού.
  • Πρόσθετες, βοηθητικές και λοιπές ύλες στα προϊόντα κρέατος, τεχνολογία και υγιεινή.
  • Συσκευασία κρέατος και προϊόντων του, μέθοδοι, νέες τάσεις και εξοπλισμός.
  • Αναγνώριση και καταγραφή ζώντων ζώων, συστήματα ιχνηλασιμότητας κρέατος και προϊόντων του.
  • Εξελίξεις στην πολιτική επισήμανσης του κρέατος και των προϊόντων του.
  • Ζωικά υποπροϊόντα: νομοθετικές απαιτήσεις, χειρισμοί στην τροφική αλυσίδα.
  • Χονδρικό και λιανικό εμπόριο κρέατος και προϊόντων του.
  • Υποχρεωτικοί κανόνες υγειονομικού ελέγχου που διέπουν την παραγωγή, τη μεταποίηση, τη διανομή και την εισαγωγή κρέατος και προϊόντων του.
  • Κρέας και διατροφή του ανθρώπου.
  • Καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων όσον αφορά το κρέας και τα προϊόντα του.
  • Ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα κρέατος.
  • Βιολογικά προϊόντα.
  • Πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας κρέατος και προϊόντων του.
  • Εκπαίδευση των εμπλεκομένων στην τροφική αλυσίδα «στάβλος – πιάτο».
ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ:
• Εκτροφής ζώων προς παραγωγή τροφίµων, συµβατικές και βιολογικές
• Ζωοτεχνικές
• Εµπορίου ζώντων ζώων
• Ζωοτροφών
• Φαρµακευτικών ουσιών
• Κατασκευαστικές εγκαταστάσεων εκτροφής
• Εξοπλιστικές εγκαταστάσεων εκτροφής
• Μεταφορικές µέσων ζώντων ζώων
• Σφαγειοτεχνικές
• Τεµαχισµού
• Τυποποίησης κρέατος
• Πρόσθετων, βοηθητικών και λοιπών υλών
• Παραγωγής προϊόντων κρέατος
• Συντήρησης
• Εξοπλιστικές παραγωγικών εγκαταστάσεων κρέατος και προϊόντων του
• Χονδρικού και λιανικού εµπορίου
• Διακίνησης
• Μαζικής εστίασης
• Υγειονοµικού ενδιαφέροντος

ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:
• Δηµόσιοι και ιδιωτικοί οργανισµοί
• Επιµελητήρια
• Νοµαρχίες, περιφέρειες, δήµοι
• Σύλλογοι
• Σύνδεσµοι
• Φορείς πιστοποίησης
• Εµπειρογνώµονες

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Κατά τη διάρκεια του 3ηµέρου θα λάβουν χώρα παράλληλες εκδηλώσεις που αναφέρονται σε:
• Ενηµέρωση καταναλωτών για τα κριτήρια επιλογής του κρέατος και των προϊόντων του
• Εκδηλώσεις για παιδιά µε θέµα «Γνωριµία µε το κρέας και τα προϊόντα του»
• Επιδείξεις κοπής κρέατος από παραδοσιακούς κρεοπώλες
• Επιδείξεις προετοιµασίας εδεσµάτων µε βάση το κρέας
• Γευσιγνωσίες

Οι ενδιαφερόµενοι για συµµετοχή παρακαλούνται να επικοινωνήσουν µε το

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Υπεύθυνος επικοινωνίας: κ. Κώστας Μήτσης, Γεωπόνος, Ειδικός Σύµβουλος
Ακαδηµίας 35, 10672 Αθήνα
Τηλ. 2103610265, 2103622205, Φαξ: 2103622276
URL: www.edpa.gr E-mail: mitsis@edpa.gr

επιστροφή