19/05/2006

1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο για τον Καρκίνο στα Ζώα Συντροφιάς

Το Σάββατο 25 και τη Κυριακή 26 Μαϊου, οργανώθηκε από το Εργαστήριο Παθολογίας Ανατομίας του τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Καρδίτσα, το 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο για τον καρκίνο στα Ζώα Συντροφιάς.

Το συμπόσιο, την έναρξη του οποίου, κήρυξε ο Υφυπουργός Υγείας Ιατρός-Ογκολόγος κ.Νασιώκας, αναδείχθηκε σε σημαντικό γεγονός για τη πόλη της Καρδίτσας, από τα τοπικά Μέσα Επικοινωνίας.
Περισσότεροι από 130 Κτηνίατροι και 100 φοιτητές, παρακολούθησαν τις εργασίες του και επισκέφθηκαν την εμπορική έκθεση, που λειτούργησε παράλληλα.

Ο καρκίνος αποτελεί μια από τις σοβαρότερες ασθένειες της εποχής μας. Οι νεοπλασίες αποτελούν συνήθη περιστατικά στο κτηνιατρείο, καθώς και μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στα ζώα συντροφιάς.

Η ογκολογία είναι μία, ταχέως, εξελισσόμενη ειδικότητα στο χώρο της κτηνιατρικής επιστήμης, αντλεί και αξιοποιεί γνώσεις από διαγνωστικές, κλινικές και χειρουργικές ειδικότητες. Σκοπός του Συμποσίου - που αναμφίβολα επιτεύχθηκε, ήταν να συζητηθούν, ενιαία, θέματα σε σχέση με την αιτιοπαθογένεια, τη κλινική εικόνα, τις διαγνωστικές μεθόδους τη θεραπευτική αντιμετώπιση και τη πρόγνωση των όγκων - νεοπλασιών στα μικρά ζώα.

Η καθηγήτρια Kitchel Barbara από το Πανεπιστήμιο του Illinois των ΗΠΑ, καθήλωσε με τις απλές και περιεκτικές εισηγήσεις της. Πολύ καλοί και οι Έλληνες εισηγητές (Δ.Τόντης, Ι.Παππάς, Ν.Δερβίνης, Π.Παπάζογλου).

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στην Οργανωτική Επιτροπή και τον Πρόεδρο Δ.Τόντη για την ιδέα, την οργάνωση αλλά και τη προβολή του Συμποσίου που, πραγματικά, δεν είχε να ζηλέψει τίποτε από αντίστοιχες, μεγαλύτερες επιστημονικές εκδηλώσεις.

επιστροφή