26/06/2022

Το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε νέα προσπάθεια της Αριστεράς να απαγορεύσει ουσιαστικά τα κτηνιατρικά φάρμακα

euΤην περασμένη Πέμπτη (23/06) στο Ευρωκοινοβούλιο έγινε άλλη μια σημαντική ψηφοφορία για τη χρήση αντιμικροβιακών στην κτηνιατρική. Όχι τόσο σημαντική όσο η περσινή που οδήγησε στην κατοχύρωση (προς το παρόν τουλάχιστον) της χρήσης αντιμικροβιακών από τους κτηνιάτρους, αλλά παρόλα αυτά ενδεικτική της προσπάθειας των κύκλων που αποσκοπούν ουσιαστικά στην συρρίκνωση αν όχι στην κατάργηση της κτηνοτροφικής παραγωγής στην ΕΕ.


Ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων της κεντροαριστεράς (S&D, Left-GUE/NGL, Greens) κατέθεσαν και πέρασαν με μεγάλη πλειοψηφία (48-27) από την αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ σχετικά με το σχέδιο εκτελεστικού κανονισμού που κατέθεσε η Κομισιόν τον Μάιο, για τον ορισμό αντιμικροβιακών ουσιών ή ομάδων αντιμικροβιακών ουσιών που προορίζονται αποκλειστικά για τη θεραπεία ορισμένων λοιμώξεων στον άνθρωπο.


Με το ψήφισμα καλούσαν την Επιτροπή να αποσύρει τον προταθέντα Κανονισμό και να προσθέσει αντιμικροβιακά που χρησιμοποιούνται στην κτηνιατρική, στη λίστα φαρμάκων που προορίζονται αποκλειστικά για τον άνθρωπο.


Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν οριακό και το ψήφισμα απορρίφθηκε με 269 ψήφους υπερ και 280 κατά.


apotelesma


Υπέρ του ψηφίσματος ψήφισαν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ (έλλειπε ο κ. Ανδρουλάκης) και οι ανεξάρτητοι κκ. Κύρτσος και Κωνσταντίνου



yper

Κατά ψήφισαν οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ.



kata

Οι προτάσεις του ποδαριού από τον ΠΟΥ

Για την ιστορία να αναφέρουμε εν τάχει ότι τα επιχειρήματα της Αριστεράς που επαναφέρει συνεχώς το θέμα, βασίζονται ως επι το πλείστον σε μια πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που λέει ότι σχεδόν όλα τα αντιμικροβιακά που χρησιμοποιούν οι κτηνίατροι πρέπει να απαγορευθούν στην κτηνιατρική να να προορίζονται μόνο για τους ανθρώπους.

Ο ΠΟΥ βάζει 2 κριτήρια επιλογής αντιμικροβιακών αποκλειστικά για ανθρώπινη χρήση:

  • Κριτήριο 1 (C1): Η κατηγορία αντιμικροβιακού είναι η μόνη ή από τις λίγες που επιτρέπει τη θεραπεία σοβαρών βακτηριακών λοιμώξεων στους ανθρώπους.
  • Κριτήριο 2 (C2): Η κατηγορία αντιμικροβιακού χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λοιμώξεων σε ανθρώπους, που προκαλούνται: (1) από βακτήρια που μπορεί να μεταδοθούν σε ανθρώπους από ζώα ή (2) βακτήρια τα οποία μπορεί να μεταφέρουν μικροβιοανθεκτικότητα από τα ζώα

Έτσι εξαιρεί από την κτηνιατρική χρήση πάνω από το 90% των αντιμικροβιακών που χρησιμοποιούμε.



WHO

Αντίθετα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) βάζει και ένα τρίτο κριτήριο το οποίο επιτρέπει ουσιαστικά, στους κτηνιάτρους να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν όλα τα εγκεκριμένα για κτηνιατρική χρήση φάρμακα. Τα κριτήρια του ΕΜΑ είναι:

  • Α: Υψηλή σημασία του αντιμικροβιακού για την ανθρώπινη υγεία και τη θεραπεία σοβαρών, απειλητικών για τη ζωή ασθενειών, για τις οποίες δεν υπάρχουν ή είναι λίγες οι εναλλακτικές θεραπείες
  • Β: Κίνδυνος μετάδοσης της ανθεκτικότητας του βακτηρίου στο αντιμικροβιακό, από τα ζώα στους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της διασταυρούμενης ανθεκτικότητας σε άλλα κρίσιμα αντιμικροβιακά. 
  • Γ: Μη σημαντικό αντιμικροβιακό για την υγεία των ζώων, που σημαίνει ότι η απουσία του δεν θα είχε σημαντική επίδραση στην υγεία και την ευζωία των ζώων ή στη δημόσια υγεία.

Το τρίτο αυτό κριτήριο φυσικά επιτρέπει την χρήση όλων των εγκεκριμένων για κτηνιατρική χρήση αντιμικροβιακών συμπεριλαμβανομένων των κινολονών και των κεφαλοσπορινών 3ης και 4ης γενιάς στα ζώα συντροφιάς ή της κολιστίνης πχ (για την οποία γίνεται μεγάλη κουβέντα) στα παραγωγικά ζώα.

Για να καταλάβετε τη διαφορά στην τεκμηρίωση των 2 παραπάνω προτάσεων αρκεί το εξής:

  • Η πρόταση του ΠΟΥ είναι 50 σελίδες με καμιά δεκαριά παραπομπές σε άλλα κείμενα του ΠΟΥ
  • Η πρόταση του EMA είναι 235 σελίδες με 923 παραπομπές σε επιστημονικές εργασίες.


Τα αστεία επιχειρήματα

Από επαφές του Συλλόγου με Ευρωβουλευτες που στηρίζουν ουσιαστικά την απαγόρευση της χρήσης όλων των κτηνιατρικών φαρμάκων, σας συνοψίζω τα «επιχειρήματά» τους που αποδομούνται από την απλή λογική:

  • Ο ΠΟΥ λέει μπλα μπλα μπλά.... ναι αλλά ο ΕΜΑ σε πιο τεκμηριωμένο κείμενο λέει δεν υπάρχει πρόβλημα...
  • Να πιέσετε την φαρμακοβιομηχανία να φτιάξει νέα φάρμακα για τα ζώα... και γιατί δεν την πιέζετε εσείς να φτιάξει νέα φάρμακα για τους ανθρώπους

Το κορυφαίο ήταν από Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και συνοψίζεται στο εξής: 

  • «Να καταναλώνουμε λιγότερο κρέας ώστε η κτηνοτροφία να μην είναι τόσο εντατική, τα ζώα να αρρωσταίνουν λιγότερο και να μη χρειάζεστε κι εσείς να τους δίνετε φάρμακα».

Κάπου εκεί έγινε και μια νύξη του στυλ «τα παίρνετε από τις φαρμακοβιομηχανίες για να πουλάτε φάρμακα»... και τέλειωσε η προσπάθεια πειθούς αφού η ενδεδειγμένη απάντηση θα ήταν «ε κι εσύ θες να συρρικνωθεί η κτηνοτροφία γιατί τα παίρνεις από την ανερχόμενη βιομηχανία γενετικά τροποποιημένων ή υποκατάστατων κρέατος κ.λπ ζωικών προϊόντων».

Χαραλαμπάκης Γιώργος

Κτηνίατρος

ΥΓ. Να ευχαριστήσουμε τους Ευρωβουλευτές της ΝΔ, του Λαϊκού κόμματος αλλά και τους λίγους Ευρωβουλευτές αριστερών κομμάτων που ψήφισαν με γνώμονα τη λογική και την ευζωία των ζώων.

Ειδικά να ευχαριστήσουμε την συνάδελφο και πρώην υφυπουργό στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπία Τελιγκιορίδου που πέρσι προσπάθησε να φέρει στο δρόμο της λογικής τους συναδέλφους της του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι τελικά βαδίζουν το δρόμο της Οικολογίας μέσω της εξόντωσης των ζώων αφαιρώντας τους τα αντιμικροβιακά φάρμακα...

επιστροφή