02/06/2022

Γνωμοδότηση νομικού συμβούλου Π.Κ.Σ.: Kατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους (Κτηνιατρεία-Κτηνιατρικές κλινικές) από 1ης Ιουνίου

μάσκαΓνωμοδότηση νομικού συμβούλου Π.Κ.Σ. περί των μέτρων προστασίας που πρέπει να τηρούνται στα κτηνιατρεία βάσει του εν ισχύι ΦΕΚ.


Το εν ισχύι ΦΕΚ (Τεύχος Β΄ αρ. φύλλου 2676/31-5-2022) αποσκοπεί στην χαλάρωση των μέτρων που απαιτούνται για την προστασία από τον COVID-19 και επικεντρώνεται κυρίως στην προστασία των ασθενών και των ηλικιωμένων που διαβιούν στις αντίστοιχες μονάδες φροντίδας.

Κατά συνέπεια, αν και οι κτηνίατροι ανήκουν στον τομέα των υγειονομικών, εκ του γεγονότος ότι δεν συνδέονται με τις ανωτέρω ευπαθείς ομάδες, σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές για την αποφυγή της διασποράς του COVID-19 καιρικές συνθήκες, γνωμοδοτώ ότι οι εισερχόμενοι στα κτηνιατρεία συνοδοί ζώων δεν υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα ούτε να επιδεικνύουν πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test διενεργηθέντος εντός 48 ωρών, δικαιούνται όμως οι κτηνίατροι να συστήνουν τη χρήση μάσκας από τους πελάτες τους.


Αθήνα, 1 Ιουνίου 2022


Ο νομικός σύμβουλος του ΠΚΣ

Χ. Ηλιού


Προηγούμενη ανακοίνωση ΔΕ:

Ως τα μεσάνυχτα της 31ης Μαΐου 2022 δεν είχε δημοσιευθεί το ΦΕΚ (ανανεώνεται κάθε δεκαπενθήμερο) με την ΚΥΑ για τα "μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας από την Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2022 και ώρα 06:00 έως και την Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022 και ώρα 06:00"

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας από 1ης Ιουνίου αναστέλλεται (ως τα μέσα Σεπτεμβρίου) η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους με εξαίρεση τα νοσοκομεία, τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τα ΜΜΜ.

Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο του Συλλόγου, κ. Χρήστο Ηλιού, το πνεύμα της ΚΥΑ θα είναι: να παραμείνει η μάσκα μόνο σε χώρους όπου κινούνται και διαβιούν, ασθενείς, υπερήλικες και ευάλωτα άτομα.

Τα κτηνιατρεία και οι κτηνιατρικές κλινικές δεν θεωρούνται τέτοιοι χώροι και η μάσκα δεν είναι πλέον υποχρεωτική, ενώ δεν προβλέπεται και διοικητικό πρόστιμο για μη χρήση της.

Ο Σύλλογος παρόλα αυτά προτείνει στα μέλη του να συνεχίσουν να παίρνουν όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας, ειδικά οι συνάδελφοι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, και να συνεχίσουν να κάνουν χρήση μάσκας όταν έρχονται σε στενή επαφή με ιδιοκτήτες ζώου (πχ. κατά τον εμβολιασμό όπου μπορεί να βρεθούμε δίπλα στον ιδιοκτήτη), κυρίως για την προστασία της δικής τους υγείας.

Μόλις κυκλοφορήσει το ΦΕΚ θα σας ενημερώσουμε...

Γ. Χαραλαμπάκης

επιστροφή