04/05/2022

Α.Ρ.ΠΑ.: Τι αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του ΠΚΣ... και γιατί σύρεται στα δικαστήρια

εκλογές


Tην Κυριακή 03/04/2022 πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου με συμμετοχή συναδέλφων, τόσο με φυσική παρουσία, όσο και με εξ αποστάσεως συμμετοχή αλλά και ψηφοφορία. Θυμίζουμε ότι η συνέλευση είχε οριστεί για το φθινόπωρο αλλά αναβλήθηκε, έτσι ώστε να διεξαχθεί με το νόμο Χατζηδάκη σε πλήρη ισχύ. Παρουσιάστηκε ο πολιτικός απολογισμός, ο οποίος καταψηφίστηκε, αφού παρά την απεργία και την πάνδημη διαφωνία του κτηνιατρικού κλάδου στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς αυτό ψηφίστηκε σχεδόν αυτούσιο και τα πεπραγμένα της ΔΕ μετά την ψήφιση ήταν μόνο μια προσφυγή στα δικαστήρια για τα προσωπικά δεδομένα. Υπερψηφίστηκε όμως ο οικονομικός απολογισμός.

Και οι δύο ψηφοφορίες, αλλά και τα ψηφίσματα κατά του πολέμου και κατά του νέου νόμου αφού ήταν φανερές και ονομαστικές πραγματοποιήθηκαν με προσμέτρηση και των παριστάμενων από απόσταση, καθιστώντας τη διαδικασία χρονοβόρα και αναξιόπιστη λόγω των συνεχών επανελέγχων και καταμετρήσεων,με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εύρυθμη διεξαγωγή και αξιοπιστία ενδεχόμενης ηλεκτρονικής εκλογικής διαδικασίας. 

Στο τέλος της Συνέλευσης προτάθηκε από την Πρόεδρο της απερχόμενης ΔΕ η διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας τόσο με φυσικό τρόπο όσο και μέσω  ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, παρά την κατά δήλωση της αντίθετη επιθυμία της, γιατί αυτό επιβάλλεται από το νόμο Χατζηδάκη. Με κοινή αντιπρόταση τους, ΑΡΠΑ και ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ Κ.Κ υποστήριξαν πως πρέπει οι εκλογές να γίνουν μόνο δια ζώσης όπως ορίζεται από το καταστατικό για δύο λόγους:

1.Η ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν εξασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας. Οι ατομικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις δεν εξασφαλίζουν την ατομική ψήφο. Σκεφτείτε ένα μαζικό χώρο δουλειάς όπου ο εργοδότης κατεβαίνει υποψήφιος και ζητά από τους εργαζόμενους του να ψηφίσουν παρουσία του.

2.Ο ΠΚΣ αποτελεί συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί τόσο εργαζόμενους όσο και εργοδότες βάσει της επιστημονικής τους ιδιότητας και ως εκ τούτου δεν εμπίπτει στον νέο νόμο Χατζηδάκη και τις διατάξεις σχετικά με τις εκλογές των σωματείων. Χαρακτηριστικό είναι ότι ποτέ οι εκλογές του Συλλόγου δεν πραγματοποιήθηκαν βάσει της νομοθεσίας που διέπει τα σωματεία αλλά βάσει της διαδικασίας που ορίζει το καταστατικό του. 

Η πρόταση για εκλογές με φυσική παρουσία, όπως ορίζει το καταστατικό ψηφίστηκε παρά τις απειλές των μειοψηφούντων και κατά τα άλλα φιλελεύθερων για προσφυγή στα δικαστήρια. Δώδεκα συνάδελφοι λοιπόν, που γνωρίζουν μια νομολογία του 1987 που επικλήθηκε και ο δικηγόρος του ΠΚΣ στη συνέλευση αλλά δεν ενημέρωσε γι΄αυτή ούτε καν το σύνολο της ΔΕ ενάγουν το Σύλλογο. Προφανώς είναι δικαίωμα τους. Το να αποκρύπεται όμως η αγωγή που έφτασε στο Σύλλογο την Τρίτη 26/4 και να εμφανίζεται την Παρασκευή 30/4 δεν είναι ούτε ηθικά ούτε πολιτικά ούτε συναδελφικά αποδεκτό. Το να μη το έχουν μάθει ακόμα και τώρα όλα τα μελη του ΠΚΣ (γιατί αυτά ενάγονται) και να γνωρίζουν οτι  το δικαίωμα τους να αποφασίζουν για τον εαυτό τους κρίνεται σε αυτή την εκδίκαση, ποιό ηλεκτρονικό εμπόδιο απέτρεψε την υπηρεσιακή ΔΕ να το κάνει;ω Μάλλον το ίδιο που ώθησε την ΔΕ να συνεδριάσει ηλεκτρονικά Κυριακή 1/5 και να αποφασίσει πως ο δικηγόρος του Συλλόγου αν και είναι αυτός που επικαλείται την νομολογία του ΠΚΣ θα υπερασπιστεί την άποψη της γενικής Συνέλευσης πως η νομοθεσία είναι υπέρτερη της νομολογίας και οι επαγγελματικοί σύλλογοι υπακούν στα καταστατικά τους και όχι στη νομοθεσία εργατικών σωματείων. Δεν τιμά το σύλλογο ότι με βάση τη συζήτηση στη τελευταία ΔΕ, ο μισθωτός δικηγόρος του συλλόγου δήλωσε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει πλήρως την απόφαση του συλλόγου στο δικαστήριο, αναγκάζοντας τις δύο παρατάξεις της μειοψηφίας να ορίσουν δικηγόρους με δικά τους έξοδα. 

Ο ρόλος της ΔΕ και της προέδρου του ΠΚΣ είναι να προασπίζεται τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των κτηνιάτρων και όχι να βρίσκεται απέναντι σε αυτά.  Τα μέλη του ΠΚΣ που συμμετείχαν στην συνέλευση ψήφισαν και δημοκρατικά αποφάσισαν να υπερασπιστούν το καταστατικό διατηρώντας την συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία. Νομικά εμπόδια με σκοπό την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων δεν μπορούν να ξαναναβάλουν τις εκλογές και να επιβάλουν ένα διαβλητό τρόπο ψηφοφορίας

Η ΑΡΠΑ καλεί κάθε συνάδελφο να προασπιστεί την δημοκρατικά ειλημμένη απόφαση της Συνέλευσης και να βάλει τέλος στις πολιτικές της χειραγώγησης των αποφάσεων του Συλλόγου που χρόνια τώρα μοναδικό και απώτερο στόχο έχουν την αποδυνάμωσή του και την εξυπηρέτηση αντεργατικών συμφερόντων αντίθετων με τη πλειοψηφία των κτηνιάτρων.


Αυτόνομη Ριζοσπαστική Παρέμβαση Κτηνιάτρων


επιστροφή