09/11/2021

Α.Ρ.ΠΑ.: ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ Ή ΔΕ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΤΕ

ΕΚΛΟΓΕΣ

Δύο χρόνια μετά την τελευταία απόπειρα διεξαγωγής εκλογών που έληξε άδοξα λόγω της πανδημίας και μέσα σε μία περίοδο υγειονομικής και πολιτικής πόλωσης, η παραιτηθείσα ΔΕ του ΠΚΣ συνεδρίασε δύο φορές (22 και 29/10/21), με μοναδικό θέμα τη διεξαγωγή εκλογών. Βασιζόμενη στη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του ΠΚΣ, η πλειοψηφία της παρατηθείσας ΔΕ πρότεινε να γίνουν εκλογές στις 12/12 με διαδικασία μετάθεσης, όπως και αποφασίστηκε παρά τις ενστάσεις τόσο από μεριάς της ΑΡΠΑ όσο και από τους συναδέλφους της Πανεπιστημονικής. Πολλοί συνάδελφοι, μπουχτισμένοι με τη μέχρι τώρα κατάσταση στο Σύλλογο, θα αναφωνούσαν «επιτέλους», αλλά είναι όντως έτσι;

Η πλειοψηφία της παραιτηθείσας Διοικούσας Επιτροπής συνεχίζει να εκμεταλλεύεται την πρωτόγνωρη συνθήκη που έχει διαμορφώσει η υγειονομική κρίση, προτείνοντας επί της ουσίας εκλογές “fast track”. Ήδη τα τελευταία δύο χρόνια η επιλογή της πλειοψηφίας να μη συνεδριάζει, να αποφασίζει εν κενώ, να βγάζει απλώς ανακοινώσεις που έφτασε μέχρι στο σημείο να έχει μια τραγελαφική στάση στο απαράδεκτο νομοσχέδιο (και πλέον νόμο) για τα ζώα συντροφιάς, έχει οδηγήσει το σύλλογο σε πλήρη γραφειοκρατικοποίηση και έχει διαρρήξει σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη των συναδέλφων απέναντι στον ΠΚΣ.

Τι σημαίνει όμως για τους κτηνιάτρους εκλογές με διαδικασία μετάθεσης; Σημαίνει πως οι εκλογές θα γίνουν με τα ήδη υπάρχοντα ψηφοδέλτια και υποψηφίους, από το σημείο ακριβώς που σταμάτησε η διαδικασία δύο χρόνια πριν. Επί της ουσίας, τα νεοεισερχόμενα μέλη, συνάδελφοι που γράφτηκαν στον ΠΚΣ εντός της πανδημίας θα έχουν μόνο το δικαίωμα του «εκλέγειν» και όχι του «εκλέγεσθαι». Αντίστοιχα, και ήδη υπάρχοντα μέλη του ΠΚΣ που δεν υπήρχαν στα ήδη καταρτισμένα ψηφοδέλτια του 2019 δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν υπό αυτό το καθεστώς. Παραβλέπει, βέβαια συνειδητά, η πλειοψηφία της παραιτηθείσας ΔΕ ότι αυτά τα δύο χρόνια δεν αποτέλεσαν νεκρό πολιτικά χρόνο, ειδικά με τις κινήσεις που η ίδια έκανε στο όνομα του κλάδου και του Συλλόγου.

Επιπλέον, εκλογές με διαδικασία μετάθεσης σημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση. Φυσικά, η πλειοψηφία προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει την πολιτική αποτίμηση καθώς και τον οικονομικό απολογισμό όλων αυτών των ετών. Είναι προφανές ότι οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας έχουν απωλέσει κάθε έννοια δημοκρατικής διαδικασίας εντός του ΠΚΣ και θεωρούν ότι δεν οφείλουν να λογοδοτήσουν πουθενά, αρκεί να γίνουν εκλογές, ο κλάδος να ψηφίζει και τίποτα να μην αλλάζει. 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, 

πρέπει κάποια στιγμή να πάψουμε να αναρωτιόμαστε ποιον αλήθεια εκπροσωπεί ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος. Ο κλάδος έχει ανάγκη ένα Σύλλογο που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζόμενων κτηνιάτρων και όχι από ένα μαγαζί εξυπηρέτησης πολιτικών συμφερόντων και βλέψεων. Ως ΑΡΠΑ, προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο, να ξεκαθαρίσουμε, πως δεν προτιθέμεθα να παρακωλύσουμε τη διαδικασία των εκλογών, αρκεί να γίνει όπως πρέπει: ανοιχτή Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση, πολιτική αποτίμηση, οικονομικός έλεγχος, νέα ψηφοδέλτια. 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ, ΜΑΖΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΒΛΗΤΕΣ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥ.

Αθήνα, 08/11/2021

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ

επιστροφή