03/10/2020

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων: "Πολλοί που πέρασαν ολόκληρη τη ζωή τους με αγάπες, ξέρουν λιγότερα πάνω στην αγάπη, από το παιδί, που έχασε το σκύλο του χθες βράδυ…"

“Πολλοί που πέρασαν ολόκληρη τη ζωή τους με αγάπες, ξέρουν λιγότερα πάνω στην αγάπη, από το παιδί, που έχασε το σκύλο του χθες βράδυ…” Θόρντον Ουάιλντερ

World-Animal-Day

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων κάθε χρόνο στις 4 του Οκτώβρη έρχεται για να μας υπενθυμίσει την άρρηκτη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα, με το περιβάλλον, με τον πλανήτη, με τη ζωή. Είναι μια μέρα ευθύνης και περισυλλογής για το σημείο πολιτισμού της ανθρωπότητας, καθώς η συμπεριφορά προς τα ζώα είναι απόλυτα συνυφασμένη με το σεβασμό προς την ύπαρξη και την κατανόηση της αναγκαιότητας της συνύπαρξης και της αρμονικής συμβίωσης.

Εμείς οι κτηνίατροι γνωρίζουμε πολύ καλά τη σπουδαιότητα των ζώων στη ζωή των ανθρώπων, τις ευεργετικές ψυχολογικές επιδράσεις της συντροφιάς τους, τη συμβολή τους στην οικονομία μιας χώρας μέσω του πρωτογενούς τομέα, τις άμεσες συνέπειες στη Δημόσια Υγεία μέσω του ελέγχου τροφίμων ζωικής προέλευσης, με λίγα λόγια γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα ότι τα ζώα αξίζουν να πάρουν γιατί πολύ περισσότερα δίνουν.

Η παγκόσμια υγειονομική κρίση των ημερών μας κατέδειξε με απόλυτη σαφήνεια πως ένας πλανήτης χωρίς ζώα θα ήταν πολύ μοναχικότερος για τον άνθρωπο μια τέτοια στιγμή που, ποιος να το περίμενε, η συναναστροφή με το ίδιο του το είδος είναι από δυσχερής έως επικίνδυνη. Ίσως είναι μια καλή ευκαιρία επαναπροσδιορισμού και επανεκτίμησης δεδομένων όπως ποιό είδος είναι ανώτερο από ποιό, ποιός τελικά έχει ανάγκη ποιόν, ποιός προσφέρει σε ποιόν, ποιός υποτιμά ποιόν και ένα σωρό άλλες αναρωτήσεις που μόνο καλύτερους μπορούν να μας κάνουν.

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, αναλογιζόμενος καθημερινά την αξία της προστασίας της υγείας και ευζωίας των ζώων, είναι στο πλευρό τους, στο πλευρό των ανθρώπων που ζουν μαζί τους, στο πλευρό όλων των φορέων που ζητούν τη συμβολή του, τόσο με τον προσωπικό αγώνα του κάθε κτηνιάτρου, όσο και μέσω του Δικτύου Ελλήνων Εθελοντών Κτηνιάτρων.
Η προστασία των ζώων είναι υποχρέωση όλων μας. Οποιαδήποτε άλλη θεώρηση και συμπεριφορά παραβιάζει τα δικαιώματά τους και ντροπιάζει τον άνθρωπο.


επιστροφή