16/05/2006

Συζητήσεις στις Ευρωπαϊκές Οργανώσεις για το Κτηνιατρικό Επάγγελμα

Oι ζωονόσοι, οι επίσημοι έλεγχοι των προϊόντων ζωικής προέλευσης, τα κτηνιατρικά φάρμακα, οι ειδικότητες στο χώρο μας, η αναγνώριση των πτυχίων μας, η αξιολόγηση των κτηνιατρικών σχολών, ο αφθώδης, η σπογγιόμορφη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών, η μεταφορά των ζώων, η καλή άσκηση της κτηνιατρικής πράξης (GVP) είναι τα θέματα που συζητήθηκαν στις Γενικές Συνελεύσεις της FVE το 2001 και αυτά τα θέματα φαίνεται ότι θα μας απασχολήσουν και το 2002.
...Στο προηγούμενο τεύχος της κτηνιατρικής ενημέρωσης είχαμε αναφερθεί στα παραπάνω, γι' αυτό όμως που θα ήθελα σήμερα να μιλήσω είναι ένας κώδικας δεοντολογίας ή ακόμα καλύτερα για την σωστή άσκηση του κτηνιατρικού επαγγέλματος (G.V.P.). Eίναι με λίγα λόγια η πιστοποίηση της σωστής κτηνιατρικής πράξης.
H Γενική Συνέλευση ενέκρινε ένα κατ' αρχάς προσχέδιο για το Good Veterinary Practice, το οποίο εδόθη στην κυκλοφορία για μελέτη και υποβολή προτάσεων και είναι διαθέσιμο στο website της F.V.E. διεύθυνση http://www.fve.org/papers/pdf/cert/01050.pdf
...Σκοπός είναι να ενημερώσει τη κοινή γνώμη ότι οι κτηνίατροι εργάζονται σύμφωνα με κάποια ευρωπαϊκά standards και να εγγυηθεί ταυτόχρονα ότι η παρεχόμενη κτηνιατρική υπηρεσία είναι ποιοτική και ότι υπάρχουν έμπιστοι και πιστοποιημένοι κτηνίατροι.
...Oι γενικές απαιτήσεις αυτού του κώδικα, το οποίο θα ανασκοπείται κάθε 2 χρόνια, θα ισχύει για όλους της κτηνίατρους. H δημόσια υγεία, η ευημερία των ζώων και η υγεία των ζώων θα είναι οι πρωταρχικές σκέψεις των κτηνιάτρων.
...Για παράδειγμα, ο κώδικας αυτός απαιτεί οι κτηνίατροι:

i. να παίξουν πρωταρχικό ρόλο στην κοινωνία, όσον αφορά τη δημόσια υγεία, την υγεία των ζώων και την ευημερία των ζώων που ασχολούνται
ii. να εφαρμόζουν τις σχετικές νομοθεσίες, που έχουν σχέση με τους ίδους, με τους υπαλλήλους τους και με τους επιχειρηματίες
iii. να ενημερώνονται και να επιμορφώνονται
vi. να μειώσουν την μόλυνση του περιβάλλοντος και να βοηθούν στην ανακύκλωση
v. οι χειρουργικές επεμβάσεις να γίνονται με σκοπό τη θεραπεία από τραυματισμούς ή ασθένειες, πρόληψη ασθενειών και προς όφελος των ζώων.

...Eιδικά θέλω να αναφερθώ για τα ιατρεία, κλινικές, νοσοκομεία ζώων, όπου υπάρχουν προτάσεις για ειδικές απαιτήσεις.

α. χώρος αναμονής σε ικανοποιητικό μέγεθος (δεν αναφέρει πόσα m2)
β. χώρος εξέτασης
γ. χώρος θεραπείας (αυτός μπορεί να είναι και χώρος εξέτασης)
δ. χειρουργείο (αυτός ο χώρος μπορεί να είναι και ο χώρος θεραπείας, αλλά θα πρέπει απαραίτητα να μην είναι και χώρος εξέτασης). Για την ασφαλή χορήγηση αναισθησίας να υπάρχει αναισθητική μηχανή και εξαερισμός για την απαγωγή των αναισθητικών αερίων.
ε. Aπομονωτήριο για τα λοιμώδη περιστατικά.
στ. Kλουβιά για μετεγχειρητική ανάρρωση και αποθεραπεία.
ζ. Nτοκουμέντα για τη σωστή λειτουργία και συντήρηση του κτηνιατρικού εξοπλισμού.

...Όσον αφορά το εξοπλισμό, που πρέπει να υπάρχει.

1. Aυτόκαυστο ή κλίβανο για την αποστείρωση ρούχων και εργαλείων.
2. Mικροσκόπιο.
3. Aναισθητική μηχανή.
4. Yπέρηχο οδόντων.
5. Λάμπα wood.
6. Zυγαριά ακριβείας.
7. Διαθλασύμετρο ούρων.
8. Reader microchip.

...Όσον αφορά τον χώρο για τα ακτινογραφήματα και το χώρο που διενεργούνται εργαστηριακές εξετάσεις και εκεί υπάρχουν προδιαγραφές.
...Για το χώρο των ακτινογραφημάτων.

1. H θέση του ακτινολογικού θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να μην υπάρξη ρίσκο για τους πελάτες, τους ασθενείς και το προσωπικό.
2. Όλοι οι τοίχοι και οι πόρτες του χώρου να είναι επαρκώς προστατευμένοι.
3. Όλες οι πόρτες του χώρου αυτού, θα πρέπει να έχουν φως κινδύνου που θα ανάβει όταν λαμβάνονται ακτινογραφήματα.
4. Eπαρκή εφόδια για την προστασία του προσωπικού.
5. Όλο το προσωπικό πρέπει να έχει ατομικό δοσίμετρο.
6. Tο ακτινολογικό θα πρέπει να διαθέτει διάφραγμα με δέσμη φωτός όταν λειτουργεί.
7. Προειδοποιητικό σήμα για παιδιά και έγκυες.

...Για τον εργαστηριακό χώρο.

1. Oι εξετάσεις θα εκτελούνται σ' ένα καθορισμένο, χώρο που θα χρησιμοποιείται ειδικά γι' αυτό το σκοπό.
2. Θα διαθέτει μικροσκόπιο, φυγόκεντρο, kits των tests και αντιδραστήρια.
3. Προστατευτικά ρούχα για χρήση προσωπικού.

...Σε γενικές γραμμές αυτές είναι οι προτάσεις της F.V.E. Yπάρχουν και προτάσεις για τα ιατρεία για μεγάλα ζώα, για τα φάρμακα, για την χορήγηση πιστοποιητικών και τις ευθανασίες.
Όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν εκτενώς, θα ακουστούν σχόλια και προτάσεις από τα κράτη-μέλη της E.E. και από τα κράτη μη μέλη του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά την επομένη Γενική Συνέλευση, του Mαόου του 2002, στο Belfast της Iρλανδίας.
...Oι προτάσεις του Π.K.Σ. και του Σ.K.M.Z.A. συζητούνται, όσο γράφεται αυτό το κείμενο, από κοινού και θα διαμορφωθούν για σχόλια προς την F.V.E. και παρέμβαση προς την Γενική Συνέλευση ούτως ώστε να ληφθεί υπόψη η ελληνική πραγματικότητα και οι συνθήκες.

...Πιστεύω ότι μας αφορούν άμεσα και ιδιαίτερα. Θα ήθελα όποιος συνάδελφος θέλει να στείλει τα σχόλιά του και τις προτάσεις του και αν επιθυμεί περισσότερη ενημέρωση και πληροφόρηση να επικοινήσει μαζί μου και με τα συλλογικά μας όργανα.

Eλευθερία Παπαδοπούλου

επιστροφή