13/05/2015

Ομιλία Α. Τραχήλη για τις γυναίκες κτηνιάτρους στο Συνέδριο της ΕΚΕ στις 9-5-2015

Αγαπητοί συνάδελφοι,
FOTO ATHINA 1
Αφού σας καλωσορίσω στη σημερινή εκδήλωση, θα ήθελα από το μετερίζι μου ως Πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου να απευθύνω ιδιαίτερο χαιρετισμό στις γυναίκες που παρίστανται στην εκδήλωση αυτή, διαβεβαιώνοντας τες πως τα στερεότυπα έχουν πια αλλάξει.
Με τούτο εννοώ πως ένα επάγγελμα παραδοσιακά αντρικό όπως το κτηνιατρικό, αρχίζει με γεωμετρική πρόοδο να παραχωρεί πεδίο δόξης λαμπρό στις γυναίκες κτηνιάτρους και μάλιστα σε τομείς δύσκολους και μέχρι πρότινος δυσπρόσιτους όπως αυτός των παραγωγικών ζώων.
Μολονότι η ενασχόληση των γυναικών με την κτηνιατρική των παραγωγικών ζώων παραμένει κατ' αναλογία μικρότερη από το μέσο όρο της Ευρώπης, ωστόσο όλο και περισσότερες γυναίκες κτηνίατροι στη χώρα μας εκδηλώνουν τον επιστημονικό τους ζήλο από τα φοιτητικά τους ακόμα χρόνια και καθώς η κοινωνία αλλάζει αλλά και το βάρος στην κτηνιατρική των παραγωγικών μετατοπίζεται από την ατομική ιατρική στη διαχείριση της υγείας στις εκτροφές, οι γυναίκες κερδίζουν συνεχώς έδαφος δείχνοντας την ευαισθησία τους στα θέματα Δημόσιας Υγείας και αναδεικνύοντας τις οργανωτικές τους ικανότητες είτε αυτές περιορίζονται στην κλινική κτηνιατρική είτε επεκτείνονται στην ακαδημαϊκή δραστηριότητα.
Μετά την πρόσφατη καθιέρωση του θεσμού του κτηνιάτρου εκτροφής άνοιξαν νέοι επαγγελματικοί δρόμοι για το σύνολο του κτηνιατρικού κόσμου και για τις γυναίκες του κλάδου και πραγματικά το ενδιαφέρον τους είναι έως τώρα υποδειγματικό. Οι γυναίκες της χώρας μας εισβάλλουν στα έως τώρα αντρικά κάστρα με τρόπο αξιοθαύμαστο κι αυτό φαίνεται να είναι επιταγή της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας που δηλώνει καθημερινά την ανάγκη της για τον επαναπροσδιορισμό των κοινωνικών μοντέλων, την κάθαρση των δομών, την επιβολή της αξιοκρατίας και την απαλλαγή από τα στερεότυπα του παρελθόντος που ήθελαν τις γυναίκες άπειρες και μη ικανές των μεγάλων πραγμάτων πολλώ δε μάλλω των κτηνιατρικών καινοτομιών. Κατά τη ρήση του Γκίμπερ, αγαπητοί συνάδελφοι, "οι άνδρες δημιουργούν νόμους και οι γυναίκες ήθη". Με περηφάνια, λοιπόν, διαπιστώνω πως πρόκειται για μια εποχή νέων ηθών στην κτηνιατρική. Η δυσπιστία και η αμφισβήτηση που κι εγώ η ίδια δέχτηκα στην αρχή της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας, έχει πια μετατραπεί σε μια σχέση βαθιάς εμπιστοσύνης τόσο μεταξύ υμών και των κτηνοτρόφων, όσο και μεταξύ υμών και των φορέων που καταγίνονται με τον πρωτογενή τομέα κι αυτό μόνο με μια κοινωνική ανατροπή μπορεί να συναρτηθεί και μόνο κοινωνική ανάπτυξη μπορεί να καταδεικνύει.
Οι γυναίκες της κτηνιατρικής δεν αμφισβητούνται πλέον σε σχέση με τη μυϊκή τους δύναμη στα δύσκολα περιστατικά, συμμετέχουν με την ίδια επιστημονική αξιοσύνη σε προγράμματα εκρίζωσης ζωοανθρωπονόσων, δεν αποτελούν πια μόνο τους "γραφιάδες" της κτηνιατρικής στο δημόσιο τομέα και πάνω απ' όλα οργανώνονται, ενώνονται, διατρανώνουν την αλήθεια τους, διεκδικούν, πείθουν και στο τέλος κατακτούν την αλλαγή του κατεστημένου. Κι επειδή αλλαγή σημαίνει πρόοδος, νομίζω, αγαπητοί άνδρες συνάδελφοι, πως οι γυναίκες του κλάδου μας αξίζουν το θερμό χειροκρότημά σας.

Σας ευχαριστώ πολύ,
Η Πρόεδρος Π.Κ.Σ.
Τραχήλη Αθηνά


επιστροφή