03/04/2015

Α. Τραχήλη: Ο Κτηνίατρος Εκτροφής και η εφαρμογή συστήματος κτηνιατρικής διαχείρισης θα βοηθήσουν στην μείωση υπερκατανάλωσης κτηνιατρικών φαρμάκων

new+pic2pixlrΓια το θέμα της σημαντικής αύξησης χρήσης αντιβιοτικών στα εκτρεφόμενα ζώα η οποία σύμφωνα με πρόσφατη αμερικάνικης έκθεσης (δείτε εδώ) στις αναπτυσσόμενες χώρες που έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο κίνδυνος για εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων, μίλησε ο ΑγροΤύπος με την Πρόεδρο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, κα. Αθηνά Τραχήλη. Σύμφωνα με την έρευνα η ευρεία χρήση των αντιμικροβιακών παραγόντων στην κτηνοτροφία, σε ποσότητες πολύ μεγαλύτερες από ό,τι αντιστοιχούν στους ανθρώπινους ασθενείς, ευνοεί την εξάπλωση ανθεκτικών βακτηρίων και απειλεί να καταστήσει άχρηστα αυτά τα πολύτιμα φάρμακα για την προστασία της ανθρώπινης υγείας.

Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε η κα. Τραχήλη στην Ε.Ε. έχει σταματήσεις δια νόμου τόσο η προληπτική χορήγηση αντιβιοτικών στα παραγωγικά ζώα όσο και η χρήση ορμονών. Ωστόσο σύμφωνα με όσα μας εξηγεί στην χώρα μας, ελλείψει Κτηνιάτρων Εκτροφής έχει παρατηρηθεί η ανεξέλεγκτη χρήση κτηνιατρικών φαρμάκων «από ανεξέλεγκτες πηγές».

Διαβάστε την συνέντευξη της κα. Αθηνά Τραχήλη, πρόεδρο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου στον ΑγροΤύπο:

Κα. Τραχήλη, πρόσφατα αμερικάνικη μελέτη ανέφερε ότι η χρήση αντιβιοτικών στα εκτρεφόμενα ζώα αυξάνεται δραματικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, με αποτέλεσμα να γιγαντώνεται ο κίνδυνος για εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων. Τι ισχύει στην Ελλάδα;

Καταρχήν έχει σταματήσει στην Ε.Ε. δια νόμου η προληπτική χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων στα παραγωγικά ζώα (μικρά μηρυκαστικά, μεγάλα μηρυκαστικά, χοίρους και πτηνά). Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι στην Ε.Ε. απαγορεύεται η χρήση ορμονών σε αντίθεση με τις Τρίτες χώρες. Επειδή αυξάνεται ραγδαία ο πληθυσμός στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως για παράδειγμα στη Κίνα και την Ινδία αυτό σημαίνει (και σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες) ότι θα έχουμε προβλήματα – ελλείψεις στα προϊόντα ζωικής προέλευσης. Σε αυτές λοιπόν τις χώρες προσπαθούν να αναπτύξουν την κτηνοτροφία. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ένα από τα προβλήματα που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια θα έχει να κάνει με την έλλειψη τροφίμων. Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι να χρησιμοποιούνται στα εκτρεφόμενα ζώα τα αντιβιοτικά μόνο όταν υπάρχει πρόβλημα.

Πως ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος μπορεί να συνεισφέρει προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου χωρίς να γίνεται υπερκατανάλωση αντιβιοτικών και άλλων κτηνιατρικών φαρμάκων;

Εμείς σας Κτηνιατρικός Σύλλογος προσπαθήσαμε να πείσουμε την προηγούμενη κυβέρνηση να θεσπίσει ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο έτσι ώστε κάθε κτηνοτροφική εκμετάλλευση να έχει έναν κτηνίατρο ο οποίος να είναι υπεύθυνος γι’ αυτήν. Προσπαθούσαμε δυόμισι χρόνια να γίνει ο νόμος που αποτελεί μάλιστα κανονισμό της Κοινότητας. Μιλάμε δηλαδή για την θέσπιση και εφαρμογή του Κτηνίατρου Εκτροφής.

Γιατί έχει καθυστερήσει τόσο η εφαρμογή του θεσμού;

Υπήρχε ισχυρή πίεση από κάποια οργανωμένα συμφέροντα που δεν ήθελαν να υπάρχει έλεγχος στο επίπεδο της εκτροφής. Δεν ήθελαν με απλά λόγια να εφαρμοστεί ολοκληρωμένη κτηνιατρική διαχείριση σε επίπεδο στάβλου και ταυτόχρονα διέρρεαν ότι θα έρθει η νέα πολιτική ηγεσία και δεν θα εφαρμόσει το νόμο. Ο Κτηνίατρος Εκτροφής θα υπογράφει δύο συμβάσεις. Μια με το κράτος και μια με τον εκάστοτε παραγωγό που θα συνεργάζεται στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς.

Αυτό όμως δεν θα έχει ένα επιπλέον κόστος για τους κτηνοτρόφους;

Οι κτηνοτρόφοι αυτήν τη στιγμή ξοδεύουν πολύ περισσότερα χρήματα αφού δεν έχουν κάποιον υπεύθυνο κτηνίατρο που επιβλέπει την μονάδα τους και αναγκάζονται πολλές φορές να αγοράζουν και να υπερκαταναλώνουν κτηνιατρικά φάρμακα από αναρμόδιους. Έτσι γίνεται στην χώρα μας η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών. Αν δεν εφαρμόσουμε ένα οργανωμένο σύστημα κτηνιατρικής διαχείρισης θα συνεχιστούν τα τεράστια προβλήματα που έχουμε και κρύβονται κάτω από το τραπέζι.

Υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την υπερκατανάλωση κτηνιατρικών φαρμάκων στις εκτροφές παραγωγικών ζώων;

Για το θέμα αυτό δεν υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία αλλά γνωρίζουμε από τις καταγγελίες που γίνονται ότι δεν είναι λίγοι οι κτηνοτρόφοι προμηθεύονται κτηνιατρικά φάρμακα από ανεξέλεγκτες πηγές. Αυτό το πρόβλημα θα εκλείψει με την λειτουργία του Κτηνιάτρου Εκτροφής ο οποίος θα συμπληρώνει το μητρώο φαρμακευτικής αγωγής των εκτρεφόμενων ζώων οπότε θα υπάρχει έλεγχος. Αυτό θα βοηθήσει την αύξηση της παραγωγής και του ζωικού κεφαλαίου. Και θα πρέπει να ξαναπούμε διότι υπάρχει παραπληροφόρηση ότι με τον κτηνίατρο εκτροφής ο κτηνοτρόφος δεν θα ξοδεύει περισσότερα χρήματα αφού θα πραγματοποιούνται όλα τα προληπτικά εμβολιακά προγράμματα που πρέπει να γίνουν και θα υπογράφει κάποιος υπεύθυνα για τον κτηνοτρόφο σε αντίθεση με ότι συμβαίνει μέχρι σήμερα που δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος.

Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr
επιστροφή