30/10/2014

Καταγγελία προς Δήμο Καβάλας για παράνομη διεξαγωγή προγράμματος στείρωσης αδέσποτων ζώων

Αθήνα, 30/10/14
ΑΠ: 1027

Προς : Δήμο Καβάλας
Κοινοποίηση: Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, τμήμα Κτηνιατρικής

Αξιότιμη κ. Δήμαρχε,

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου και βάσει ενημερωτικών αφισών που κυκλοφορούν στην πόλη σας και έχουμε και εμείς στη διάθεσή μας, το φιλοζωικό σωματείο “ΑΙΣΩΠΟΣ” πραγματοποίησε στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα την περίοδο 8-17 Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια αυτού του προγράμματος διανεμήθηκε μία υπεύθυνη δήλωση – αίτηση περισυλλογής αδέσποτου ζώου, στην οποία ο αιτών δηλώνει ότι, μεταξύ άλλων, γνωρίζει πως ο σκύλος θα αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου. Έτσι, λοιπόν, αντιληφθήκαμε ότι εμπλέκεται και ο Δήμος σας
Ακριβώς επειδή δε διευκρινίζεται ποιοι θα κάνουν τις κτηνιατρικές πράξεις και πού θα γίνονται αυτές, αναρωτιόμαστε για το σύννομο της διαδικασίας. Άλλωστε οι εμβολιασμοί, οι στειρώσεις, οι ηλεκτρονικές ταυτοποιήσεις, καθώς και το σύνολο των κτηνιατρικών πράξεων οφείλουν να πραγματοποιούνται σε νόμιμο, αδειοδοτημένο κτηνιατρείο βάσει και των νόμων 4039/2012 και 4235/2014. Επιπλέον, για να προβούν κτηνίατροι, πολίτες μελών κρατών της Ε.Ε. και χωρίς ελληνική υπηκοότητα, σε κτηνιατρικές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως είναι οι στειρώσεις, απαιτείται σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του ΠΔ 38/2010 γνωστοποίηση στοιχείων και εγγράφων προς την αρμόδια αρχή, δηλαδή το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., με στόχο την απόδειξη της επαγγελματικής κατάστασης του κτηνίατρου, την κοινοποίηση του φορολογικού του μητρώου, καθώς και των στοιχείων που απαιτούνται σε επαγγελματίες που σχετίζονται με την δημόσια υγεία.
Επίσης, με βάση το άρθρο 9, παράγραφος 1. του ν. 4039-2012 πρέπει να υπάρχει εξουσιοδότηση από τον Δήμο προς το φιλοζωικό σωματείο, ενώ με βάση το άρθρο 17α, εδάφιο 2 στον ν. 4235-2014 θα πρέπει να πραγματοποιείται εξέταση για Λεϊσμανίωση σε κάθε σκυλί, κάτι που, όπως ενημερωθήκαμε, δεν έγινε. Τέλος, δεν έγινε ποτέ καταγραφή των αδέσποτων.
Βάσει του νόμου η διαχείριση των αδέσποτων ζώων είναι αποκλειστική ευθύνη του Δήμου. Είναι απορίας άξιο πώς επίσημοι φορείς δέχονται να συνεργάζονται με κάποιους, οι οποίοι, φορώντας το μανδύα της φιλοζωίας, προβαίνουν σε μη σύννομες πράξεις. Σας παρακαλούμε, λοιπόν, να μας ενημερώσετε άμεσα για το τι έχει συμβεί και να μας διευκρινίσετε πλήρως τα στάδια της διαδικασίας που ακολουθήσατε. Οι στειρώσεις, οι εμβολιασμοί, η καταχώρηση των ζώων αποτελούν κτηνιατρικές πράξεις, οι οποίες οφείλουν να γίνονται σύμφωνα με τους αντίστοιχους νόμους για να διασφαλίζεται η Δημόσια Υγεία και η τήρηση των σχετικών νομικών διατάξεων.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΧΗΛΗ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΣ
επιστροφή