17/02/2014

Δελτίο Τύπου ΑΡΠΑ: Για την επίθεση της Προέδρου του ΠΚΣ στους δημοσίους κτηνιάτρους

Η πρόεδρος του ΠΚΣ κλήθηκε να παραστεί στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής σχετικά με την επεξεργασία του καινούριου νομοσχεδίου (πλέον Νόμου) του ΥπΑΑΤ, προκειμένου να διατυπώσει τις απόψεις του Συλλόγου επ’ αυτού. Κατά την τοποθέτησή της δεν δίστασε να ρίξει λάσπη στον ανεμιστήρα ενάντια στους δημόσιους κτηνίατρους, ισχυριζόμενη ότι δρουν ανεξέλεγκτα και η διαφθορά ανάμεσά τους είναι σχεδόν κανόνας υποδεικνύοντάς τους ταυτόχρονα ως την κύρια πηγή της παράνομης διακίνησης κτηνιατρικών φαρμάκων στην Ελλάδα.

Θεωρούμε ότι τέτοιες απόψεις, πέρα από το ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, δεν εκπροσωπούν την πλειοψηφία των μελών του ΠΚΣ και μόνο ζημιά μπορούν να κάνουν. Ομοίως θεωρούμε ότι η πρόθεση του προεδρείου της ΠΟΓΕΔΥ να ζητήσει την πειθαρχική παραπομπή της προέδρου του ΠΚΣ στα όργανα του ΓΕΩΤΕΕ και να καταθέσει αγωγή εναντίον της για την παραπάνω διατυπωμένη θέση της είναι ένας απαράδεκτος τρόπος για να απαντήσει κανείς έστω και σε μία χυδαία επίθεση. Τα πολιτικά ψεύδη όσο μεγάλα και αν είναι πρέπει πρώτα απ’ όλα να απαντούνται πολιτικά και όχι πειθαρχικά.

Τα παραπάνω γεγονότα δεν κοινοποιήθηκαν από την πρόεδρο ή το προεδρείο της ΔΕ του Συλλόγου, αλλά έγιναν γνωστά χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία αναρτήθηκαν ως είδηση από συναδέλφους που έτυχε να πληροφορηθούν γι’ αυτά από άλλες πηγές. Βέβαια από το παραπάνω γεγονός μπορέσαμε να μάθουμε και για τα άλλα «ατοπήματα» της προέδρου σχετικά με την κλήση και τοποθέτησή της στην επιτροπή της Βουλής.
  • Δεν κάλεσε πριν την παρουσία της στην επιτροπή σε συνεδρίαση τη Διοικούσα Επιτροπή του Συλλόγου προκειμένου να συζητηθεί το νομοσχέδιο και να αποφασιστεί ποια σημεία θα έθιγε η πρόεδρος στην τοποθέτησή της. Ή έστω, αν υποθέσουμε ότι πίεζε ο χρόνος, δεν ενημέρωσε για το θέμα και δεν κοινοποίησε από πριν την τοποθέτησή της προκειμένου τα μέλη της ΔΕ να στείλουν γραπτώς τις προτάσεις τους. Η πρόεδρος δεν κλήθηκε στην επιτροπή για να διατυπώσει την προσωπική της άποψη αλλά αυτή του Συλλόγου. Σε ποια απόφαση συλλογικού οργάνου του ΠΚΣ αποτυπώνονται οι θέσεις της τοποθέτησής της στην επιτροπή (η οποία κοινοποιήθηκε στο site του ΠΚΣ κατόπιν εορτής, δηλαδή μία μέρα μετά τη συνεδρίασή της);
  • Κατά την τοποθέτησή της, πέρα από το να επιτίθεται στους δημόσιους συνάδελφους, ανάλωσε τον περισσότερο χρόνο διατυπώνοντας τη συμφωνία της με μία συγκεκριμένη διάταξη του νομοσχεδίου, αυτή του «κτηνιάτρου εκτροφής», χωρίς να προσθέσει τίποτα στην ουσία του. Δευτερευόντως αναφέρθηκε σε θέσεις σχετικά με τη Βάση Δεδομένων των ζώων συντροφιάς και το θέμα των αλλοδαπών εθελοντών κτηνιάτρων με επιφανειακό τρόπο χωρίς να μπορέσει να στηρίξει τις θέσεις αυτές με ουσιαστικά επιχειρήματα. Αυτό σημαίνει πως θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη σύνθεση των πενταμελών επιτροπών των Δήμων που θα κρίνουν αν ένα αδέσποτο ζώο είναι επικίνδυνο; Ο ΠΚΣ δεν έχει άποψη για το (μη) σχέδιο διαχείρισης των αδέσποτων και τις (μη) λύσεις που δίνει; Με άλλα λόγια, το ενδιαφέρον του ΠΚΣ για τα αδέσποτα ξεκινά και τελειώνει μόνο στο αν θα διενεργούν στειρώσεις αλλοδαποί εθελοντές κτηνίατροι;
  • Στην προσπάθειά της να πείσει ότι ο «κτηνίατρος εκτροφής» δεν θα σημαίνει επιπλέον κόστος για τους κτηνοτρόφους, ομολόγησε ότι οι ιδιώτες κτηνίατροι δεν πρόκειται να έχουν σημαντικό οικονομικό όφελος από την εφαρμογή του.
  • Δήλωσε στην επιτροπή της Βουλής ότι αυτή τη στιγμή η ανεργία στους κτηνιάτρους είναι σχεδόν μηδενική (;;;!!!) και όλοι έχουν τις δουλειές των ονείρων τους. Προφανώς η πρόεδρος δεν εκπροσωπεί τους 4500 κτηνίατρους που είχε επικαλεστεί στην αρχή της τοποθέτησής της αλλά ένα πολύ μικρότερο κλαμπ προνομιούχων, εκτός κι αν ζει σε κάποιο παράλληλο σύμπαν. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η άγνοιά της για το διαρκώς αυξανόμενο αριθμό άνεργων ή υποαπασχολούμενων κτηνιάτρων (βλέπε «μαθητεία» και 490 από ΕΣΠΑ).
  • Και σαν να μην έφταναν αυτά, από πρόσφατο δελτίο τύπου του ΠΚΣ μαθαίνουμε την πλήρη ταύτιση της προέδρου με την άποψη του εισηγητή της ΝΔ Κόλλια για εξαίρεση στην απαγόρευση της κοπής της ουράς σε σκύλους, δίχως κάτι τέτοιο να έχει συζητηθεί σε κάποιο όργανο του Συλλόγου και επομένως δίχως να εκφράζει μία συλλογική απόφαση ή άποψη.
Ακόμα και σήμερα η πρόεδρος και τα μέλη του προεδρείου δεν ένιωσαν την αναγκαιότητα να ενημερώσουν τα μέλη του Συλλόγου για τα παραπάνω γεγονότα και για τη θέση της προέδρου στην επιτροπή αφήνοντάς μας ως μοναδική πηγή πληροφόρησης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η στάση είναι χαρακτηριστική για το πώς αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία της ΔΕ το Σύλλογο, την εκτίμηση που έχει για τις συλλογικές διεργασίες και τα μέλη-υπηκόους της. Έστω και τώρα καλούμε:
  • Την πρόεδρο να ανακαλέσει τα όσα είπε για τους δημόσιους συνάδελφους και να δώσει εξηγήσεις για τις θέσεις και απόψεις που εξέφρασε στην επιτροπή της Βουλής.
  • Τα υπόλοιπα μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης να πάρουν δημόσια αποστάσεις από την άποψη που διατύπωσε η πρόεδρος στην επιτροπή για τους δημόσιους κτηνίατρους.
  • Την ΠΟΓΕΔΥ να μην προχωρήσει στην πρόθεσή της για πειθαρχική παραπομπή και αγωγή της προέδρου του ΠΚΣ.
Αλλά πάνω απ’ όλα, καλούμε τους συναδέλφους να πάρουν το Σύλλογο στα χέρια τους και να απαιτήσουν την συμμετοχή τους στις διαδικασίες του όχι σαν κομπάρσοι, αλλά ως ενεργά μέλη του. Ο τρόπος που λειτουργεί ο ΠΚΣ δεν είναι απλά ότι βλάπτει την εσωτερική δημοκρατία του, αλλά ότι τον εμποδίζει να λειτουργήσει ως το όχημα για τη διεκδίκηση των πραγματικών αναγκών και δικαιωμάτων μας.

AΥΤΟΝΟΜΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Κτηνιάτρων
επιστροφή