16/02/2013

Βιβλιοκρισία για το τελευταίο βιβλίο του Ομότιμου καθηγητή Κτηνιατρικής κ. Σπ.Γεωργάκη: «Δομαισθητική εκτίμηση των τροφίμων ζωικής προέλευσης»

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
Σπυρίδωνος Α. Γεωργάκη
«Δομαισθητική εκτίμηση των τροφίμων ζωικής προέλευσης»
Με τη συνεργασία Α. Μάντη, Π. Κ. Βαρελτζή, Α. Γεωργάκη
ISBN 978-960-467-378-0
© 2012
Εκδοτικός Οίκος Αδελφών Κυριακίδη Α. Ε.
Κων. Μελενίκου 5, Τ. Κ. 546 35, Θεσσαλονίκη
Web: www.kyriakidis.gr
Ο ομότιμος καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Σπυρίδων Α. Γεωργάκης είναι ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου στην έκδοση του οποίου συνέβαλαν με την εμπειρογνωμοσύνη τους και οι κ. κ. Α. Μάντης, Π. Κ. Βαρελτζής και Α. Γεωργάκης.

Στον πρόλογο του βιβλίου του με επικεφαλίδα «Αντί προλόγου», ο συγγραφέας παρουσιάζει με σαφή τρόπο τον ενστικτώδη τρόπο της επιλογής των τροφίμων από τον άνθρωπο για την επιβίωσή του και πως αυτός διαμορφώθηκε από το πέρασμα των αιώνων μέχρι τη σημερινή εποχή. Είναι ένα συνοπτικό πέρασμα από τις παλιές αντιλήψεις στις σύγχρονες και επιστημονικές που έχουν άμεση σχέση τόσο με τις αισθητικές τους ιδιότητες όσο και με τη διατροφή του.

«Κρίνω και αποφασίζω με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα» λέει μια λαϊκή ρύση και από τον πρωτόγονο και ενστικτώδη τρόπο της επιλογής των τροφίμων έφθασε σήμερα ο άνθρωπος στην υπερκατανάλωση και την κατασπατάλησή τους. Σύμφωνα με το συγγραφέα, οι αισθητικές ιδιότητες των τροφίμων (οσμή, χρώμα, άρωμα, γεύση, υφή) είναι εκείνες που θα διαμορφώσουν την τελική απόφαση του καταναλωτή ώστε να προτιμήσει ένα τρόφιμο, με την τιμή του να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα. Από την Αίγυπτο και την αρχαία Ελλάδα μέχρι τη σύγχρονη εποχή μας η εξέταση των τροφίμων με τις αισθήσεις αποτελούσε και αποτελεί μια καθημερινή ρουτίνα με μοναδικό πρόβλημα την ονομασία της αξιολόγησης των τροφίμων με τις αισθήσεις. Για το πρόβλημα αυτό ο συγγραφέας προτείνει με σαφή επιχειρηματολογία ένα νέο όρο το «Δομαισθητική Εκτίμηση των Τροφίμων» ο οποίος αποδίδει πληρέστερα την πραγματική έννοια της όλης διαδικασίας του ελέγχου.

Στόχος του βιβλίου είναι να συνενώσει τον κλασσικό εργαστηριακό έλεγχο με τις αρχές της εξέτασης των τροφίμων με τις αισθήσεις και με την εμφάνισή του, για τον πληρέστερο έλεγχο, τη βελτίωση και την ανάπτυξη νέων προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος.

Το βιβλίο αποτελούμενο από 324 σελίδες περιλαμβάνει 16 κεφάλαια χωρισμένα σε δύο μέρη (Γενικό και Ειδικό). Τα κεφάλαια του βιβλίου είναι:
1. Προϋποθέσεις και οργάνωση της δομαισθητικής εκτίμησης των τροφίμων,
2. Γνώση των αισθήσεων,
3. Το προσωπικό της δομαισθητικής εκτίμησης των τροφίμων. Δοκιμαστές,
4. Ιδιότητες, Γνωρίσματα και Δομαισθησία των τροφίμων,
5. Στοιχεία στατιστικής,
6. Μέθοδοι εκτίμησης της δομαισθησίας των τροφίμων,
7. Οργάνωση της δομαισθητικής εκτίμησης των τροφίμων,
8. Δειγματοληψία,
9. Δομαισθητική εκτίμηση του κρέατος,
10. Δομαισθητική εκτίμηση των κρεατοσκευασμάτων,
11. Δομαισθητική εκτίμηση του γάλακτος και των προϊόντων του,
12. Δομαισθητική εκτίμηση επιλεγμένων ειδών αλιευμάτων,
13. Δομαισθητική εκτίμηση των αβγών,
14. Δομαισθητική εκτίμηση του μελιού,
15. Σαλιγκάρια, Μηροί βατράχων, Χαβιάρι. Δομαισθητική εκτίμηση, και
16. Νομοθετήματα σχετικά με τη δομαισθητική εκτίμηση των τροφίμων.

Από τους τίτλους των επιμέρους κεφαλαίων ο αναγνώστης αμέσως μπορεί να αντιληφθεί  ότι ο συγγραφέας προσεγγίζει με ακρίβεια όλες τις πτυχές των καίριων θεμάτων της δομαισθητικής αξιολόγησης όλων σχεδόν των τροφίμων  και με σημαντική συμβολή της κοινοτικής, της ελληνικής και της διεθνούς νομοθεσίας και των προτύπων. Επίσης, στο υπόψη σύγγραμμα συμπεριλαμβάνονται 71 πίνακες, 11 σχήματα, 34 εικόνες, 6 διαγράμματα, 11 υποδείγματα, 37 κανονισμοί, 1 νόμος, 2 προεδρικά διατάγματα, 12 οδηγίες DIN, 4 πρότυπα ISO, 2 Γερμανικά πρότυπα και 281 βιβλιογραφικές αναφορές.

Το βιβλίο αποτελεί ένα σημαντικό συμπλήρωμα που έλλειπε από την  ελληνική  βιβλιογραφία στο τομέα των αισθητικών χαρακτηριστικών των τροφίμων ζωικής προέλευσης, αυτό που ονομάζει ο συγγραφέας «Δομαισθητική Εκτίμηση των Τροφίμων».

Ταυτόχρονα θα αποτελέσει ουσιαστικό οδηγό στη συμπληρωματική ποιοτική αξιολόγηση  των τροφίμων για όλους όσους ασχολούνται με τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2013 
Δρ Αθανάσιος Ε. Τυρπένου 
DVM, MPhil, PhD  
Υγιεινολόγος τροφίμων

επιστροφή