27/07/2012

Επιστολή ΠΚΣ προς Δήμο Διδυμοτείχου για τις στειρώσεις αδεσπότων ζώων

Αθήνα, 24/07/12
Α.Π. : 854

Προς: Δήμαρχο Διδυμοτείχου, κ. Πατσουρίδη, και Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Διδυμοτείχου

Θέμα: Στείρωση αδέσποτων ζώων

Από έγγραφο – αφίσα, το οποίο και σας επισυνάπτουμε πληροφορηθήκαμε ότι ό Δήμος Διδυμοτείχου διοργανώνει δωρεάν στειρώσεις και ηλεκτρονική καταγραφή των σκύλων του Δήμου σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σωματείο «Κυνοσοφιο» και τη βοήθεια εθελοντών κτηνιάτρων. Απευθυνόμενοι σε εσάς και στους εκλεγμένους δημοτικούς συλλόγους του Δήμου Διδυμοτείχου, όπως άλλωστε έχουμε ξανακάνει με έγγραφό μας την 20η/6/12 (ΑΠ. 845/2012) έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

1. Οι στειρώσεις αποτελούν κτηνιατρικές πράξεις πρέπει να τηρηθεί η νομοθεσία ήτοι να διενεργηθούν οι κτηνιατρικές πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 604/1977 εντός κτηνιατρείου ήτοι εντός χώρου που παρέχεται ιατρική περίθαλψη και νοσηλεία. Τα κτηνιατρεία σύμφωνα με το άρθρο 3 του ανωτέρω νόμου ιδρύονται κατ’ αποκλειστικότητα από κτηνίατρους και κατ’ εξαίρεση από ΟΤΑ υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν επιστημονικό, υπεύθυνο κτηνίατρο. Συνεπώς, βάσει των ανωτέρω, κτηνιατρικές πράξεις μπορούν να διενεργηθούν αποκλειστικά σε ιδιωτικά κτηνιατρεία ή σε κτηνιατρεία που έχουν ιδρυθεί από ΟΤΑ και τα οποία πρέπει να διαθέτουν την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ως αναφέρεται στον νόμο 604/77 και στο ΠΔ 463/78. Άρα η διενέργεια κτηνιατρικών πράξεων σε άλλους χώρους που δεν διαθέτουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιατρείου μικρών ζώων είναι παράνομη και αντίκειται στον νόμο.

2. Σε επίπεδο νομοθετικών διατάξεων πρέπει να γνωρίζετε ότι για να προβούν κτηνίατροι, πολίτες μελών κρατών της Ε.Ε. και χωρίς ελληνική υπηκοότητα, σε κτηνιατρικές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως είναι οι στειρώσεις, απαιτείται σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του Π.Δ. 38/2010 γνωστοποίηση στοιχείων και εγγράφων προς την αρμόδια αρχή, δηλαδή το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., με στόχο την απόδειξη της επαγγελματικής κατάστασης του εθελοντή κτηνίατρου, την κοινοποίηση του αριθμού φορολογικού μητρώου του, καθώς και στοιχείων που απαιτούνται σε επαγγελματίες που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία. Ταυτόχρονα. Θα πρέπει να ελέγξετε αν τα ζώα που θα στειρωθούν είναι πραγματικά αδέσποτα διότι έχουν καταγγελθεί κατά καιρούς και στειρώσεις δεσποζόμενων ζώων.

Αναρωτιόμαστε αν, πριν προσκαλέσετε και συνεργαστείτε με τους «εθελοντές κτηνίατρους», ήλθατε σε επαφή με τους κτηνιάτρους του Δήμου σας, ώστε να ζητήσετε τη γνώμη τους για το τυχόν μέγεθος του προβλήματος και την αντιμετώπισή του Μάλλον δεν ενδιαφερθήκατε, διότι αν το είχατε κάνει, θα είχατε πληροφορηθεί ότι ο Π.Κ.Σ.. ετοιμάζει δίκτυο εθελοντών κτηνιάτρων ανά την ελληνική επικράτεια για να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων.

Για εμάς η υγεία και ευζωία τόσο των δεσποζόμενων όσο και των αδέσποτων ζώων είναι πρώτιστο καθήκον και μέριμνα, αφού άπτεται όχι μόνο της ποιότητας ζωής των ίδιων των ζώων, αλλά και των ανθρώπων. Επιπλέον, η συμπεριφορά μας στα ζώα καταδεικνύει τον πολιτισμό και την παιδεία μας και για αυτό οι αρμόδιοι φορείς έχουν μία ευθύνη παραπάνω. Ως δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι θα ήταν εύλογο και αναμενόμενο να συνεργάζεστε πρωτίστως με τους συμπολίτες σας και όχι να παρασύρεστε σε ανεύθυνες κινήσεις, που ακόμα κι αν υπάρχουν καλές προθέσεις για την υλοποίηση του έργου, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι βλαπτικό για τα ζώα, αλλά για τους πολίτες των Δήμων σας.

Όπως γίνεται αντιληπτό, όποιος με οποιονδήποτε τρόπο συμβάλλει στην παράνομη άσκηση του κτηνιατρικού επαγγέλματος θεωρείται συνεργός και θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου. Πρέπει πλέον ο καθείς σε αυτήν τη χώρα να αντιληφθεί ότι έχει υποχρέωση να εφαρμόζει την νομοθεσία που στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί και οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Α. ΤΡΑΧΗΛΗ


Κοινοποίηση:

 ΓΕΩΤΕΕ

 Κτηνιατρική Σχολή ΑΠΘ

 Κτηνιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 Γραφείο αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμου Χαρακόπουλου

 Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας
επιστροφή