20/05/2006

Απολογισμός Διοικούσας Επιτροπής, Δεκέμβριος 2002


Η θητεία της παρούσας Διοικούσας Επιτροπής στιγματίσθηκε, αναμφίβολα, από τον τραγικό θάνατο του Προέδρου Θ.Θεοδοσιάδη, ενός ανθρώπου που τα τελευταία 20 χρόνια υπηρέτησε το Σύλλογο και αγωνίσθηκε για τα συμφέροντά του.
Τηρώντας το Καταστατικό του Συλλόγου υπήρξε δημοκρατική ομαλή διαδοχή στην ηγεσία της Διοικούσας Επιτροπής., η θητεία της οποίας λήγει και για το λόγο αυτό με τον Απολογισμό της σας ενημερώνει επιγραμματικά, για τα πεπραγμένα, με δεδομένη την πλήρη ενημέρωση, που υπήρξε κατά τη διετία μέσα από την ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Τα σημαντικότερα ζητήματα που μας απασχόλησαν είναι:

- Στον οργανωτικό τομέα, προσελήφθη, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, υπάλληλος, γεγονός που βοήθησε τη λειτουργία του Συλλόγου, αλλά και επέτρεψε την αύξηση των ημερών και ωρών λειτουργίας των γραφείων μας.

- Η παρουσία του Συλλόγου στο διαδίκτυο είναι πλέον γεγονός, μέσα από ένα καλαίσθητο και ενημερωμένο site (www.hva.gr).

- Υπήρξε αλλαγή πολιτικής ως προς τις σχέσεις μας με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Έγιναν συναντήσεις με τον Πρόεδρο και επιτεύχθηκε, σε ικανοποιητικό βαθμό, εξομάλυνση των σχέσεών μας και προώθηση θεμάτων που μας αφορούν.

- Θεσμοθετήθηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματά μας, μέσω του ΠΔ 344 του 2000, ωστόσο εκκρεμούν οι Υπουργικές Αποφάσεις για την υλοποίησή τους, παρά τις πιέσεις μας.

- Εκκρεμεί, παρά τις διαβεβαιώσεις που εισπράττουμε, η εφαρμογή του θεσμού του Εξουσιοδοτημένου - Εγκεκριμένου Κτηνίατρου, αλλά και οι αρμοδιότητές του. Αποδεικνύονται περίτρανα η έλλειψη πολιτικής βούλησης άλλά και διάθεσης των απαραίτητων κονδυλίων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη δεδομένη συρρίκνωση του Δημόσιου τομέα, πλήττει την Ελληνική Κτηνοτροφία και τις προοπτικές της.

- Μετά από παρέμβασή μας, ικανοποιήθηκε το αίτημα, ώστε στην εφαρμογή και τον έλεγχο του Προγράμματος Βιολογικής Κτηνοτροφίας 2000-2006, να συμμετέχουν οι Κτηνίατροι. Ακόμη, επιτεύχθηκε η δυνατότητα σε Κτηνίατρους να υπογράφουν Σχέδια Βελτίωσης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, υλοποιώντας τις ΚΥΑ 451/2001 και 448/2001.

- Ιδιαίτερα ασχοληθήκαμε στη θητεία μας με τη διακίνηση του κτηνιατρικού φαρμάκου και τη σχετική νομοθεσία που πλέον υφίσταται (Ν 2538 Ν2945). Εκπεφρασμένη θέση του Υπουργείου, με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΟΦ και της ΠΕΚΔΥ, είναι ο διαχωρισμός των επαγγελματικών δραστηριοτήτων (παροχή-διακίνηση). Θέσαμε κατ΄επανάληψη στις επαφές και με υπομνήματά μας τις ενστάσεις για τις διακρίσεις που γίνονται εις βάρος μας, καθώς και την εμμονή μας στα αυτονόητα, τήρηση δηλαδή της κτηνιατρικής συνταγής, καθώς και στην
αποκλειστική αρμοδιότητα Κτηνίατρων και φαρμακοποιών, στη διακίνηση του
κτηνιατρικού φαρμάκου.

- Αποσπάσαμε θετική απάντηση από τον ΕΛΓΑ και συμμόρφωση του κανονισμού του, ως προς τον ορισμό των εκτιμητών των ζημιών, σύμφωνα με τα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως αυτά καθορίζονται από το ΠΔ 344.

- Το θέμα της απόδοσης εργοδοτικής εισφοράς συναδέλφων προς το ΤΣΑΥ, που διαθέτουν εταιρείες, αντιμετωπίζεται από κοινού με το ΣΥΚΦΑ και έχει ανατεθεί σε νομικούς.

- Ζητήσαμε την εκπροσώπησή μας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, με σχετικό αίτημά μας, ενώ συμμετέχουμε στο διάλογο που ξεκίνησε για το περιορισμό και την σωστή διακίνηση των κτηνιατρικών ναρκωτικών φαρμακευτικών ουσιών.

- Συμπαρασταθήκαμε στους συναδέρφους της Αγροτικής Τράπεζας και στηρίξαμε τα δίκαια αιτήματά τους στην διένεξή τους με την ΑΤΕ και με τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, που ουσιαστικά τους υποβιβάζουν σε υπαλλήλους λογιστικής διεκπεραίωσης καθημερινών τραπεζικών εργασιών. Το ίδιο πράξαμε και με συναδέλφους συμβασιούχους στο Πρόγραμμα Βαροϊκής Ακαρίασης. Φέραμε το θέμα στη Βουλή των Ελλήνων και πιέσαμε σε συνάντησή μας τον Υπουργό, χωρίς ωστόσο να πετύχουμε την ανανέωση των συμβάσεών τους.

- Καταγγείλαμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με ΣΕΒ και ΠΑΣΕΓΕΣ και αναθέσαμε σε ειδικευμένο δικηγορικό γραφείο τις διαπραγματεύσεις και την εκπροσώπησή μας. Ηγηθήκαμε προσπάθειας συντονισμού των ομόλογων γεωτεχνικών κλάδων και πετύχαμε σημαντική οικονομική ενίσχυση από το ΓΕΩΤΕΕ για το σκοπό αυτό. Οι μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις φαίνεται να οδηγούν σε υποχρεωτική διαιτησία.

- Κατοχυρώθηκε το δικαίωμά μας στη διδασκαλία μαθημάτων ειδικότητάς μας στα ΙΕΚ , ενώ αντίθετα εξακολουθεί η εις βάρος μας διάκριση στα ΤΕΕ, ΤΕΛ και ΤΕΣ, όπως και η απάντηση στο σχετικό μας αίτημα από τον Υπουργό Παιδείας.

- Οικονομικά ενισχύσαμε και εκπροσωπηθήκαμε στην πρόσφατη αξιολόγηση του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ από τον EAVEE.

- Εξετάσαμε σχολαστικά, το νέο Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ και διαβιβάσαμε τις απόψεις μας στον Πρόεδρο του Τμήματος και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών.

- Πιέσαμε ,σε αλλεπάλληλες επαφές μας, το Υπουργείο Γεωργίας για την έκδοση του νομοσχεδίου για τα αδέσποτα. Η κατάθεσή του, ωστόσο, καθυστερεί προκλητικά σε βαθμό που εκθέτει πλέον την ηγεσία του. Ωστόσο, μέλη μας συνεχίζουν τις στειρώσεις, υλοποιώντας συμβάσεις με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπό την επίβλεψη του ΣΚΜΖΑ στην Αττική.

- Επαναφέραμε το πρόβλημα και τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων σε επαφή που επιζητήσαμε και πετύχαμε με τον Αθήνα 2004, όπου εκτιμήσαμε ότι οι δυνατότητες της Επιτροπής Οργάνωσης σταματούν στην άσκηση πίεσης προς το ΥΠ.ΓΕ. για την έκδοση του σχετικού νομοσχεδίου.

- Καταθέσαμε, από τις αρχές του έτους, Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τη καθιέρωση νέων ανατιμημένων κατώτατων αμοιβών για τις συνήθεις κτηνιατρικές πράξεις, στα μικρά, αλλά και παραγωγικά ζώα και αναμένουμε την υπογραφή του.

- Ζητήσαμε και το Υπουργείο προτίθεται να προβλέψει, την έκδοση αδειών λειτουργίας ιατρείων μικρών ζώων, ρύθμιση που θεωρούμε αναγκαία για την προάσπιση του επαγγέλματός μας.

- Πετύχαμε με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις την καταδίκη ατόμων που προέβαιναν σε αντιποίηση του κτηνιατρικού επαγγέλματος, ενώ παραπέμπουμε στον Εισαγγελέα κάθε τεκμηριωμένη ανάλογη καταγγελία.

- Ο Σύλλογος συμμετείχε στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις των υγειονομικών και όλων των εργαζομένων για το Ασφαλιστικό.

- Με τις Κτηνιατρικές Σχολές, την Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία και τις άλλες οργανώσεις είχαμε καλή συνεργασία, ωστόσο στη διετία που πέρασε δεν βρεθήκαμε στο ίδιο τραπέζι, με ευθύνη όλων μας, για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων.

- Στο θέμα των καταγγελιών που λάβαμε και του πειθαρχικού ελέγχου των μελών, καταβλήθηκε προσπάθεια συναινετικών λύσεων. Πρέπει, ωστόσο να τηρείται από όλους ο Κώδικας Δεοντολογίας και να υπηρετούμε με αξιοπρέπεια την επιστήμη και το λειτούργημά μας.

- Στη διετία που πέρασε δεν οργανώθηκαν εκδηλώσεις-ημερίδες για πολιτικά και επιστημονικά ζητήματα του κλάδου, με εξαίρεση το Παράρτημα Κρήτης.

- Η απερχόμενη Δ.Ε. ζήτησε από τον Ταμία του Π.Κ.Σ. τη παρουσίαση της οικονομικής κατάστασης του Συλλόγου, κάτι που δε συνέβη, μέχρι στιγμής, γι'αυτό και δε γίνεται αναφορά στον παρόντα απολογισμό. Ακόμη, δεν επετεύχθη εισροή εσόδων από άλλες πηγές.

- Για θέματα μείζονος σημασίας, τα οποία είχαν συζητηθεί σε προηγούμενες θητείες, σε επίπεδο Γενικών Συνελεύσεων και Συνελεύσεων των Παραρτημάτων, θα μπορούσαμε να είχαμε προσφύγει για επικαιροποίησή τους σε νέες Γ.Σ.

- Αναβαθμίσαμε ποσοτικά και ποιοτικά τη συμμετοχή μας στις ευρωπαϊκές οργανώσεις, τομέας ωστόσο, που χρειάζεται περαιτέρω οργάνωση και ενίσχυση, λόγω του ρόλου που διαδραματίζει και θα διαδραματίσει στο μέλλον.

- Στη διετία που πέρασε συμμετείχαμε όπου προσκληθήκαμε και προβάλαμε στη κοινή γνώμη όσο ήταν δυνατόν, μέσω εκπροσώπων μας, τις θέσεις μας σε όλα τα θέματα (δημόσια υγεία, αδέσποτα κλπ.).

- Συνεχίσαμε την έκδοση της Κτηνιατρικής Ενημέρωσης, βιβλιαρίων υγείας, κονκάρδων εμβολιασμού, ενημέρωσης της Τράπεζας Ηλεκτρονικής Ταυτοποίησης.

Συνάδελφοι,
Στη διετία που πέρασε έγιναν, θεωρούμε, σημαντικά βήματα για την προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου. Είναι, όμως, προφανές, ότι οι αυξημένες ανάγκες απαιτούν συσπείρωση που δεν υπήρξε, αλλά και άλλες δομές και καλύτερη οργάνωση του συλλόγου. Το μέλλον εξαρτάται από μας και καθένας έχει την ευθύνη του.

επιστροφή