20/05/2006

Συμβασιούχοι στο Δημόσιο, Αύγουστος 2004

Την αρχική ευφορία των συμβασιούχων για την κυβερνητική αλλαγή που επαγγελόταν την οριστική λύση του προβλήματός τους ήρθε να κορυφώσει η δικαστική δικαίωση σε πρώτο βαθμό της Ελένης Παπαγεωργακοπούλου. Η συνάδελφος δουλεύει σχεδόν αδιάλειπτα από το 1994 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο και η περίπτωσή της θεωρήθηκε πρόσφορη από το δικηγορικό γραφείο και τον Σύλλογο ώστε να αποτελέσει οδηγό για τις ομαδικές προσφυγές συναδέλφων που έχουν οριστεί να δικαστούν το φθινόπωρο.
Δυστυχώς, η συνέχεια αποδείχτηκε αναντίστοιχη της πρώτης αυτής επιτυχίας. Δεν περιμέναμε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους αλλά τουλάχιστο να μετατρέψει με νόμο τις συμβάσεις τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου σε εναρμόνιση με το κοινοτικό δίκαιο (οδηγία 70/99). Αντί γι΄ αυτό, είδαμε ένα Π.Δ. που με διάφορες αλχημείες προσπαθεί να κρατήσει εκτός μονιμότητας την συντριπτική πλειοψηφία των συμβασιούχων. Οι 4 περιοριστικοί όροι- 24μηνο εντός 2004 χωρίς διακοπές μεγαλύτερες του τριμήνου και χωρίς αλλαγή φορέα, και κάλυψη μόνιμων και πάγιων αναγκών- μάλλον εξαιρέσεις περιγράφουν, όπως ευτυχώς είναι το Πρόγραμμα του Μελιταίου, παρά το σύνολο των συμβασιούχων.
Η επιλογή μάλιστα του Π.Δ.- αντί ενός νόμου με αντίστοιχο περιεχόμενο- επιχειρεί να μεταθέσει το βάρος της πολιτικής επιλογής σε υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και να χρονοτριβήσει ώστε να ξεφτίσει το κίνημα των συμβασιούχων . Ας δούμε πως εννοείται το «από τον Άννα στο Καϊάφα» το 2004. Από την κυβέρνηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο συνεδρίασε εφτά φορές προτού συμφωνήσει για το σύννομο της ρύθμισης. Από το ΣτΕ στα υπηρεσιακά συμβούλια- τα οποία αλλάζουν σύνθεση ώστε να «προετοιμασθούν κατάλληλα»- και θα εξετάσουν επί τρίμηνο τις αιτήσεις που θα υποβληθούν. Από τα συμβούλια στο Α.Σ.Ε.Π το οποίο θα δώσει την τελική απάντηση μετά από επίσης τρίμηνο. Ακολουθούν ενστάσεις κλπ. Άρα :

Αιτήσεις ως 19/9/2004.
Υπηρεσιακά συμβούλια ως 19/12/2004.
ΑΣΕΠ ως 19/3/2005.
Τι κάνουμε απέναντι σε όλα αυτά;
Καταρχήν να τονίσουμε τα τυπικά.
Το πιο σημαντικό είναι να υποβάλλουν ΟΛΟΙ οι συμβασιούχοι αιτήσεις μετατροπής της σύμβασης τους σε αορίστου χρόνου. Προτιμότερο μάλιστα είναι να γίνουν μαζικές υποβολές σύμφωνα με τα υποδείγματα που θα ετοιμάσει το δικηγορικό γραφείο με το οποίο συνεργάζεται ο Σύλλογος, στη βάση των εγκυκλίων του ΥΠ.ΕΣ., ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια τεχνικών παρερμηνειών από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Αν οι εργοδότες είναι τυπικά παραπάνω από ένας π.χ. Νομαρχία και ΥΠ.ΓΕ. να γίνονται αιτήσεις και προς τους δύο. Από εκεί και πέρα για όσους απορριφθούν από τα υπηρεσιακά συμβούλια ανοίγουν δύο δρόμοι:

«η πρώτη δικαίωση ήρθε - η λύση δεν αργεί»

Για τους συμβασιούχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης συνεχίζουμε τη συνδικαλιστική και δικαστική διεκδίκηση πάνω και στο δεδικασμένο και θα έχουμε την επόμενη εκδίκαση μαζικής προσφυγής το φθινόπωρο.
Για τους συμβασιούχους των Νομαρχιών, τώρα ξεκινά και η δικαστική φάση των διεκδικήσεων, αφού πλέον μπορούν να προσφύγουν κατά των νομαρχιών με την αρωγή του δικηγορικού μας γραφείου αλλά και δικούς τους δικηγόρους, σύμφωνα με το δεδικασμένο..
Αυτό όμως που πρέπει να ξανακουστεί όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται είναι ότι η δικαστική/διοικητική διεκδίκηση είναι κομμάτι της πολιτικής λύσης που προσπαθούμε να επιβάλλουμε κόντρα στην κυβερνητική παλινωδία. Η μεγάλη συμμετοχή στις απεργίες του Μαΐου έδειξε ότι χρόνια πολιτικής ομηρίας δεν στέρησαν από τους συμβασιούχους την αναγκαία αποφασιστικότητα και την πίστη στη δικαίωση μέσα από την συνδικαλιστική διεκδίκηση. Να μην ξεχνάμε άλλωστε και τις δημόσιες δεσμεύσεις του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντού για μονιμοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων κτηνιάτρων αλλά και προσλήψεις άλλων τους οποίους έχει μεγάλη ανάγκη η Υπηρεσία. Το πιο σημαντικό είναι λοιπόν να διατηρήσουμε σε συνεργασία με τις οργανώσεις και των υπόλοιπων συμβασιούχων τον πιο επιτακτικό και πιεστικό πολιτικό τόνο και να υποχρεώσουμε την πολιτεία να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Η πρώτη μάχη- η μάχη των υπηρεσιακών συμβουλίων για το ποιοι πληρούν πάγιες και οργανικές ανάγκες- είναι η καθοριστικότερη. Για το λόγο αυτό ο Σύλλογος καλεί

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
στις 10:00 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου
επιστροφή