16/07/2010

«Επιστολή προς το ΥΠΑΑΤ για αλλαγή της ΥΑ ώστε να δοθεί δικαίωμα υπογραφής σχεδίων βελτίωσης σε κτηνιάτρους»

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Αθήνα, 15/07/2010
Α.Π.: 776
 Προς  :
τον Ειδικό Γραμματέα  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Διβάρη

Κοινοποίηση:
Υπουργός Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μπατζελή Αικατερίνη
Υφυπουργός Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Καχριμάκης Μιχάλης
Πρόεδρος της Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ., κ. Βλέμμας Ιωάννης
Πρόεδρος της Κτηνιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλλίας , κ. Αθανασοπούλου Φωτεινή,

Αθήνα,  15 Ιουλίου 2010

            Θέμα: «Παρατηρήσεις επί της Υπουργικής Απόφασης σχεδίων βελτίωσης – αναιτιολόγητη εξαίρεση κτηνιάτρων – μη προάσπιση συμφερόντων του κτηνιατρικού κλάδου από τη διοίκηση του ΓΕΩΤΕΕ»

      Με  μεγάλη απογοήτευση διαπιστώσαμε για ακόμα μία φορά ότι το ΓΕΩΤΕΕ δεν αποτελεί φορέα εκπροσώπησης των συμφερόντων των κτηνιάτρων. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης –κατά την οποία ως Σύλλογος ουδέποτε κληθήκαμε να συμμετάσχουμε– για την υπουργική απόφαση σχετικά με τα σχέδια βελτίωσης ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ στις «Παρατηρήσεις επί της ΚΥΑ για τα καθεστώτα ενισχύσεων του μέτρου 1.2.1 Εκσυγχρονισμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» της 15/03/2010 προτείνει  τα σχέδια βελτίωσης να συντάσσονται και να υπογράφονται αποκλειστικά από γεωπόνους, , εξαιρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τους κτηνίατρους, ενώ το σχέδιο απόφασης του υπουργείου προέβλεπε σύνταξη και υπογραφή από μέλος του ΓΕΩΤΕΕ

      Το  οξύμωρο σε αυτήν την εισήγηση του ΓΕΩΤΕΕ είναι ότι στα τελευταία σεμινάρια που διοργάνωσε το ίδιο (σε συνεργασία με υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ) για την επιμόρφωση των γεωτεχνικών σε θέματα σχεδίων βελτίωσης, μέσω των οποίων καταρτίστηκε και το μητρώο συντακτών σχεδίων βελτίωσης, έγιναν δεκτοί και κτηνίατροι οι οποίοι μετά την εξόφληση των διδάκτρων και την επιτυχημένη παρακολούθηση των σεμιναρίων εγράφησαν στο μητρώο συντακτών των σχεδίων.

      Υπάρχουν  δηλαδή συνάδελφοι οι οποίοι ξόδεψαν χρήματα και χρόνο για να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια του ΓΕΩΤΕΕ, κατά εισήγηση του ΓΕΩΤΕΕ, όμως, δεν δικαιούνται να συντάσσουν σχέδια βελτίωσης. Σημαντικό είναι να τονίσουμε πως σε αρκετές περιπτώσεις εισηγητές στα σεμινάρια αυτά ήταν και κτηνίατροι (π.χ. από τις κατά τόπους υπηρεσίες αγροτικής ανάπτυξης των ΝΑ και ΓΓ  περιφερειών), ενώ στον προηγούμενο κύκλο κτηνίατροι των παραπάνω υπηρεσιών υπήρξαν αξιολογητές σχεδίων βελτίωσης. Δηλαδή οι κτηνίατροι, σύμφωνα με το ΓΕΩΤΕΕ, είναι ικανοί να διδάσκουν και να αξιολογούν σχέδια βελτίωσης, δεν είναι ικανοί να συντάσσουν.

      Η ανωτέρω συμπεριφορά του ΓΕΩΤΕΕ αποτελεί συνέχεια παρέμβασης του προέδρου του προς τη Γενική Γραμματεία Επενδύσεων τον Αύγουστο του 2009 που είχε ως αποτέλεσμα να μην συμπεριληφθούν οι κτηνίατροι στο πρόγραμμα ενίσχυσης ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ είχαν συμπεριληφθεί οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες του Γεωτεχνικού κλάδου.

      Με  βάση τα ανωτέρω, αντιλαμβανόμενοι βεβαίως οιασδήποτε εκ μέρους σας ευθύνης, παρακαλούμε, όπως, στα πλαίσια των δυνατοτήτων  σας, προβείτε σε τροποποίηση της  ήδη εκδοθείσης Υπουργικής Απόφασης.

      Με  εκτίμηση,

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
Α. ΤΡΑΧΗΛΗ 
επιστροφή