16/07/2010

«Επιστολή προς το ΓΕΩΤΕΕ για τη μη προάσπιση συμφερόντων του κτηνιατρικού κλάδου από τη διοίκηση του ΓΕΩΤΕΕ»

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Αθήνα, 15/07/2010
Α.Π.: 775

Προς
κ. Μαρκόπουλο, Πρόεδρο του Γ.Ε.Ω.Τ.Ε.Ε. και τα μέλη του Δ.Σ. του Γ.Ε.Ω.Τ.Ε.Ε.
Βενιζέλου 64, Θεσσαλονίκη

            Θέμα: «Παρατηρήσεις επί της Υπουργικής Απόφασης σχεδίων βελτίωσης–αναιτιολόγητη εξαίρεση κτηνιάτρων – μη προάσπιση συμφερόντων του κτηνιατρικού κλάδου από τη διοίκηση του ΓΕΩΤΕΕ»

      Με  μεγάλη απογοήτευση διαπιστώσαμε για ακόμα μία φορά ότι το ΓΕΩΤΕΕ δεν αποτελεί φορέα εκπροσώπησης των συμφερόντων των κτηνιάτρων. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την υπουργική απόφαση σχετικά με τα σχέδια βελτίωσης ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ στις «Παρατηρήσεις επί της ΚΥΑ για τα καθεστώτα ενισχύσεων του μέτρου 1.2.1  Εκσυγχρονισμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» της 15/03/2010 προτείνει  τα σχέδια βελτίωσης να συντάσσονται και να υπογράφονται αποκλειστικά από γεωπόνους, ενώ το σχέδιο απόφασης του υπουργείου προέβλεπε σύνταξη και υπογραφή από μέλος του ΓΕΩΤΕΕ, εξαιρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τους κτηνίατρους.

      Το  οξύμωρο σε αυτήν την εισήγηση του ΓΕΩΤΕΕ είναι ότι στα τελευταία σεμινάρια που διοργάνωσε το ίδιο (σε συνεργασία με υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ) για την επιμόρφωση των γεωτεχνικών σε θέματα σχεδίων βελτίωσης μέσω των οποίων καταρτίστηκε και το μητρώο συντακτών σχεδίων βελτίωσης έγιναν δεκτοί και κτηνίατροι, οι οποίοι μετά την εξόφληση των διδάκτρων και την επιτυχημένη παρακολούθηση των σεμιναρίων εγράφησαν στο μητρώο συντακτών των σχεδίων.

      Υπάρχουν  δηλαδή συνάδελφοι οι οποίοι ξόδεψαν  χρήματα και χρόνο για τα παρακολουθήσουν  τα σεμινάρια του ΓΕΩΤΕΕ, όμως, κατά εισήγηση του ΓΕΩΤΕΕ δε δικαιούνται να συντάσσουν σχέδια βελτίωσης. Σημαντικό είναι να τονίσουμε πως σε αρκετές περιπτώσεις εισηγητές στα σεμινάρια αυτά ήταν και κτηνίατροι (π.χ. από τις κατά τόπους υπηρεσίες αγροτικής ανάπτυξης των ΝΑ και ΓΓ  περιφερειών), ενώ στον προηγούμενο κύκλο κτηνίατροι των παραπάνω υπηρεσιών υπήρξαν αξιολογητές σχεδίων βελτίωσης. Δηλαδή οι κτηνίατροι, σύμφωνα με το ΓΕΩΤΕΕ, είναι ικανοί να διδάσκουν και να αξιολογούν σχέδια βελτίωσης, δεν είναι ικανοί να συντάσσουν.

      Η ανωτέρω συμπεριφορά του ΓΕΩΤΕΕ αποτελεί συνέχεια παρέμβασης του προέδρου του προς την Γενική Γραμματεία Επενδύσεων τον Αύγουστο του 2009,  που είχε ως αποτέλεσμα να μη συμπεριληφθούν οι κτηνίατροι στο πρόγραμμα ενίσχυσης ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ είχαν συμπεριληφθεί οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες του Γεωτεχνικού κλάδου.

      Αν  η διοίκηση του ΓΕΩΤΕΕ δεν επιθυμεί την εκπροσώπηση των συμφερόντων  των κτηνιάτρων, δεν έχει παρά να κινήσει τη διαδικασία εξόδου του κλάδου μας από το συγκεκριμένο επιμελητήριο. Έως τότε, όμως, και μέχρι τις εκλογές, όταν και οι νυν διοικούντες θα αποχωρήσουν, έχουν υποχρέωση να τηρούν τις θεσμικές υποχρεώσεις τους.

      Με  εκτίμηση ,

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Α. ΤΡΑΧΗΛΗ  
επιστροφή