04/12/2008

«Νόμος 3698/08 (ΦΕΚ 198 Α/2-10-2008) : Ρυθμίσεις θεμάτων κτηνοτροφίας και άλλες διατάξεις.»

 Με το Ν. 3698/2-10-2008, ΦΕΚ 198 Α/2-10-2008 (όλο το Νόμο μπορείτε να τον κατεβάσετε από εδώΝόμος 3698/2008 339 KB) επιδιώκεται η ρύθμιση θεμάτων ζωικής παραγωγής, θεμάτων του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος (ΕΛΟΓ), κτηνιατρικών θεμάτων, καθώς και άλλων θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μέρος Α΄
Ρύθμιση Θεμάτων Ζωικής Παραγωγής

      - Καθορίζεται εκ νέου η διαδικασία έκδοσης των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοπτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, με σκοπό την ευχερέστερη και ταχύτερη έκδοσής τους.

      - Ορίζεται ότι η αρμοδιότητα για την κυκλοφορία και τον έλεγχο των πρόσθετων υλών μεταβιβάζεται από τον ΕΟΦ στη Διεύθυνση Εισροών Ζωικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λόγω του ότι ο πολυκερματισμός των αρμοδιοτήτων δυσχεραίνει τον έλεγχο των ζωοτροφών δημιουργώντας προβλήματα από επικάλυψη αρμοδιοτήτων.

Μέρος Β΄
Ρύθμιση Θεμάτων Ελληνικού Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων ΕΛΓΑ

      - Οι νομοθετικές ρυθμίσεις είναι απαραίτητες, αφενός μεν για την απρόσκοπτη λειτουργία του Οργανισμού, αφετέρου δε για τη δυνατότητα επέκτασης και βελτίωσης της παρεχόμενης ασφαλιστικής κάλυψης.

      - Στους ασφαλιζομένους από τον ΕΛΓΑ κινδύνους προστίθενται οι επιπλέον κίνδυνοι και πλέον οι κτηνοτρόφοι θα ασφαλίζουν το ζωικό κεφάλαιο για περισσότερες ασθένειες, με σκοπό την στήριξη του εισοδήματος των Ελλήνων κτηνοτρόφων.

Μέρος Γ΄
Ρύθμιση Θεμάτων Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος (ΕΛΟΓ)

      Ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος μετονομάζεται σε Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος και προστίθεται σε αυτόν η αρμοδιότητα της διενέργειας ισοζυγίων κρέατος προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού από την ελληνοποίηση των κρεάτων που εισάγονται από την Ε.Ε. και από Τρίτες Χώρες.

      Ο Π.Κ.Σ. κατόπιν μεγάλων αγώνων και παρ’ όλες τις πιέσεις από άλλους γεωτεχνικούς κλάδους κατάφερε ο Νέος Οργανισμός να στελεχωθεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο Αριθμό Κτηνιάτρων, επιστημόνων καθ’ ύλην αρμοδίων τόσο για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας αλλά και για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Μέρος Δ΄
Ρύθμιση Κτηνιατρικών Θεμάτων

      Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις συμπληρώνεται το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά την άσκηση του κτηνιατρικού επαγγέλματος στα παραγωγικά ζώα καθώς και οι όροι διάθεσης των κτηνιατρικών φαρμάκων, με στόχο την επάνδρωση της ελληνικής υπαίθρου με κτηνιάτρους που θα ασχοληθούν με την περίθαλψη των παραγωγικών ζώων, άρα την ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, την ευζωία αλλά και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

      Μεταξύ των στόχων του νομοσχεδίου είναι

      α)  Η θεσμοθέτηση κτηνιατρικού γραφείου παραγωγής ζώων, το οποίο θα παρέχει άμεσα στους κτηνοτρόφους συμβουλευτική υπηρεσία σχετικά με την ορθή κτηνιατρική-υγειονομική διαχείριση των εκτροφών τους και θα τους χορηγεί τα απαραίτητα κτηνιατρικά φάρμακα.

      β) Χορήγηση κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων στους κτηνοτρόφους κατόπιν έκδοσης κτηνιατρικών συνταγών.

      γ) Πρόβλεψη ενός ενιαίου και πλήρους εντύπου κτηνιατρικής συνταγής ώστε αφενός μεν να είναι εφικτή η ιχνηλασιμότητα για την ορθή χρήση των φαρμακευτικών ουσιών στα παραγωγικά ζώα, αφετέρου δε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τα προβλήματα που συνεπάγεται η αλόγιστη και χωρίς έλεγχο χρήση τους (κατάλοιπα φαρμακευτικών ουσιών στα τρόφιμα, ανάπτυξη βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά, ρύπανση του περιβάλλοντος, αύξηση του κόστους παραγωγής εγχώριων ζωικών προϊόντων).

      Στόχος είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας και η αειφόρα ανάπτυξη στην Πρωτογενή Παραγωγή από τους καθ’ ύλην αρμοδίους επιστήμονες, τους κτηνιάτρους.

      Η αδειοδότηση των Κτηνιατρικών Γραφείων Παραγωγικών Ζώων αφορά μόνο τον Κτηνίατρο φυσικό πρόσωπο και όχι τις εταιρίες, αποκλείονται όσοι εργάζονται στο Δημόσιο, ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, καθώς και όσοι συμμετέχουν με οποιαδήποτε μορφή σε εταιρείες εμπορίας κτηνιατρικών φαρμάκων.

      Περαιτέρω ειδικά για τις συνεταιριστικές Οργανώσεις, ομάδες παραγωγής προβλέπεται η εξομοίωσή τους με τα Κτηνιατρικά Γραφεία Παραγωγής Ζώων, οι οποίες αφού προσλάβουν κτηνίατρο ιδιώτη αποκλειστικής απασχόλησης με άδεια του Γραφείου στο όνομα του κτηνιάτρου θα μπορούν να προμηθεύονται κτηνιατρικά φάρμακα κατόπιν πάλι έκδοσης κτηνιατρικής συνταγής.

      Τέλος, στον κτηνίατρο φυσικό πρόσωπο που έχει άδεια Κτηνιατρικού Γραφείου Παραγωγής Ζώων επιτρέπεται στον ίδιο χώρο η συστέγαση με Ιατρείο Ζώων συντροφιάς υπό την προϋπόθεση να είναι σε διακριτούς χώρους και να πληρούνται οι όροι λειτουργίας σε ό,τι αφορά τη σχετική νομοθεσία.

      Τέλος προς τον σκοπό της πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής των κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων ως προς την διάθεση των κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων, τα πρόστιμα είναι πολύ υψηλά.

      α) Λιανική > 10.000 έως 30.000 Ευρώ και σε υποτροπή ανάκληση άδειας από 12-24 μήνες.

      β) Χονδρική > 10.000 έως 30.000 Ευρώ και σε υποτροπή ανάκληση άδειας από 12-24 μήνες.

      και υποβάλλονται με απόφαση

      α) Γενικής Γραμματείας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όταν οι παραβάσεις διαπιστώνονται στη Διεύθυνση Κτηνιάτρων.

      δ) ΕΟΦ όταν οι παραβάσεις διαπιστώνονται από υπαλλήλους της.

      Επίσης προβλέπονται κυρώσεις και για τον παραγωγό που χρησιμοποιεί ή εισάγει φάρμακα χωρίς την άδεια του ΕΟΦ και για εταιρείες που εισάγουν-διαθέτουν φάρμακα χωρίς την άδεια ΕΟΦ.

ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΧΗΛΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Κ.Σ.
επιστροφή