30/07/2008

«Επιστολή προς τον Υπ. Παιδείας με αίτημα να επιτραπεί στους Κτηνιάτρους να διδάσκουν στη Β'βάθμια εκπαίδευση»

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ,
ΧΑΛΚΟΚΟΝΔΥΛΗ 15, 10432, ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210-5202901, 210-5226769
FAX: 210-5202935

Αθήνα, 19-07-08

Α.Π.: 695
Προς
* Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Στυλιανίδη
* Υφυπουργό Παιδείας, κ. Λυκουρέντζο
* Διευθυντή Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , κ. Κουτρουμάνο

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια αυτή η επιστολή με το αυτονόητο αίτημα που περικλείει παραδίδεται στον εκάστοτε Υπουργό. Αν και η ικανοποίηση του αιτήματός μας ουδόλως αυξάνει τα έξοδα στον κρατικό προϋπολογισμό ούτε θίγει κεκτημένα κανενός, κανείς προκάτοχός σας δεν μπήκε στον κόπο έστω να μας απαντήσει.

Πιθανότατα θα γνωρίζετε ότι ο κτηνιατρικός κλάδος είναι ο μόνος που δε δικαιούται να διδάξει στα ΕΠΑ.Λ της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θέματα της ειδικότητάς του, που ως σήμερα καλύπτονται είτε από γεωπόνους είτε από βιολόγους ή ακόμη, από ειδικότητες που δεν έχουν ούτε εφαπτομενική σχέση με την αγροτική παραγωγή ή την υγεία.

Η τριτοβάθμια κτηνιατρική εκπαίδευση στην Ελλάδα περιλαμβάνει εκτός από την καθ’ αυτό κτηνιατρική θεραπευτική, τη ζωοτεχνία, την διατροφή των αγροτικών ζώων, την οικολογία, την αγροτική οικονομία και φυσικά την υγιεινή των τροφίμων ζωικής προέλευσης. Με χαρά μας πληροφορηθήκαμε την εισαγωγή του μαθήματος της αγωγής καταναλωτή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Θεωρούμε ότι ως κλάδος έχουμε πολλά να συνεισφέρουμε και στην κατάρτιση της ύλης του μαθήματος και στην διδασκαλία του.

Κύριε Υπουργέ,
γεγονός είναι ότι ο κτηνιατρικός κλάδος δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα απασχόλησης. Δεν θα υπάρξουν στρατιές κτηνιάτρων που θα βρουν στην εκπαίδευση επαγγελματική διέξοδο. Ωστόσο ο  a priori αποκλεισμός μας από την εκπαίδευση δεν έχει προηγούμενο, είναι φαινόμενο μοναδικό. Ή δε θεωρούμαστε καταρτισμένοι  όσο οι άλλοι κλάδοι που δικαιούνται να  διδάσκουν π.χ. αιγοπροβατοτροφία ή το Υπουργείο μας αποκλείει αδικαιολόγητα. Θα συμφωνήσετε ότι δίκαια νιώθουμε θιγμένοι.

Περιμένουμε από σας να ενδιαφερθείτε και να διορθώσετε άμεσα αυτή την αδικία που αγγίζει το ρατσισμό.  Δε διεκδικούμε παρά μόνο το δικαίωμά μας να προσφέρουμε ως κλάδος και μέσα από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Με εκτίμηση,

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Α. ΤΡΑΧΗΛΗ
επιστροφή