01/04/2024

Απόφαση έκτακτης γενικής συνέλευσης Π.Κ.Σ. στις 31/03/24.

συνελευση

Από τις 18/12 που ξεκίνησε η λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) και του ψηφιακού βιβλιαρίου κατ' επέκταση ήρθε να ταράξει τον κλάδο συνολικά και συθέμελα. Και όχι επειδή αποτελεί τη χειρότερη διάταξη του Νόμου (με το ψηφιακό βιβλιάριο αν το συζητάμε ψύχραιμα δε θα μπορούσε να διαφωνήσει κάποιος κτηνίατρος), ωστόσο αποτελεί αφενός το σκελετό πάνω στον οποίο θα έρθει και θα εφαρμοστεί συνολικά το νομικό πλαίσιο, αφετέρου ανέδειξε μια σειρά από αντιφάσεις, προβληματικές και τους πραγματικούς στόχους και επιδιώξεις του Νόμου, που κάθε άλλο αφορούν την επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων ή την αγνή φιλοζωία που έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. 

Ο Νόμος είναι γνωστός και τον έχουμε αναλύσει όλο αυτό το διάστημα και έχουμε εκδηλώσει την αντίθεσή μας, τόσο μέσα από τις συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις μας, τη μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση στις 4/2/2024, αλλά και στη διάθεση να απέχουμε από τη λήψη και αποστολή DNA.

Ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στο τι περιλαμβάνει αυτός ο νόμος:

Πρώτο και βασικότερο, η διαχείριση των αδέσποτων ζώων δίνεται σε συμπράξεις των Δήμων με ΜΚΟ ή μεγάλα φιλοζωϊκά σωματεία (τα μικρά φιλοζωικά σωματεία θα εκλείψουν). Και επειδή οι Δήμοι έχουν αποδείξει την (μη) ευαισθησία τους γύρω από το ζήτημα, επί της ουσίας τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν οι “φιλοζωικές” ΜΚΟ. Με την πλήρη εφαρμογή του Νόμου όλες οι υιοθεσίες θα γίνονται από την πλατφόρμα υιοθεσιών του  Μητρώου και θα ελέγχονται πλήρως από τις ΜΚΟ. Σε συνδυασμό με την υποχρεωτικότητα της στείρωσης λοιπόν, οι μόνοι τρόποι απόκτησης ζώου συντροφιάς θα είναι είτε μέσα από την πλατφόρμα υιοθεσιών (από τις ΜΚΟ δηλαδή) είτε η αγορά από εκτροφείς καθαρόαιμων φυλών. Οι ΜΚΟ επίσης θα διαχειρίζονται τα κονδύλια για στειρώσεις και παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών σε αδέσποτα ζώα. 

Να συμπληρώσουμε ότι υπάρχει η εμπειρία από τη δράση των ΜΚΟ στο προσφυγικό για να μπορούμε να φανταστούμε τους όρους λειτουργίας τους όπως το τι μισθούς δίνουν οι συγκεκριμένες οργανώσεις στο επιστημονικό δυναμικό, ενώ ήδη οι “φιλοζωικές” ΜΚΟ έχουν εξασφαλισμένες και με τη βούλα του ΓΕΩΤΕΕ τις δωρεάν υπηρεσίες των “εθελοντών κτηνιάτρων” της ΕΕ. 

Από τις πρώτες δε ημέρες εφαρμογής του νόμου ήταν εμφανές σε όλους μας ότι οι “φιλοζωικές” οργανώσεις που πίεσαν για τον συγκεκριμένο νόμο, έχουν “βάλει το χεράκι” τους και σε επιστημονικά ζητήματα όπως και σε θέματα νοσημάτων. Δεν θα θέλαμε να επεκταθούμε γιατί θεωρούμε πως γίνεται εύκολα αντιληπτή αυτή η σύνδεση. 

Η υποχρεωτικότητα της στείρωσης, είναι ένα αντιεπιστημονικό μέτρο, που δεν λαμβάνει υπόψιν της τις ιδιαιτερότητες που έχει κάθε ζώο, ή φυλή ζώου, εκθέτει σε κίνδυνο ζώα που έχουν υποκείμενα νοσήματα ή ιδιαιτερότητες. Η λήψη DNA από την άλλη πλευρά, είναι και διάτρητη επιστημονικά, ενώ λειτουργεί τιμωρητικά σαν εισπρακτικό μέσο, απέναντι στους συνεπείς κατά κανόνα ιδιοκτήτες που έχουν προχωρήσει σε σήμανση του ζώου τους. Τέλος, εισάγεται η έννοια της ανταποδοτικότητας, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι τμήμα των χρημάτων από το παράβολο θα δίνεται για τα προγράμματα αδεσπότων.  

Δεύτερο, ο τρόπος εφαρμογής του ψηφιακού βιβλιαρίου και η σύνδεση στην πλατφόρμα με κωδικούς taxisnet ενισχύουν την άποψη που είχαμε ήδη από το 2018 (όταν και η προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε να κάνει τον δικό της αντίστοιχο νόμο) ότι θα είμαστε εκτεθειμένοι σε διοικητικές ευθύνες που δεν  σχετίζονται με την άσκηση της κτηνιατρικής επιστήμης. Η απειλή των προστίμων  (καθώς και παραδείγματα προστίμων για ιατρικές πράξεις σε μη σημασμένα ζώα) υπάρχει από την πρώτη μέρα εφαρμογής του νόμου και καθιστά την καθημερινότητά μας ένα διαρκές άγχος για το αν θα κάνουμε κάτι λάθος που επισύρει ποινή. Ας συνυπολογίσουμε και τη γραφειοκρατική (γραμματειακή δουλειά) που προστέθηκε στις πλάτες μας και κατά πόσο είναι εύκολο να τη διεκπεραιώσει ένας αυτοαπασχολούμενος συνάδελφος χωρίς να υποπέσει σε λάθη. 

Ταυτόχρονα η είσοδος και η συμπλήρωση του ψηφιακού βιβλιαρίου δε διασφαλίζεται από πουθενά ότι θα γίνεται μόνο από ελευθεροεπαγγελματίες κτηνιάτρους και όχι από οποιονδήποτε ασκεί παράτυπα το επάγγελμα, χωρίς να διαθέτει στο όνομά του “άδεια λειτουργίας κτηνιατρείου”.  

Την ίδια ώρα το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που ενώ στην κυριολεξία μας στραγγαλίζει αφήνει στο απυρόβλητο τη χορήγηση φαρμάκων και θεραπειών χωρίς κτηνιατρική επίβλεψη και συνταγή καθώς και την κτηνιατρική πράξη από μη κτηνιάτρους.

Το νέο φορολογικό εναρμονίζεται πλήρως με τον ν. 4830/2021 στον στόχο να χτυπηθεί η αυτοαπασχόληση στον κλάδο.

Η φορολόγηση με τεκμαρτό εισόδημα από 9 έως 15 χιλιάδες ευρώ αποτελεί θηλιά στο λαιμό και των καινούριων συναδέλφων και κυρίως των μικρότερων κτηνιατρείων. Είναι απαράδεκτο να φορολογούμαστε για χρήματα που δεν έχουμε  εισπράξει και να μην έχουμε αφορολόγητο όριο για τις αναγκαίες για την επιβίωσή μας δαπάνες, την ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι  απολαμβάνουν ειδικά προνόμια φοροελαφρύνσεων. Ευθαρσώς το λένε στελέχη της κυβέρνησης ότι "αν δεν μπορείτε να βγάλετε 15 χιλιάρικα το χρόνο δε σας χρειαζόμαστε, να κλείσετε". 

Την ίδια στιγμή, πέρα από τον φόρο εισοδήματος, σαν κλάδος είμαστε φορτωμένοι και με το απαράδεκτο 24% ΦΠΑ στην παροχή υπηρεσιών ενώ είναι ενδεχόμενη και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Για να μην κάνουμε λόγο για το πόσο ανταποδοτικές είναι πλέον οι εισφορές μας, τι μας παρέχουν από άποψη περίθαλψης και τι σύνταξη προβλέπεται να πάρουμε. 

Το τοπίο στο επάγγελμα αλλάζει.

Το επάγγελμά μας συνάδελφοι αλλάζει. Διαμορφώνονται διαρκώς νέα δεδομένα, που έχουν να κάνουν με την αντικειμενική πρόοδο και εξέλιξη της κτηνιατρικής επιστήμης ώστε να ικανοποιούνται οι αναδυόμενες κοινωνικές ανάγκες. Μια εξέλιξη που απαιτεί  μεγαλύτερη εξειδίκευση και συνεργασία των επιστημόνων κατά την άσκησή της κτηνιατρικής επιστήμης, όμως επειδή πραγματοποιείται σε συνθήκες αγοράς, όπου το κυρίαρχο κριτήριο είναι αυτό του κέρδους, οδηγεί αντικειμενικά τον κλάδο σε  συγκέντρωση και έλεγχο από τους λεγόμενους “επενδυτές”, είτε αυτοί διαθέτουν την επιστημονική ιδιότητα του κτηνιάτρου είτε όχι, ελέω και της “απελευθέρωσης” του κτηνιατρικού επαγγέλματος. 

Φτιάχνονται μεγάλες κλινικές, τα κτηνιατρεία έχουν μπει σε έναν αγώνα δρόμου να ακολουθήσουν τις εξελίξεις με την απόκτηση νέου εξοπλισμού. Το δόγμα κάθε κτηνίατρος και κτηνιατρείο σταδιακά ανατρέπεται. Ο αριθμός των μισθωτών κτηνιάτρων στα κτηνιατρεία έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. 

Και μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις το μεγαλύτερο τμήμα του κλάδου στρουθοκαμηλίζει ή εσκεμμένα τις αγνοεί. 

Ωστόσο αποτελεί κομβικής σημασίας ζήτημα τι δικαιώματα  έχουν οι μισθωτοί κτηνίατροι, τι μισθούς  παίρνουν, ποια προστασία από εργοδοτικές αυθαιρεσίες τους παρέχεται. Η κατάσταση με τους στρατούς κακοπληρωμένων νέων συναδέλφων θυμίζει έγκλημα σε κλειστή κοινωνία, όπου όλοι γνωρίζουμε τι γίνεται αλλά κάνουμε ότι δε συμβαίνει.  Θα πρέπει να κατανοήσουν και οι αυτοαπασχολούμενοι συνάδελφοι ότι ο κακοπληρωμένος μισθωτός δημιουργεί απέναντί τους ένα καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού από τις κλινικές και τα μεγάλα κτηνιατρεία. 

Ειδικά με την εφαρμογή του 4830/2021 οι μισθωτοί συνάδελφοι (που πολλές φορές είναι επιφορτισμένοι με τη γραμματειακή υποστήριξη των κτηνιατρείων (όπως και άλλες άσχετες με την κτηνιατρική πράξη αρμοδιότητες όπως η καθαριότητα κλπ) καλούνται να σηκώσουν ένα μεγάλο κομμάτι των καταχωρίσεων στο ΕΜΖΣ  με τα δικά τους ατομικά στοιχεία και τους δικούς τους κωδικούς taxisnet. 

Είναι αναγκαία λοιπόν η οργάνωση της διεκδίκησης για εργασιακά δικαιώματα (λαμβάνοντας υπόψη το πτυχίο κτηνιατρικής) που αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες των μισθωτών συναδέλφων  (πχ για μισθό, ασφάλιση, άδειες κλπ) και παράλληλα για αιτήματα που επιτρέπουν τη διατήρηση στο επάγγελμα των αυτοαπασχολούμενων κτηνιάτρων όπως αφορολόγητο όριο, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος  κλπ.

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ανοιχτά και θίξουμε όλα τα ζητήματα που ανοίγει ο Νομος 4830/2021, αλλά να δούμε και συνολικά την πορεία του κλάδου μας και να αυξήσουμε τη συνειδητοποίησή μας.

Απαράβατος όρος για να μπορέσουμε να αντιπαλέψουμε την κατάσταση είναι να λειτουργήσουμε μέσα από συλλογικές διαδικασίες να αντιστρέψουμε το κλίμα πρώτα στον σύλλογο και να διεκδικήσουμε την αλλαγή αυτού του Νόμου. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ενημερώνουμε την κοινωνία και πρωτίστως τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, ότι αυτός ο Νόμος πλήττει πρώτα και κύρια εκείνους. Ότι αγώνας που δίνουμε είναι δίκαιος αγώνας και αφορά όλους τους πολίτες αυτής της χώρας που έχουν δικαίωμα τη συντροφιά ενός κατοικίδιου και είναι απαράδεκτο να τους αντιμετωπίζει το κράτος εισπρακτικά.

Διεκδικούμε:

Να σταματήσουν να είναι υπόλογοι οι ελευθεροεπαγγελματίες κτηνίατροι για ευθύνες τρίτων (ιδιοκτητών ζώων) και να καταργηθούν οι σχετικές κυρώσεις. 

•Να αρθούν οι περιορισμοί στην περίθαλψη ζώων χωρίς ηλεκτρονική σήμανση.

•Ίδρυση δημοτικών κτηνιατρείων για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων καμία εκχώρηση δικαιοδοσίας σε ΜΚΟ. Στελέχωσή τους με μόνιμο κτηνιατρικό και βοηθητικό προσωπικό.

•Να περάσει στα δημοτικά κτηνιατρεία η καταγραφή της ηλεκτρονικής σήμανσης όλων των κατοικίδιων ζώων συντροφιάς (αδέσποτων και δεσποζόμενων) και η έκδοση των διαβατηρίων που συνιστούν δημόσια έγγραφα.

•Στο ηλεκτρονικό βιβλιάριο να αναγράφονται μόνο οι υποχρεωτικές κτηνιατρικές πράξεις και προαιρετικά λοιπές κτηνιατρικές πράξεις.

•Η ταυτοποίηση των χρηστών της πλατφόρμας να γίνεται με τον τρόπο που γινόταν στην ηλεκτρονική βάση του ΥΠΑΑΤ και όχι με κωδικούς taxisnet.

• Απέχουμε από τη λήψη και αποστολή DNA, μέχρι να παρθεί πίσω το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης.


Αποφασίζουμε:

  1. Νέα απεργία του Π.Κ.Σ. στις 17 Απριλίου και συνάντηση με τον Υπουργό
  2. Συντονισμό με τους υπόλοιπους μαζικούς φορείς (ΓΕΩΤΕΕ, ΠΕΚΔΥ, Φιλοζωικές Οργανώσεις, εκπαιδευτές, εκτροφείς που είναι εναντίον του νόμου)
  3. Εκδηλώσεις – ενημέρωση κηδεμόνων ζώων συντροφιάς ανά Παραρτήματα



(Η απόφαση πέρασε ομόφωνα από το σώμα. Βασίστηκε στην απόφαση της συνέλευσης του παραρτήματος Βορείου Ελλάδας.)

επιστροφή