08/05/2008

«Αγορανομική Διάταξη Α3. 1319, Ρυθμίσεις κατά την εμπορία και διακίνηση φαρμάκων για κτηνιατρική χρήση»

Την Αγορανομική Διάταξη μπορείτε να την κατεβάσετε  μορφή .pdf από εδώ Κτηνιατρική Ενημέρωση τ. 85 σε μορφή .pdf για ανάγνωση με Adobe Acrobat(129 ΚΒ)

Αριθμ. Α3. 1319
(2) (ΦΕΚ 545 Β' 28.03.2008)

Ρυθμίσεις κατά την εμπορία και διακίνηση φαρμάκων για κτηνιατρική χρήση

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Έχοντας υπόψη.
1. Τον ν. 1558/1985 «Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και κωδικοποιήθηκε με το π.δ. 63/2005 «Περί κωδικοποιήσεως νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Οργανα»
2. Το π.δ. 397/1988 «Οργανισμός του Υπουργείου Εμπορίου» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει
3. Το ν.δ. 136/1946 «Περί Αγορανομικού Κώδικος» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
4. Το π.δ. 27/1996 «Συγχώνευση των Υπουργείων Τουρισμού, Βιομηχανίας . Ενέργειας . Τεχνολογίας και Εμπορίου στο Υπουργείο Ανάπτυξης»
5. Το π.δ. 122/2004 «Ανασύσταση του Υπουργείου Τουρισμού».
6. Την υπ’ αριθμ. Δ 15/Α/Φ. 19/19955/8.10.2007 κοινή απόφαση των Πρωθυπουργού και Υπουργού Ανάπτυξης «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Ανάπτυξης Σταύρο Καλαφάτη και Γεώργιο Βλάχο»
7. Το άρθρο 12 του ν. 802/1978 «Περί δυνατότητας του Υπουργού Ανάπτυξης όπως με Αγορανομικές Διατάξεις επιβάλλει την υποχρέωση αναγραφής της συνιστώμενης τιμής λιανικής πώλησης επί της συσκευασίας προϊόντων»
8. Την Α.Δ 14/89 «Κωδικοποίηση Αγορανομικών Διατάξεων εκδοθεισών μέχρι 16.2.1989», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
9. Την υπ’ αριθμ. 28795/293/29.7.2005 απόφαση του Υπουργού Οικονομίας-Οικονομικών «περί καθορισμού προϋποθέσεων, κριτηρίων και όρων για την κατάταξη αντικειμένων και παροχών σε αγορανομικές κατηγορίες και για την μετάταξη αυτών από μία κατηγορία σε άλλη»
10. Την ανάγκη λήψης μέτρων για την διασφάλιση των συμφερόντων της ελληνικής κτηνοτροφίας και των κτηνοτρόφων και καταναλωτών, μέσω του τρόπου διαμόρφωσης προσιτών τιμών πώλησης των φαρμάκων για κτηνιατρική χρήση.
11. Το γεγονός ότι από τις ρυθμίσεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Μετά το άρθρο 446 του Κεφαλαίου 27 «ΦΑΡΜΑΚΑ»της Αγορανομικής Διάταξης 14/1989, όπως αντικαταστάθηκε με την όμοια 6/05, προστίθενται επόμενα άρθρα, ως ακολούθως

«Άρθρο 446 Α
Μετάταξη στην κατηγορία των διατιμημένων ή ελεγχομένου κέρδους των φαρμακευτικών σκευασμάτων και ιδιοσκευασμάτων, πού προορίζονται για κτηνιατρική χρήση.

Μετατάσσουμε από την κατηγορία «των μη ελεγχομένων ειδών» στην κατηγορία «των διατιμημένων ή ελεγχομένου κέρδους ειδών» τα φαρμακευτικά σκευάσματα και ιδιοσκευάσματα πού προορίζονται για κτηνιατρική χρήση, για όλα τα στάδια παραγωγής, συσκευασίας και εμπορίας αυτών (βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εισαγωγείς χονδρεμπόρους, χονδρεμπόρους, λιανοπωλητές κ.λπ.).

Άρθρο 446 Β
Περί συνιστωμένης τιμής λιανικής πώλησης (SUGGESTED PRICE) στα φαρμακευτικά σκευάσματα και ιδιοσκευάσματα, πού προορίζονται για κτηνιατρική χρήση

1. Για τα κυκλοφορούντα στην εσωτερική αγορά φαρμακευτικά σκευάσματα και ιδιοσκευάσματα, πού προορίζονται για κτηνιατρική χρήση, επιβάλλεται η υποχρέωση όπως επί της συσκευασίας αυτών αναγράφεται στην ελληνική γλώσσα η ένδειξη «ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΛΙΑΝΙΚΗ ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ……… ΕΥΡΩ», ένδειξη πού θα αναγράφεται και την αγγλική γλώσσα, ως «SUGGESTED PRICE …… EURO».
2. Oι ανωτέρω ενδείξεις επί της συσκευασίας απεικονίζονται με κεφαλαία ανεξίτηλα και ευδιάκριτα γράμματα και αναγράφονται σε τέτοιο οπτικό πεδίο της συσκευασίας απολύτως ορατό από τον καταναλωτή.
3. Απαγορεύεται για οποιονδήποτε λόγο και αιτία:
α) Η εμπορία-διακίνηση-διάθεση των παραπάνω φαρμάκων, εφόσον επί της συσκευασίας τους δεν αναγράφεται η συνιστώμενη τιμή λιανικής πώλησης.
β). Η αφαίρεση, καταστροφή και αλλοίωση των ενδείξεων της συνιστωμένης τιμής λιανικής πώλησης.
4. Η παραπάνω επί της συσκευασίας καθενός φαρμακευτικού σκευάσματος και ιδιοσκευάσματος αναγραφόμενη «συνιστώμενη τιμή λιανικής πώλησης» εμπεριέχει και τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α) και ορίζεται ως ανώτατη τελική τιμή λιανικής πώλησης, απαγορευομένης για οποιονδήποτε λόγο, αιτία και τρόπο απαίτησης ή είσπραξης λιανικής τιμής του προϊόντος, μεγαλύτερης από την αναγραφόμενη συνιστώμενη λιανική τιμή.
Άλλες επιχειρήσεις, πέραν των λιανοπωλητών, πού πωλούν τα παραπάνω φάρμακα στον τελικό καταναλωτή, υπάγονται στο παραπάνω καθεστώς της καθοριζόμενης τελικής ανώτατης συνιστώμενης τιμής λιανικής πώλησης
5. Η ευθύνη για την αναγραφή επί της συσκευασίας των εν λόγω φαρμάκων της συνιστώμενης τιμής λιανικής πώλησης, βαρύνει:
α/ Την βιομηχανία ή βιοτεχνία παραγωγής και συσκευασίας, εφόσον τα φάρμακα αυτά είναι εγχώρια
β/ Την εισαγωγική επιχείρηση, εφόσον τα φάρμακα κομίζονται στην Ελλάδα από άλλα Κράτη . Μέλη
της Ε.Ε. ή εισάγονται από Τρίτες Χώρες Πέραν των ανωτέρω υπευθύνων, συνυπεύθυνος για την αναγραφή επί της συσκευασίας των φαρμάκων αυτών της συνιστώμενης τιμής λιανικής πώλησης καθίσταται ο λιανοπωλητής..
6. Στην πινακίδα λιανικής πώλησης, πού τηρούν οι πωλητές σε εφαρμογή του άρθρου 38 (παράγρ. 2) του Αγορανομικού Κώδικος, απαγορεύεται για οποιονδήποτε λόγο και αιτία αναγραφή τιμής πώλησης κάθε συγκεκριμένου φαρμακευτικού σκευάσματος και ιδιοσκευάσματος για κτηνιατρική χρήση, μεγαλύτερης της αναγραφόμενης συνιστώμενης τιμής λιανικής πώλησης με Φ.Π.Α.

Άρθρο 446 Γ
Διαμόρφωση κόστους εισαγωγής των κτηνιατρικών φαρμάκων, πού παράγονται στα Κράτη Μέλη της Ε.Ε συμπεριλαμβανομένης και της Ελβετίας και διατίθενται στην εσωτερική αγορά

1. Για την εισαγωγική επιχείρηση, πού διαθέτει στην εσωτερική αγορά φαρμακευτικά σκευάσματα και ιδιοσκευάσματα, προοριζόμενα για κτηνιατρική χρήση, ως κόστος εισαγωγής (LANDED COST) θεωρείται το κόστος, πού με ευθύνη της εν λόγω επιχείρησης, διαμορφώνεται ως ακολούθως:
α) Λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των δύο χαμηλοτέρων εργοστασιακών τιμών πώλησης του είδους από το σύνολο των εργοστασιακών τιμών πώλησης, πού διαμορφώνονται στα Κράτη Μέλη της Ε.Ε (όχι της Ελλάδος) και στην Ελβετία, όπου βέβαια στις Χώρες αυτές κυκλοφορούν τα φαρμακευτικά σκευάσματα και ιδιοσκευάσματα για κτηνιατρική χρήση.
β) Στον προκύπτοντα, ως άνω, μέσο όρο εργοστασιακής τιμής του φαρμάκου, προστίθενται τα υπό του άρθρου 26 της Αγορανομικής Διάταξης 14/89, έξοδα εισαγωγής, εφόσον αυτά αποδεικνύονται με επίσημα παραστατικά στοιχεία.
γ) Το τελικά εξαγόμενο άθροισμα θεωρείται για την επιχείρηση, ως κόστος εισαγωγής (LANDED COST).
2. Τα παραπάνω ισχύουν και εφαρμόζονται υποχρεωτικά, ανεξάρτητα από την τιμή κτήσης του φαρμάκου από τον εισαγωγέα, πού περιλαμβάνεται στο σχετικό τιμολόγιο αγοράς του από κάποιο Κράτος Μέλος της Ε.Ε συμπεριλαμβανομένης και της Ελβετίας.

Άρθρο 446 Δ
Διαμόρφωση κόστους εισαγωγής των φαρμακευτικών σκευασμάτων και ιδιοσκευασμάτων για κτηνιατρική χρήση, πού εισάγονται από Τρίτες Χώρες (πλην Ελβετίας) και διατίθενται στην εσωτερική αγορά

1. Για την εισαγωγική επιχείρηση, πού διαθέτει στην εσωτερική αγορά φαρμακευτικά σκευάσματα και ιδιοσκευάσματα, προοριζόμενα για κτηνιατρική χρήση, πού έχουν εισαχθεί από Τρίτες Χώρες (πλην Ελβετίας) ως κόστος εισαγωγής (LANDED COST) θεωρείται το κόστος, πού με ευθύνη της επιχείρησης διαμορφώνεται ως ακολούθως:
α) Λαμβάνεται υπόψη η τιμολογιακή τιμή κτήσης πού περιλαμβάνεται στο σχετικό τιμολόγιο της εξαγωγικής επιχείρησης της Τρίτης Χώρας.
β) Στην παραπάνω τιμολογιακή τιμή κτήσης προστίθενται τα υπό του άρθρου 26 της Αγορανομικής Διάταξης 14/89, έξοδα εισαγωγής, εφόσον αυτά αποδεικνύονται με επίσημα παραστατικά στοιχεία.

Άρθρο 446 Ε
Διαμόρφωση κόστους εργοστασιακής τιμής των παραγομένων στην Ελλάδα φαρμακευτικών σκευασμάτων και ιδιοσκευασμάτων για κτηνιατρική χρήση, πού διατίθενται στην εσωτερική αγορά και προσδιορισμός της εργοστασιακής τιμής πώλησης.

1. Κάθε εγχώρια βιομηχανία ή βιοτεχνία, πού παράγει φαρμακευτικά σκευάσματα και ιδιοσκευάσματα πού προορίζονται για κτηνιατρική χρήση, διαμορφώνει με ευθύνη της κοστολόγιο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι κατωτέρω αποδεικνυόμενοι κοστολογικοί παράγοντες:
α) Δαπάνες παραγωγής και συσκευασίας για κάθε μορφή και συσκευασία
β) Δαπάνες διοίκησης-διάθεσης-διάδοσης
γ) Πραγματοποίηση νέων επενδύσεων
δ) Κόστος έρευνας και ανάπτυξης της δραστικής ουσίας
ε) Ελληνική τεχνογνωσία
2. Δεν θεωρούνται στοιχεία κόστους τα παρακάτω:.
α)Τόκοι υπερημερίας
β) Φόροι προσωπικοί \ εισοδήματος κ. λ. π /
γ)Έξοδα για παραβάσεις διατάξεων πού ισχύουν
δ) Τιμές δραστικών ουσιών οιουδήποτε προμηθευτή «πλην ερευνητού» υψηλότερες της τιμής πώλησης από τον ερευνητή οίκο.
ε) Προμήθειες τρίτων και λοιπά έξοδα, πού δεν σχετίζονται με την παραγωγή και διάθεση των εν λόγω φαρμακευτικών προϊόντων.
3. Το ανώτατο ποσοστό καθαρού κέρδους ορίζεται σε 8, 5% και υπολογίζεται στο συνολικό κόστος εκτός αποσβέσεων, τόκων και κέρδους τρίτων για φασόν.

Άρθρο 446 ΣΤ
Τρόπος προσδιορισμού της συνιστώμενης τιμής λιανικής πώλησης, προκειμένου για φαρμακευτικά σκευάσματα και ιδιοσκευάσματα Κρατών Μελών της Ε.Ε συμπεριλαμβανομένης και της Ελβετίας, προοριζόμενα για κτηνιατρική χρήση

1. Προκειμένου για φαρμακευτικά σκευάσματα και ιδιοσκευάσματα για κτηνιατρική χρήση πού εμπορεύεται και διακινεί η εισαγωγική επιχείρηση και προέρχονται από Κράτη Μέλη της Ε. Ε συμπεριλαμβανομένης και της Ελβετίας, ορίζονται τα ακόλουθα:
α) Εφόσον η εισαγωγική επιχείρηση είναι χονδρεμπορική, διαμορφώνει την συνιστώμενη τιμή λιανικής πώλησης του φαρμάκου (SUGGESTED PRICE), με βάση το τελικό κόστος εισαγωγής, πού προσδιορίζεται στην περίπτωση (γ) της παραγράφου 1 του άρθρου 446 Γ της παρούσας, προσαυξανόμενο με τό ποσοστό μικτού κέρδους 36 ο/ο και τον αναλογούντα Φ.Π.Α 9%.
β) Εφόσον η εισαγωγική επιχείρηση είναι λιανεμπορική, διαμορφώνει την συνιστώμενη τιμή λιανικής πώλησης του φαρμάκου, με βάση το τελικό κόστος εισαγωγής, πού προσδιορίζεται στην περίπτωση (γ) της παραγράφου 1 του άρθρου 446 Γ της παρούσας, προσαυξανόμενο με το ποσοστό μικτού κέρδους 20 ο/ο και τον αναλογούντα Φ.Π.Α 9%.
2. Ειδικά το ανωτέρω ανώτατο ποσοστό μικτού κέρδους 36%, διαμοιράζεται, με οποιονδήποτε τρόπο και μορφή, μεταξύ της εισαγωγικής χονδρεμπορικής επιχείρησης και των λοιπών εμπόρων, πού εμπλέκονται στην εμπορία, διακίνηση του φαρμάκου μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Ο τρόπος διαμοιρασμού του ποσοστού αυτού, γίνεται κατόπιν συμφωνίας των παραπάνω επιχειρήσεων.

Άρθρο 446 Ζ
Τρόπος προσδιορισμού της συνιστώμενης τιμής λιανικής πώλησης, προκειμένου για φαρμακευτικά σκευάσματα και ιδιοσκευάσματα Τρίτων Χωρών, προοριζόμενα για κτηνιατρική χρήση

1. Προκειμένου για φαρμακευτικά σκευάσματα και ιδιοσκευάσματα για κτηνιατρική χρήση πού εμπορεύεται και διακινεί η εισαγωγική επιχείρηση και εισάγονται από Τρίτες Χώρες, ορίζονται τα ακόλουθα:
α) Εφόσον η εισαγωγική επιχείρηση είναι χονδρεμπορική, διαμορφώνει την συνιστώμενη τιμή λιανικής πώλησης του φαρμάκου (SUGGESTED PRICE), με βάση το τελικό κόστος εισαγωγής, πού προσδιορίζεται στο άρθρο 446 Δ της παρούσας, προσαυξανόμενο με το ποσοστό μικτού κέρδους 28% και τον αναλογούντα Φ.Π.Α 9%.
β) Εφόσον η εισαγωγική επιχείρηση είναι λιανεμπορική, διαμορφώνει την συνιστώμενη τιμή λιανικής πώλησης του φαρμάκου, με βάση το τελικό κόστος εισαγωγής, πού προσδιορίζεται στο άρθρο 446 Δ της παρούσας, προσαυξανόμενο με το ποσοστό μικτού κέρδους 12% και τον αναλογούντα Φ.Π.Α 9%
2. Ειδικά το ανωτέρω ανώτατο ποσοστό μικτού κέρδους 28%, διαμοιράζεται, με οποιονδήποτε τρόπο και μορφή, μεταξύ της εισαγωγικής χονδρεμπορικής επιχείρησης και των λοιπών εμπόρων, πού εμπλέκονται στην εμπορία-διακίνηση του φαρμάκου μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Ο τρόπος διαμοιρασμού του ποσοστού αυτού γίνεται κατόπιν συμφωνίας των παραπάνω επιχειρήσεων.

Άρθρο 446 Η
Τρόπος προσδιορισμού της συνιστώμενης τιμής λιανικής πώλησης, προκειμένου για φαρμακευτικά σκευάσματα και ιδιοσκευάσματα, πού παράγονται στην Ελλάδα, προοριζόμενα για κτηνιατρική χρήση

1. Προκειμένου για φαρμακευτικά σκευάσματα και ιδιοσκευάσματα για κτηνιατρική χρήση, πού παράγει, εμπορεύεται και διακινεί κάθε εγχώρια βιομηχανία και βιοτεχνία, ορίζονται τα ακόλουθα:
Η ανωτέρω βιομηχανία ή βιοτεχνία, διαμορφώνει την συνιστώμενη τιμή λιανικής πώλησης του φαρμάκου (SUGGESTED PRICE), με βάση την εργοστασιακή τιμή πώλησης, πού προσδιορίζεται στο άρθρο 446 Ε της παρούσας, προσαυξανόμενη με το ποσοστό μικτού κέρδους 28% και τον αναλογούντα Φ.Π.Α. 9%.
2. Ειδικά το ανωτέρω ανώτατο ποσοστό μικτού κέρδους 28% διαμοιράζεται με οποιονδήποτε τρόπο και μορφή μεταξύ των εμπόρων (όχι βιομηχανία ή βιοτεχνία), πού εμπλέκονται στην εμπορία . διακίνηση του φαρμάκου μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Ο τρόπος διαμοιρασμού του ποσοστού αυτού γίνεται κατόπιν συμφωνίας των εμπόρων αυτών.

Άρθρο 446 Θ
Ορισμένες υποχρεώσεις των εισαγωγικών επιχειρήσεων πού εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 446 Γ της παρούσας

1. Συντρεχουσών των διατάξεων του άρθρου 446 Γ της παρούσας, κάθε εισαγωγική επιχείρηση υποχρεούται στην υποβολή αντίστοιχου «ΦΥΛΛΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ» στην Δ/νση Τιμών Βιομηχανικών Προϊόντων και Φαρμάκων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης στο οποίο θα περιλαμβάνονται:
α) Όλες οι εργοστασιακές τιμές των φαρμάκων για κτηνιατρική χρήση, πού κυκλοφορούν στις Χώρες της Ε. Ε συμπεριλαμβανομένης και της Ελβετίας.
β) Ο μέσος όρος των δύο εκ των ανωτέρω χαμηλότερων εργοστασιακών τιμών
2. Το παραπάνω φύλλο έρευνας και επαλήθευσης θα σφραγίζεται και θα υπογράφεται από τον υπεύθυνο της επιχείρησης.
3. Το παραπάνω φύλλο έρευνας και επαλήθευσης, κατά την υποβολή του, θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλώση του ν. 1599/1986, από την οποία θα προκύπτει ότι οι τιμές πού αναγράφονται είναι οι πράγματι εφαρμοζόμενες στις αντίστοιχες χώρες.

Άρθρο 446 Ι
Υποβολή τιμοκαταλόγων .Κοστολογίων

1. Εντός δέκα «10» εργασίμων ημερών από την επομένη της έναρξης ισχύος της παρούσας, όλες οι παραγωγικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου των φαρμάκων για κτηνιατρική χρήση, υποχρεούνται όπως υποβάλλουν στην αναφερομένη στο προηγούμενο άρθρο Δ/νση του Υπουργείου Ανάπτυξης τον τιμοκατάλογο πού εφαρμόζουν.
2. Οι ανωτέρω επιχειρήσεις, οσάκις προτίθενται να προβούν σε αναπροσαρμογή των τιμών τους υποχρεούνται όπως, δέκα «10» εργάσιμες ημέρες πριν την εφαρμογή των νέων τιμών, υποβάλλουν τον νέο τιμοκατάλογό τους στην ανωτέρω Υπηρεσία, που θα συνοδεύεται και με τα αντίστοιχα κατά περίπτωση κοστολόγια βάσει των οποίων διαμορφώνονται οι συνιστώμενες τιμές πώλησης των νέων υποβαλλόμενων τιμοκαταλόγων τους.

Άρθρο 446 Ι Α
Απαγόρευση εφαρμογής της ανώτερης τιμής αντικατάστασης στα φάρμακα για κτηνιατρική χρήση

1. Προκειμένου για φάρμακα κτηνιατρικής χρήσης, για τα οποία έχει διαμορφωθεί το υπό του άρθρου 446 Γ της παρούσας κόστος εισαγωγής «LANDED COST» και τα οποία παραμένουν αδιάθετα στην αποθήκη της επιχείρησης, απαγορεύεται για οποιονδήποτε λόγο η αύξηση του κόστους αυτού, εφόσον έγιναν νεότερες εισαγωγές με υψηλότερο κόστος εισαγωγής.
2, Προκειμένου για φάρμακα κτηνιατρικής χρήσης, για τα οποία έχει διαμορφωθεί το υπό του άρθρου 446 Δ της παρούσας κόστος εισαγωγής «LANDED COST» και τα οποία παραμένουν αδιάθετα στην αποθήκη της επιχείρησης, απαγορεύεται για οποιονδήποτε λόγο η αύξηση του κόστους αυτού, εφόσον έγιναν νεότερες εισαγωγές με υψηλότερο κόστος εισαγωγής.
3. Προκειμένου για φάρμακα κτηνιατρικής χρήσης, για τα οποία έχει διαμορφωθεί το υπό του άρθρου 446 Ε της παρούσας κοστολόγιο παραγωγής και τιμής πώλησης του είδους, απαγορεύεται για οποιονδήποτε λόγο η αύξηση της τιμής αυτής, εφόσον νεότερο κοστολόγιο καταδείξει υψηλότερη τιμή πώλησης.»

Άρθρο 2
Μεταβατικές διατάξεις

Τα εις χείρας παντός κατόχου «εισαγωγέα, χονδρεμπόρου, λιανοπωλητή, βιομήχανου, βιοτέχνη» υφιστάμενα αποθέματα φαρμακευτικών σκευασμάτων και ιδιοσκευασμάτων για κτηνιατρική χρήση, πού έχουν εισαχθεί, αγορασθεί, διακινηθεί, παραχθεί κ.λπ., πρίν την έναρξη ισχύος της παρούσας, δεν θίγονται από τις ρυθμίσεις αυτής, υπό την προϋπόθεση ότι τέτοια αποθέματα θα παύσουν να υφίστανται από την 1.7.2008 και μετά.

Άρθρο 3

1. Οι παραβάτες της παρούσας, πού ισχύει για όλη την Χώρα από την 1.7.2008 και μετά διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τον ισχύοντα Αγορανομικό Κώδικα.
2. Να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να ανακοινωθεί στον ημερήσιο τύπο.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 28 Μαρτίου 2008

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
Γ. ΒΛΑΧΟΣ
επιστροφή