15/01/2024

Πανεπιστημονική Κίνηση Κτηνιάτρων: Για την έκτακτη συνεδρίαση της Δ.Ε. του ΠΚΣ (Τετάρτη 10/1/2024)

 πκσ

Όλοι οι κτηνίατροι της χώρας βιώνουμε από τις 18/12/2024 μια τεράστια αλλαγή στην επαγγελματική μας ζωή. Με οργή, αγανάκτηση, απορίες, προβληματισμούς καλεστήκαμε να προσαρμοστούμε σε μια νέα πραγματικότητα που έφερε το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), ενώ ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει και μια ζύμωση και προβληματισμός γύρω από τους τρόπους που θα αντιδράσουμε στην εφαρμογή του Μητρώου. 

  Ως ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ τοποθετηθήκαμε εξ αρχής γύρω από τα ζητήματα, εκφράζοντας με σαφή τρόπο την αντίθεσή μας απέναντι στις αλλαγές που προετοιμάζονταν από το 2018 στη νομοθεσία που αφορά τα Ζώα Συντροφιάς. 

 Όσο και να κατανοούμε ότι τα συλλογικά όργανα θέλουν ένα χρονικό διάστημα για να συνεδριάσουν, δεν μπορούμε να μην καταλογίσουμε αδράνεια και καθυστέρηση στην πλειοψηφούσα παράταξη της Διοικούσας Επιτροπής (ΔΕ) του ΠΚΣ, κόντρα στις διαθέσεις του κλάδου. Έτσι με  ευθύνη της φτάσαμε στο να γίνει πολύ καθυστερημένα έκτακτη συνεδρίαση της ΔΕ για το θέμα, μόλις προχθές.  

Στις παρακάτω παραγράφους θα επιχειρήσουμε όσο το δυνατόν πιο κωδικοποιημένα να παρουσιάσουμε ένα χρονικό και μια εκτίμηση σε σχέση με τα όσα συνέβησαν σε αυτή τη συνεδρίαση της ΔΕ (Τετάρτη 10/1/2024). 


1) Με την έναρξη της συνεδρίασης ξεκίνησε από πλευράς της πλειοψηφίας της ΔΕ μια ειρωνεία απέναντι στους συναδέλφους που έχουν εκφράσει διάθεση για αποχή από το Μητρώο. Χαρακτηρίζοντας τους "επαναστάτες του πληκτρολογίου", χρησιμοποιώντας το “στιβαρότατο” επιχείρημα ότι εφόσον ο αριθμός των καταγραφών microchip στο Μητρώο συνεχώς αυξάνεται, αποφάνθηκαν ότι “οι συνάδελφοι είναι υποκριτές και δεν κάνουν αποχή στην οποία καλούν μέσω των social media”.

Θα απαντήσουμε λίγο απότομα και άκομψα: 

Λίγη ντροπή δεν βλάπτει! 

Η ηγεσία του ΠΚΣ, που ΔΕΝ είχε συνεδριάσει καν έκτακτα ως όφειλε να το πράξει από την πρώτη κιόλας εβδομάδα, λασπολογεί τους συναδέλφους γιατί δεν κάνουν μια  αποχή την οποία η ίδια δεν έχει προκηρύξει... Ψυχεδέλεια!

2) Για τους συναδέλφους από τα Τρίκαλα, που κατά τη γνώμη μας πήραν μια καλή πρωτοβουλία να μαζέψουν υπογραφές και να καταθέσουν στον κλάδο και στον ΠΚΣ τις θέσεις τους, οι της πλειοψηφίας μέμφθηκαν απέναντί τους …  Τα σχόλια δικά σας.

3) Είναι επίσης ενδεικτικό ότι το πρώτο θέμα που τέθηκε από την πλειοψηφία σε ψηφοφορία ήταν ένα ψήφισμα καταδίκης της αντίδρασης των συναδέλφων (υβριστικές και απρεπείς εκφράσεις) στην παρουσίαση του ΕΜΖΣ από το Υπουργείο στις 22/12/23.

Λυπούμαστε για την αναντιστοιχία που επιδεικνύει η ηγεσία του ΠΚΣ, που σε μια έκτακτη συνεδρίαση για μια τέτοια εκ βάθρων αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των ιατρείων μας, μετά από κρατική παρέμβαση, το πρώτο που κατέβασε προς ψήφιση ήταν να καταδικάσουμε την απρεπή συμπεριφορά ορισμένων συναδέλφων. 

Εμείς καταψηφίσαμε το εν λόγω ψήφισμα όχι γιατί εγκρίνουμε τις ύβρεις ως συμπεριφορά, αλλά λόγω του άκαιρου χαρακτήρα, που καταδεικνύει με γλαφυρό τρόπο τις προτεραιότητες της πλειοψηφούσας παράταξης της ΔΕ. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να μη χαλάσουν το “ωραίο κλίμα” με τα Υπουργεία και όχι να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του κλάδου. Στην πραγματικότητα με το πρόσχημα της απαράδεκτης συμπεριφοράς ορισμένων (ελάχιστων) καταδικάσαν την «ανταρσία» των συνάδελφων απέναντι στο ΕΜΖΣ και τον νόμο 4830 δίνοντας στήριξη στο υπουργείο και την κυβέρνηση, καταδίκασαν την συνολική στάση της πλειοψηφίας των συναδέλφων  που αντιδρούν.

4) Η συνέχεια της συζήτησης, παρά την εμφανή απροθυμία της πλειοψηφίας της ΔΕ να εκφραστεί η αντίθεση του Συλλόγου στον Νόμο με την προβολή της αντίληψης ότι “όλα αυτά είναι τελεσίδικα”, οδήγησε σε κάποιες αποφάσεις που βάζουν μια σωστή κατεύθυνση.

Η παρέμβαση των μελών της μειοψηφίας ήταν αυτή που επανάφερε στο προσκήνιο τη δεδομένη, με παλιότερες αποφάσεις, διαφωνία του ΠΚΣ στα κύρια σημεία του Νόμου. 

Έτσι, παρά την ειρωνική διάθεση της πλειοψηφίας της ΔΕ απέναντι στο αίτημα για αποχή από το Μητρώο, το οποίο πρότεινε και στήριξε η μειοψηφία, αλλά και σε όσους αντιδρούν, διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο ενεργειών που να εκφράζει ως ένα βαθμό τη δηλωμένη αντίθεση των συναδέλφων.

5) Προτείναμε συντονισμό με την ΠΕΚΔΥ και το ΓΕΩΤΕΕ και συναντήσαμε αδιαφορία (όχι και με την ΠΕΚΔΥ) για να δυναμώσει η φωνή μας να σαμποτάρουμε το νέο νόμο, κι αυτό δείχνει τις προθέσεις της πλειοψηφίας της ΔΕ να εφαρμοστεί ο νόμος.


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι


Δεν πρέπει να αφήσουμε την υλοποίηση των κατευθύνσεων που έβαλε η ΔΕ στα χέρια τους. Να την κάνουμε κτήμα μας και κομμάτι μας. Να δείξουμε στην κοινωνία την εναντίωσή μας σε αυτό το Νόμο, να μην μπαίνει πελάτης στα ιατρεία που να μην του γίνεται ξεκάθαρο ότι ο κλάδος μας εναντιώνεται και θα το κάνει και έμπρακτα. 

Να ξεκαθαρίζουμε ότι η μη αποστολή δειγμάτων DNA είναι το μέσο για την εναντίωσή μας στην πλειονότητα των διατάξεων του Νόμου και όχι το μοναδικό σημείο που θέλουμε να αλλάξει.

Συμμετέχουμε στην απεργία της 17/01. Κανένα κτηνιατρείο να μην είναι ανοιχτό την Τετάρτη 17/1 ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την εφαρμογή του Νόμου.

 Να απέχουμε από το ψηφιακό βιβλιάριο. Στο ΕΜΖΣ να καταγράφονται μόνο η σήμανση και τα αντιλυσσικά εμβόλια.

  Να μην γίνει καμία λήψη DNA και αποστολή του στην τράπεζα DNA μέχρι να υλοποιηθούν τα αιτήματά μας.

  Η Συνέλευση στις 4/2 να είναι μια πραγματική συνέλευση με μαζική παρουσία των συναδέλφων. 

  Να μην κάνουμε τη χάρη στην πλειοψηφία της ΔΕ να μας αποκαλεί "επαναστάτες του πληκτρολογίου" και να απαξιώνει την αγανάκτησή μας. 

  Η μαζική προσέλευση να είναι αυτή που θα τους κλείσει τα στόματα.

Διεκδικούμε:

  • Να σταματήσουν να είναι υπόλογοι οι ελευθεροεπαγγελματίες κτηνίατροι για ευθύνες τρίτων (ιδιοκτητών ζώων) και να καταργηθούν οι σχετικές κυρώσεις. 
  • Να αρθούν οι περιορισμοί στην περίθαλψη ζώων χωρίς ηλεκτρονική σήμανση.
  • Ίδρυση δημοτικών κτηνιατρείων για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων καμία εκχώρηση δικαιοδοσίας σε ΜΚΟ. Στελέχωσή τους με μόνιμο κτηνιατρικό και βοηθητικό προσωπικό.
  • Να περάσει στα δημοτικά κτηνιατρεία η καταγραφή της ηλεκτρονικής σήμανσης όλων των κατοικίδιων ζώων συντροφιάς (αδέσποτων και δεσποζόμενων), και η έκδοση των διαβατηρίων που συνιστούν δημόσια έγγραφα, καθώς και η διαδικασία λήψης-αποστολής γενετικού υλικού.
  • Στο ηλεκτρονικό βιβλιάριο να αναγράφονται μόνο οι υποχρεωτικές κτηνιατρικές πράξεις και προαιρετικά λοιπές κτηνιατρικές πράξεις.
  • Η ταυτοποίηση των χρηστών της πλατφόρμας να γίνεται με τον τρόπο που γινόταν στην ηλεκτρονική βάση του ΥΠΑΑΤ.



επιστροφή