10/01/2024

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΠΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΠΚΣ

αρπα

Αθήνα, 10/01/24


Ο Π.Κ.Σ. αντιτίθεται από αρχής στο Νόμο 4830/2021 για τα ζώα συντροφιάς. 

Διαμαρτύρεται για την διάταξη επιβολής προστίμου σε κτηνίατρους που παρέχουν υπηρεσίες σε ζώα που με ευθύνη του κηδεμόνα τους δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Το καθήκον των κτηνιάτρων είναι η περίθαλψη των ζώων και η προστασία της Δημόσιας Υγείας και όχι  η αστυνόμευση των διατάξεων περί ταυτοποίησης.

Αντιτίθεται στην υποχρεωτική στείρωση όλων των κατοικίδιων. Ζώα ασθενή, ηλικιωμένα από φυλές υψηλού κινδύνου θα πρέπει να εξαιρούνται βάσει βεβαίωσης κτηνιάτρου. Η υποχρεωτική αποστολή γενετικού υλικού από δεσποζόμενα και αδέσποτα δε πρόκειται να λύσει την παραγωγή αδεσπότων από ζώα εκτός σήμανσης και κτηνιατρικού ελέγχου, αντίθετα θα κατασπαταλήσει πόρους. Το άμεσο πάγωμα της σχετικής διάταξης με δέσμευση του Υπουργείου είναι μονόδρομος. 

Αντιτίθεται στη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΑΡΓΟΣ των προγραμμάτων των δήμων και στην ανάθεση τους σε ΜΚΟ.

Υποστηρίζει ότι η λύση στο πρόβλημα των αδεσπότων περνά από την ίδρυση δημοτικών – διαδημοτικών κτηνιατρείων στελεχωμένων από μόνιμους κτηνίατρους.

Αντιτίθεται στην αντικατάσταση του βιβλιαρίου υγείας από το ηλεκτρονικό μητρώο. Στο ηλεκτρονικό μητρώο να γράφονται μόνο οι εμβολιασμοί και οι νοσήσεις για τα νοσήματα υποχρεωτικής δήλωσης και μόνο, αντικαθιστώντας τα βιβλία εμβολιασμών και νοσημάτων υποχρεωτικής δήλωσης που υποχρεούνται να τηρούν τα κτηνιατρεία. Τα βιβλιάρια υγείας να είναι αριθμημένα, καταχωρημένα ανά κτηνίατρο και να εκδίδονται από τον ΠΚΣ, όπως και τα διαβατήρια. Το ηλεκτρονικό βιβλιάριο προσθέτει αχρείαστη γραφειοκρατία και ξοδεύει το χρόνο εξέτασης σε υπηρεσίες γραμματείας του κράτους. 

Ζητά την ένταξη της χορήγησης φαρμάκων χωρίς συνταγή και κτηνιατρική επίβλεψη και της κτηνιατρικής πράξης από μη κτηνίατρο στο πλαίσιο αντιποίησης επαγγέλματος.

Ζητά την καθιέρωση του ετήσιου κτηνιατρικού ελέγχου των ζώων συντροφιάς. 

Ζητά από κάθε βήμα τη μη εφαρμογή – πάγωμα της διαδικασίας του Νόμου 4830/2021. 

Για τους λόγους αυτούς οι κτηνίατροι:

Απέχουν της υποβολής στοιχείων που αφορούν το ηλεκτρονικό βιβλιάριο μέχρι της ικανοποίησης των αιτημάτων τους. 

Ζητούν άμεση συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς.

Διοργανώνουν ανά παράρτημα ημερίδες ενημέρωσης για την αντιεπιστημονικότητα της υποχρεωτικότητας της στείρωσης και για το δικαίωμα όλων των ζώων στην περίθαλψη. 

Καλούνται  σε γενική συνέλευση του ΠΚΣ αμέσως μετά τη συνάντηση με τα Υπουργεία για να αποφασίσουν τα νέα βήματα και τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. 


επιστροφή