05/12/2023

Τοποθέτηση της Προέδρου του Π.Κ.Σ., Αθηνάς Τραχήλη, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Στις 4 Δεκεμβρίου 2023 η Πρόεδρος του Π.Κ.Σ., Αθηνά Τραχήλη, μίλησε στη  Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις του Π.Κ.Σ. σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής".

Παρακάτω παρατίθεται η ομιλία της.

vouli

"Oι κτηνίατροι ως επιστήμονες της Υγείας διεκδικούν χρόνια τώρα ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα και παρόλα αυτά βρίσκονται μπροστά σε μια ακόμα φοροεπιδρομή, αυτήν του καινούριου νομοσχεδίου σχετικά με τη φορολόγηση με βάση το τεκμαρτό εισόδημα. Πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο, που για μια ακόμα φορά δεν έχει σχέση με τη ζοφερή οικονομική κατάσταση των κτηνιάτρων και στο οποίο δεν προσμετρήθηκε ούτε το ποσοστό ανεργίας του κλάδου, ούτε η επιστημονική διαρροή στις χώρες του εξωτερικού κατά τα χρόνια της κρίσης, ούτε οι περιοχές δραστηριοποίησης των κτηνιάτρων στη χώρα μας που κάθε άλλο παρά εύρωστες είναι, ούτε η εθελοντική προσφορά τους και οι ατέλειωτες ώρες μη αμειβόμενης εργασίας για να διευκολυνθούν οι Δήμοι στη διαχείριση αδεσπότων, ούτε η προσφορά των κτηνιάτρων στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, ούτε τα δυσθεώρητα πια κόστη λειτουργίας των κτηνιατρείων. 

H πιο δίκαιη και ουσιαστική φορολόγηση σημαίνει «έσοδα μείον έξοδα.

Πιο συγκεκριμένα:

1.Ως κτηνίατροι, σε αντίθεση με τους γιατρούς, έχουμε ΦΠΑ στην παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών και μάλιστα 24%, τον υψηλότερο σε όλη την Ευρώπη. Ζητάμε, λοιπόν, να απαλλαγούμε και εμείς από το ΦΠΑ στην παροχή.

2.Το ΦΠΑ πρέπει να μειωθεί στα κτηνιατρικά φάρμακα. Το σύνολο των κτηνιατρικών φαρμάκων που για τη νόμιμη κυκλοφορία τους απαιτείται έγκριση από τον ΕΟΦ -ανεξάρτητα από δασμολογική κλάση- να υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6%.

3.Μείωση ΦΠΑ στις ζωοτροφές. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι 24%, ο υψηλότερος αντίστοιχος φόρος σε όλη την Ευρώπη. 

4.Το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα, όπως ορίζεται στο νέο νομοσχέδιο, προσαυξάνεται αφενός με βάση το χρόνο άσκησης του επαγγέλματος και αφετέρου σωρευτικά με βάση το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας και με βάση τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ. Το τελευταίο έχει ως αποτέλεσμα, αφενός να υπάρχει φορολόγηση με βάση εισοδήματα τρίτων, κατά παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, που προσβλέπει ότι έκαστος συμμετέχει στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους  και αφετέρου να μην αναγνωρίζονται πραγματοποιηθέντα επαγγελματικά έξοδα, μέτρο βαθύτατα αντιαναπτυξιακό και ενισχυτικό της φοροδιαφυγής. Η δε επίκληση ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά, είναι προσχηματική  αφενός γιατί αφορά συγκεκριμένες μόνο κατηγορίες (περιπτώσεις εγκυμοσύνης, ασθένειας, στρατιωτικής θητείας και φυλάκισης) και αφετέρου διότι τυχόν αμφισβήτηση των τεκμηρίων, δικαστικά ή διοικητικά, καθίσταται στην πράξη, όπως έχει αποδειχθεί στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, αλυσιτελής. Επίσης ο κατ’ επιλογήν έλεγχος οδηγεί σε οιονεί περαίωση υποθέσεων και σε περαιτέρω διεύρυνση της φοροδιαφυγής σε βάρος των ειλικρινών φορολογούμενων ελεύθερων επαγγελματιών. Η λογική του νομοσχεδίου, εκτός της απαράδεκτης έμμεσης παραδοχής ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι φοροφυγάδες, επιχειρεί να ταυτίσει τους  ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τους μισθωτούς, αγνοώντας επιδεικτικά τόσο την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1880 και 1888/2019 όσο και το ότι δεν πρόκειται για συγκρίσιμα μεγέθη, δεδομένου ότι πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν αφορολόγητο εισόδημα, όπως οι μισθωτοί, δεν έχουν εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών, δεν έχουν 14 μισθούς (δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα, καλοκαιριού). Ζητάμε τον ορισμό αφορολόγητου εισοδήματος στα 12.000 ευρώ.

Απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο βρίσκονται όλοι οι επιστημονικοί σύλλογοι των ελεύθερων επαγγελματιών, τα σωματεία τους, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι  έμποροι. Δεν είναι δυνατό να προχωρήσει η ψήφισή του με όλον τον κόσμο που τον αφορά απέναντι. Θεωρούμε ότι η μεταρρύθμιση αυτή πρέπει να «παγώσει» και να προχωρήσει η κυβέρνηση σε έναν ουσιαστικό διάλογο με όλους τους φορείς, προκειμένου να μελετηθούν και να εξεταστούν το σύνολο των αιτημάτων, αλλά και οι επιμέρους διαφοροποιήσεις. Αν λάβουμε ως δεδομένο ότι στόχος είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής δεν είναι δυνατό αυτή να αντιμετωπίζεται με έναν οριζόντιο τρόπο, θεωρώντας a priori όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες κλέφτες, ενώ ταυτόχρονα η οικονομική μας εξάντληση δε θα βοηθήσει ούτε στην τήρηση των τυπικών μας υποχρεώσεων. 


Με τιμή,


Αθηνά Τραχήλη, DVM, MSc

Πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου

Γενική Γραμματέας της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κτηνιάτρων (U.E.V.P.)


επιστροφή