08/08/2023

Επιστολή Π.Κ.Σ. προς ΥΠ. ΕΣ.: Νομικές ευθύνες κτηνιάτρων σχετικά με ζώα χωρίς ηλεκτρονική σήμανση που προσέρχονται για περίθαλψη στα κτηνιατρεία

ΕΠΙΣΤΟΛΗ


Αθήνα, 08/08/23

Αρ. Πρωτ: 2155



Προς: Υπουργείο Εσωτερικών, Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς



Θέμα: Νομικές ευθύνες κτηνιάτρων σχετικά με ζώα χωρίς ηλεκτρονική σήμανση που προσέρχονται  για περίθαλψη στα κτηνιατρεία.



Οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, καθώς και τα καθήκοντα των κτηνιάτρων αναφέρονται στον ν. 4830/2021. Στο δε Κεφάλαιο ΙΔ, άρθρο 35 ορίζονται οι διοικητικές κυρώσεις. Με α/α 3 στον πίνακα κυρώσεων αναγράφεται ότι η παράλειψη πλήρους και ακριβούς ενημέρωσης του ΕΜΖΣ από κτηνίατρο, όπως ορίζεται στο άρθρο 4, παρ. 6, επιφέρει πρόστιμο 300 ευρώ. 


Διερωτόμαστε ποια είναι η σύννομη πρακτική για έναν κτηνίατρο σε περίπτωση που ιδιοκτήτης ζώου χωρίς ηλεκτρονική σήμανση προσέλθει στο κτηνιατρείο για την περίθαλψη του ζώου, και επιμένει να μη γίνει ηλεκτρονική σήμανση του ζώου, αν και ο κτηνίατρος τον ενημέρωσε για την υποχρεωτικότητα αυτής; Ως κτηνίατροι θεωρούμε τουλάχιστον αντιδεοντολογική την άρνηση περίθαλψης ζώου, είτε πρόκειται για επείγον περιστατικό είτε για μια τυπική κλινική εξέταση, με κριτήριο την ηλεκτρονική του σήμανση. Σε περίπτωση άρνησης της περίθαλψης τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και ευζωία του ζώου, ενώ ταυτόχρονα, εκτιθέμεθα ως επιστήμονες. Μπορεί η πρακτική αυτή να μας καταστήσει υπόλογους στον νόμο;


Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι το παραπάνω άρθρο του ν.4830/2021 δεν ποινικοποιεί την κτηνιατρική πράξη. Παρόλα αυτά, εκ του αποτελέσματος, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο άμεσα να βγει διευκρίνιση προκειμένου να μην υπάρχουν παρανοήσεις από τους φορείς εφαρμογής και επιτήρησης του νόμου, από τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, αλλά και από τους ίδιους τους κτηνίατρους.


Με εκτίμηση,


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                     Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΧΗΛΗ                                                                     ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΙΔΗΣ


επιστροφή