25/07/2023

Έγγραφο προς το ΥΠ.ΕΣ. σχετικό με τη συνταγογράφηση φαρμάκων για τα προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων

adespota

Αθήνα, 24/07/23

Αρ. Πρωτ: 2151


Προς: 

Αναπληρωτή Υπουργό, κ. Λιβάνιο Θεόδωρο



ΘΕΜΑ: Σχετικά με την προμήθεια φαρμάκων σε δήμους με προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων


Το τελευταίο χρονικό διάστημα δεχόμαστε αναφορές συναδέλφων-μελών μας που συμμετέχουν στα δημοτικά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων, σχετικές με πιέσεις που δέχονται από υπηρεσίες δήμων, προκειμένου να συνταγογραφήσουν μεγάλο αριθμό φαρμάκων με στόχο, όπως υποστηρίζεται, αυτά να υπάρχουν αποθηκευμένα για μελλοντική χρήση. 

Κάτι τέτοιο φυσικά δεν μπορεί να γίνει από τους κτηνιάτρους, αφού η οποιαδήποτε συνταγογράφηση φαρμάκου ή και εμβολίων μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν κλινικής εξέτασης του ζώου για θεραπευτικούς σκοπούς ή προληπτικούς λόγους και όχι ως μελλοντική πρόβλεψη αναγκών. Επίσης, σύμφωνα με τον νόμο, ύπαρξη φαρμάκων προβλέπεται μόνο σε κτηνιατρεία και κτηνιατρικές κλινικές για ζώα που περιθάλπουν ή παρακολουθούν οι κτηνίατροι για θεραπευτικούς ή προληπτικούς σκοπούς (ν. 3399/2005, ν. 3698/2008)  και χορηγούνται κατόπιν έκδοσης κτηνιατρικής συνταγής, καθώς και σε καταστήματα πώλησης χονδρικής και λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων (ν. 2538/1997).  

Για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των προγραμμάτων διαχείρισης αδέσποτων ζώων υπάρχουν σαφώς ανάγκες και σίγουρα αυτή μπορεί να επιτευχθεί με την ίδρυση δημοτικών κτηνιατρείων και την πρόσληψη σταθερού προσωπικού. 

Είναι δεδομένο ότι ως Π.Κ.Σ. βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση για τα ανωτέρω ζητήματα. 



Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                     Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΧΗΛΗ                                                       ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΘΑΓΓΕΛΙΔΗΣ


επιστροφή