21/06/2023

Σχετικά με τον διαδικτυακό διασυρμό κτηνιατρικής κλινικής στον Άλιμο

Την προηγούμενη εβδομάδα άτομο που δήλωσε μέλος φιλοζωικής οργάνωσης προέβη σε διαδικτυακό διασυρμό κτηνιατρικής κλινικής που βρίσκεται στον Άλιμο, ισχυριζόμενο ψευδώς ότι η εν λόγω κλινική αρνήθηκε να περιθάλψει αδέσποτο ζώο. 

Στην πραγματικότητα πρόκειται για άλλη μια απροκάλυπτη διαστρέβλωση της αλήθειας στα πλαίσια συμπεριφορών που μόνο πολιτισμένες δε νοούνται. Το συγκεκριμένο άτομο επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κλινική, δηλώνοντας την επιθυμία του να προσκομίσει προς εξέταση σκύλο αδέσποτο με microchip δηλωμένο στον δήμο. Η εξέταση αφορούσε, κατά δήλωση του συγκεκριμένου ατόμου, χρόνιο πρόβλημα του σκύλου. 

 Οι υπεύθυνοι της κλινικής εξήγησαν ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο (ν. 4830/2021) ορίζει πως τα αδέσποτα ζώα αποτελούν ευθύνη του δήμου. Ο δήμος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος να λάβει αποφάσεις (σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα κατόπιν απόφασης έως και 5μελούς επιτροπής) για τη διαχείριση-περίθαλψή τους, η οποία γίνεται είτε σε δημοτικά κτηνιατρεία είτε σε συμβεβλημένα με αυτόν ιατρεία. Όπως ο οποιοσδήποτε κτηνίατρος δεν μπορεί να προχωρήσει σε κτηνιατρικές πράξεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του νόμιμου ιδιοκτήτη έτσι και σε αυτήν την περίπτωση ζητήθηκε από το εν λόγω άτομο να επικοινωνήσει με τον δήμο, ώστε να πληροφορηθεί και να παραπεμφθεί στον συμβεβλημένο κτηνίατρο για τις απαιτούμενες κτηνιατρικές πράξεις

Ωστόσο το εν λόγω άτομο έγινε άκρως επιθετικό, προσπαθώντας να εκφοβίσει τους ανθρώπους της κλινικής και να τους υποχρεώσει να παρανομήσουν. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και αφού αποχώρησε δυσαρεστημένο, ξεκίνησε τον εκδικητικό ηλεκτρονικό διασυρμό, με συκοφαντίες και αήθεις ισχυρισμούς.

αλιμος

Δυστυχώς ως Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος έχουμε βρεθεί και άλλες φορές στη δυσάρεστη θέση να εξηγούμε τα αυτονόητα και να υπερασπιζόμαστε τα μέλη μας απέναντι σε ανθρώπους που έχουν πλήρη άγνοια της νομοθεσίας. Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι η ανωνυμία του διαδικτύου δεν μπορεί να παρέχει ασφάλεια σε ανθρώπους θρασείς και ανήθικους, οι οποίοι μάλιστα μπουρούν να γίνουν επικίνδυνοι και για τα ίδια τα ζώα. 

Για τον λόγο αυτό απαιτούμε την άμεση απόσυρση των αντίστοιχων αναρτήσεων που αποτελούν συκοφαντική δυσφήμιση της κλινικής και στηρίζουμε τα μέλη μας. 


Ταυτόχρονα, όμως, θέλουμε να επαναλάβουμε ότι μερίδιο ευθύνης έχει και η οργανωμένη πολιτεία, η οποία οφείλει να ανανενώσει το νομικό πλαίσιο έτσι ώστε αυτό να λειτουργεί αποτρεπτικά προς τέτοιου είδους πρακτικές.



επιστροφή