13/12/2022

ΨΗΦΙΣΜΑ - ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΚΣ ΣΤΙΣ 04/12 ΓΙΑ ΤΟ Ν. 4830/2021 «ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΆΡΓΟΣ»

ζωα

Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου Ν. 4830/2021 για την ευζωία των ζώων συντροφιάς αποδεικνύεται ότι ούτε οι ελάχιστες προϋποθέσεις υπάρχουν για να εφαρμοστεί. Δημιουργείται ένα σκηνικό όπου οι κτηνίατροι βρίσκονται σε θέση να εργάζονται υπό τη σπάθη της καταγγελίας για κακοποίηση ζώων, και είναι απολογούμενοι σε αναρμόδιους ανθρώπους που με πρόφαση τη φιλοζωική δράση τους έχουν βρεθεί ξαφνικά σε θέση εξουσίας. Όσο για την υποχρεωτική στείρωση/αποστολή γενετικού υλικού, δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα, αφού είναι οριζόντιο μέτρο που στοχεύει στα δεσποζόμενα που έχουν ταυτότητα και τακτική περίθαλψη, ενώ τα αδέσποτα παράγονται από ζώα που στερούνται αυτά τα δύο. Οι Δήμοι έχουν το ελεύθερο να στήνουν προγράμματα για αδέσποτα ή ακόμα και δεσποζόμενα με αδιευκρίνιστα κριτήρια και να γιγαντώνουν εταιρείες παροχής κτηνιατρικών υπηρεσιών με κρατικό χρήμα, ενώ παράλληλα δρουν αντιπαραθετικά ως προς τα μικρά κτηνιατρεία.

Απέναντι σε αυτήν την νέα πραγματικότητα ο Σύλλογος έχει ήδη τοποθετηθεί κατά του νόμου αυτού και θα πρέπει:

  • Να διεκδικήσει το πάγωμα της εφαρμογής του νόμου 4830/2021 για την ευζωία των ζώων συντροφιάς.
  • Να μην επιβληθεί η υποχρεωτική στείρωση/αποστολή γενετικού υλικού στα ζώα συντροφιάς.
  • Να οργανωθούν σε κάθε Παράρτημα και κεντρικά ημερίδων προς τους κηδεμόνες ζώων που να τεκμηριώνουν τους λόγους αντίθεσης του ΠΚΣ προς το νέο νόμο.
  • Να υπάρξει παρέμβαση σε κάθε Δήμο για την ίδρυση δημοτικών ή διαδημοτικών κτηνιατρείων, που θα παρέχουν κτηνιατρικές πράξεις μόνο σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς με μόνιμο μισθωτό δημοτικό κτηνίατρο.
  • Να υπάρχει άμεση παρέμβαση στην Εισαγγελία για την διερεύνηση των καταγγελιών κακοποίησης ζώων από κτηνιάτρους από κηδεμόνες που διαφωνούν με τις κτηνιατρικές πράξεις.
  • Να εξαιρεθούν οι κτηνίατροι από την διαδικασία του αυτόφωρου για θέματα σχετικά με την εργασία τους.


επιστροφή