17/10/2022

ΑΝΑΙΤΙΟΛΟΓΗΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΔΙΟΤΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΖΩΟΥ ΚΑΙ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ


Αθήνα, 14/10/22

Αρ. Πρωτ.: 2086


ΑΝΑΙΤΙΟΛΟΓΗΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΔΙΟΤΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΖΩΟΥ

 ΚΑΙ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ


Ενημερωθήκαμε χθες, 13/10/22 ότι συνάδελφός μας σε πόλη της ΒΔ Ελλάδας συνελήφθη δυνάμει εντολής του τοπικού εισαγγελέα μετά από μήνυση διότι προχώρησε σε ευθανασία δεσποζόμενου ζώου. 

Φυσικά, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι οι κτηνίατροι προχωρούν σε ανάλογη πράξη για συγκεκριμένους λόγους που σχετίζονται είτε με την επιθετικότητα των ζώων είτε, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν διαπιστώσουν ότι τα προβλήματα υγείας του ζώου είναι μη θεραπεύσιμα και πλέον το υπόλοιπο της ζωής του θα είναι ιδιαίτερα επώδυνο. Είναι αυτονόητο ότι η τελική κρίση και απόφαση ανήκει στον εξειδικευμένο και καταρτισμένο επιστημονικά κτηνίατρο. 

Στη συγκεκριμένη υπόθεση υπήρξε η συναίνεση και συνδρομή της οικογένειας και κατ΄ επέκταση ο κτηνίατρος έκρινε ότι έπρεπε να προχωρήσει σε ευθανασία. Στη συνέχεια μέλος της οικογένειας αποφάσισε να στραφεί εναντίον του, θεωρώντας τον υπεύθυνο της ευθανασία του ζώου και υπέβαλε μήνυση. Μέχρι το σημείο αυτό δεν εκπλησσόμαστε.

Ο παραλογισμός αρχίζει από τη στιγμή που ο εισαγγελέας διατάσσει τη σύλληψη του κτηνιάτρου θεωρώντας προφανώς ότι υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής του, δηλαδή ότι με την πράξη του αυτή προέβη με δόλο στη θανάτωση του ζώου άνευ αιτιολογίας. 

Φυσικά ο κτηνίατρος ενήργησε σύμφωνα με τους κανόνες της κτηνιατρικής επιστήμης γεγονός το οποίο ο εισαγγελέας, βάσει της θέσης του και των εξειδικευμένων γνώσεών του, έπρεπε να αντιληφθεί και να μην προχωρήσει στη σύλληψη σαν να επρόκειτο για άτομο που κακοποιεί και φονεύει ζώα. 

Μετά από παρέμβαση του δικηγόρου του συλλόγου, κ. Ηλιού, προς την προϊσταμένη της εισαγγελίας σε συνεργασία με τον πληρεξούσιο δικηγόρο του κτηνίατρου δόθηκε εντολή να αφεθεί ο συνάδελφος ελεύθερος. 

Πλέον δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία αντίστοιχη συμπεριφορά από οποιαδήποτε αρχή κατά των συναδέλφων μας, οι οποίοι με επιμέλεια και ευσυνειδησία επιτελούν τα καθήκοντά τους. Βεβαίως θα προβούμε σε αντίστοιχες αναφορές προς τον αρμόδιο Υπουργό και στον Άρειο Πάγο με αίτημα να σταλεί εγκύκλιος προς όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, η οποία να τονίζει ότι οι κτηνίατροι προστατεύουν τη δημόσια υγεία και την ευζωία των ζώων. Στόχος μας είναι να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα. 

Επισημαίνουμε τέλος ότι κακοποίηση ζώου θεωρείται οποιαδήποτε κτηνιατρική πράξη λαμβάνει χώρα από μη κτηνίατρο και κακοποιητής είναι κάθε ιδιοκτήτης που «ξεχνά» τον εμβολιασμό και την τακτική κλινική εξέταση των ζώων με αποτέλεσμα όταν αυτά επιτέλους φτάνουν στον κτηνίατρο να είναι σε άθλια κατάσταση. Επίσης, διαπράττεται κακοποίηση όταν οι  δημοτικές αρχές διοργανώνουν σε συνεργασία με ιδιώτες προγράμματα στειρώσεων ή ακόμα και εμβολιασμών χωρίς να έχουν κατάλληλους χώρους, χωρίς να προβλέπεται η ασφαλής περίθαλψη των ζώων, χωρίς καν να είναι πάντα κτηνίατροι όσοι εμπλέκονται. 

Ευελπιστούμε οι δημόσιες αρχές και υπηρεσίες να επιδεικνύουν πλέον αντίστοιχη ευαισθητοποίηση για όλα τα ανωτέρω περιστατικά. 


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΧΗΛΗ                                                      ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΙΔΗΣ


επιστροφή