14/10/2022

Προς Δήμο Χαλανδρίου: Σήμανση δεσποζόμενων ζώων στον δήμο Χαλανδρίου. Τήρηση νόμιμων προϋποθέσεων

Αθήνα, 14/10/22

Αρ. Πρωτ.: 2087


Προς τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας δήμου Χαλανδρίου,

 κ. Χριστουλάκη Δ.



Θέμα: Σήμανση δεσποζόμενων ζώων στον δήμο Χαλανδρίου. Τήρηση νόμιμων προϋποθέσεων

χαλ

Λάβαμε γνώση της από 8/10/22 επιστολής σας (άνευ αριθμού πρωτοκόλλου) με την οποία ζητάτε από τους κτηνίατρους του δήμου Χαλανδρίου να προσέλθουν εθελοντικά σε διαμορφωμένο χώρο εντός της πλατεία Χαλανδρίου και να προχωρήσουν σε σήμανση ζώων ιδιοκτητών, οι οποίοι δεν έχουν προφανώς ενδιαφερθεί ως τώρα για τη σήμανσή τους και άρα είναι παράνομοι.

Πριν να προβείτε σε αυτήν την ενέργεια θα έπρεπε να σας απασχολήσουν δύο ζητήματα. Πρώτον, αν είναι θεμιτό να παρέχετε δωρεάν υπηρεσία σε ανθρώπους που έχουν στην κατοχή τους ζώα και έχουν αδιαφορήσει παρανομώντας να προχωρήσουν στη σήμανση αυτών, δηλαδή αν τους επιβραβεύετε για την αδιαφορία τους και δεύτερον, κατά πόσο οι ενέργειες αυτές είναι σύμφωνες με την ισχύουσα νομοθεσία.

Σύμφωνα με την παρ. 13 άρθρου 4 του ν.4830/21, την οποία και εσείς επικαλείστε, μόνο οι ευπαθείς ομάδες, όπως προσδιορίζονται στον νόμο, δικαιούνται από τον δήμο δωρεάν σήμανση των ζώων  των οποίων είναι ιδιοκτήτες. Άρα η αναφορά σας περί προτεραιότητας των ευπαθών ομάδων, φράση που υπονοεί ότι θα ακολουθήσουν και η μη ευπαθείς ομάδες ιδιοκτητών, είναι αντίθετη με τον νόμο και παράνομη.

Πέραν τούτου, όμως, ο δήμος Χαλανδρίου, όπως κάθε δήμος, έχει υποχρέωση να έχει συμβληθεί με κτηνιάτρους οι οποίοι θα προχωρούν μεταξύ άλλων σε σήμανση τόσο των αδέσποτων ζώων όσο και των ζώων που ιδιοκτήτες τους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Παρακαλούμε, όπως μας ενημερώσετε, για τα μέλη μας που έχετε συμβληθεί. 

Όσον αφορά τον χώρο που θα λάβει χώρα η σήμανση των ζώων θα πρέπει να είναι αδειοδοτημένος και να τηρεί τις προϋποθέσεις βάσει της νομοθεσίας και των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων.

Αν, λοιπόν, διακατέχεστε από ευαισθησία ως προς τα ζώα, όπως ισχυρίζεστε, πρέπει να έχετε τηρήσει τις ανωτέρω προϋποθέσεις. 

Οι κτηνίατροι έχουν επανειλημμένα αποδείξει με πράξεις την εθελοντική τους δράση για τα ζώα. Εσείς, όμως, ζητάτε δωρεάν παροχή υπηρεσιών προς ιδιοκτήτες ζωών που αδιαφορούν για τη σήμανση των ζωών που κατέχουν και παρανομούν. Αν πραγματικά ενδιαφέρονταν θα είχαν πληροφορηθεί αφενός τη δική τους υποχρέωση να σημάνουν τα ζώα και αφετέρου την ανάλογη υποχρέωση του δήμου για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. 

Με βάση τα ανωτέρω σας καθιστούμε προσωπικά υπεύθυνο και θα προχωρήσουμε σε αναφορά προς τις αρμόδιες αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, καθώς και προς τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής ώστε να διαπιστωθεί η νομιμότητα των πράξεών σας.




Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΧΗΛΗ                                                                     ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΙΔΗΣ


επιστροφή