12/10/2022

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

ΤΓ

"Τις ανησυχίες τους για το συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό κομμάτι του κλάδου τους εξέφρασαν σήμερα γιατροί, υγειονομικοί, φαρμακοποιοί  και κτηνίατροι σε συνέντευξη τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ενόψει των προωθούμενων αλλαγών από την κυβέρνηση.

Στην συνέντευξη τύπου μίλησαν ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου κ. Αθηνά Τραχήλη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρική  Ομοσπονδίας  Αθανάσιος Δεβιλιωτης  κ.α.

Οι  εκπρόσωποι των κλάδων μίλησαν για κλιμάκωση των διεκδικήσεων και ζητούν την επαναφορά του  κοινωνικού πόρου για τον κλάδο τους από τον κρατικό προϋπολογισμό."

Ρεπορτάζ από τον Αθήνα 9,84


Παρακάτω παρατίθεται η τοποθέτηση της Προέδρου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, κ. Αθηνάς Τραχήλη

"Πριν από χρόνια το ταμείο των υγειονομικών, το ΤΣΑΥ, ήταν ένα εύρωστο ταμείο, το οποίο ποτέ δε χρειάστηκε κρατική χρηματοδότηση και μάλιστα το 2016, όταν αναγκάστηκε να συγχωνευτεί, παρέδωσε ένα αξιόλογο αποθεματικό, το οποίο σαφώς και βοήθησε στη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Παρόλα τα παραπάνω, όμως, οι  συντάξεις των υγειονομικών είναι συντάξεις φτώχειας και σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν στη δουλειά, αλλά και στις εισφορές που πληρώναμε και συνεχίζουμε να πληρώνουμε.  

Η πολιτεία ως η κατεξοχήν υπεύθυνη για την εξασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης πρέπει να αποκαταστήσει την αδικία που έχει προκληθεί. Ενώ οι συντάξεις των κλάδων επιστημόνων χρηματοδοτούνται από κρατικούς πόρους οι υγειονομικοί εξαιρούνται από αυτό.

Και ενώ καταργήθηκε το τότε ιατρόσημο η πολιτεία είχε δεσμευθεί ότι θα το αντικαταστήσει με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό κάτι που ποτέ δε συνέβη.

Οι συνάδελφοί μου συνταξιούχοι κτηνίατροι αντιμετωπίζουν πια σοβαρό πρόβλημα. Παρατηρούμε δε το εξής φαινόμενο. Αρκετοί που υποβάλουν τώρα τις αιτήσεις συνταξιοδότησης επιλέγουν να λαμβάνουν μέρος της σύνταξης και ταυτόχρονα, να συνεχίζουν να εργάζονται ακριβώς επειδή γνωρίζουν καλά ότι η σύνταξη που πρόκειται να πάρουν δεν αρκεί για να ζήσουν. Αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό. Άνθρωποι που έχουν δουλέψει πολλά χρόνια, άνθρωποι επιστήμονες, δεν μπορούν να ξεκουραστούν υπό το βάρος της οικονομικής ανασφάλειας. Και όλο αυτό παρόλο που τόσα χρόνια έχουν πληρώσει αδρά το δικαίωμα στην «ξεκούραση». 

Τα πράγματα είναι σοβαρά και αφορούν τόσο την καθημερινότητα όσων φτάνουν πια στο ηλικιακό και εργασιακό όριο της σύνταξης όσο και τις νέες γενιές που φαίνεται πως το εργασιακό τους παρόν και το μέλλον είναι δυσοίωνα. 

Για αυτόν τον λόγο διεκδικούμε από κοινού με τους υπόλοιπους υγειονομικούς το δίκαιο αίτημα της ενίσχυσης και των δικών μας συντάξεων μέσω της προσαύξησης της αναλογίας των κοινωνικών πόρων αντίστοιχα με αυτήν των ασφαλισμένων του τ. ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ.

Είναι καιρός η πολιτεία να δείξει τον σεβασμό και την εκτίμησή της προς τους Υγειονομικούς αυτής της χώρας, ξεκινώντας ίσως από την αποκατάσταση της αδικίας. "




επιστροφή