27/07/2022

Κρατήστε τα κατοικίδια ζώα ασφαλή μέσα σε κύμα καύσωνα

granitaΟι καλοκαιρινοί μήνες μπορεί να είναι άβολοι -ακόμη και επικίνδυνοι- για τα κατοικίδια και τους ανθρώπους. Είναι αρκετά δύσκολο απλώς να αντιμετωπίσεις τις αυξανόμενες θερμοκρασίες, πόσο μάλλον την υψηλή υγρασία, αλλά τα πράγματα γίνονται πραγματικά δύσκολα σε περιοχές που πλήττονται από το διπλό χτύπημα της έντονης ζέστης και τις διακοπές ρεύματος που προκαλούνται από την μεγάλη ζήτηση.

Μπορείτε να βοηθήσετε ώστε τα κατοικίδιά σας να διατηρηθούν ασφαλή και δροσερά αυτό το καλοκαίρι. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για περιόδους καύσωνα:


ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΠΟΤΕ ΤΑ ΖΩA ΣΑΣ ΣΕ ΣΤΑΘΜΕΥΜΕΝΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ούτε ένα λεπτό! Ούτε με το αυτοκίνητο σε λειτουργία και το κλιματιστικό ανοιχτό. Σε μια ζεστή μέρα, οι θερμοκρασίες μέσα σε ένα όχημα μπορεί να αυξηθούν γρήγορα σε επικίνδυνα επίπεδα. Σε μια ημέρα 30 βαθμών Κελσίου, για παράδειγμα, η θερμοκρασία μέσα σε ένα αυτοκίνητο με ελαφρώς ανοιχτά τα παράθυρα μπορεί να φτάσει τους 40 βαθμούς μέσα σε 10 λεπτά. Μετά από 30 λεπτά, η θερμοκρασία θα φτάσει και τους 50 βαθμούς. Το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να υποστεί μη αναστρέψιμη βλάβη οργάνων ή να πεθάνει.


Προσέξτε την υγρασία

«Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είναι μόνο η θερμοκρασία περιβάλλοντος, αλλά και η υγρασία που μπορεί να επηρεάσει το κατοικίδιό σας», λέει ο Δρ Barry Kellogg, VMD, της Humane Society Veterinary Medical Association. "Τα ζώα λαχανιάζουν προκειμένουν να εξατμίσουν την υγρασία από τους πνεύμονές τους, κάτι που απομακρύνει τη θερμότητα από το σώμα τους. Εάν η υγρασία είναι πολύ υψηλή, δεν μπορούν να κρυώσουν και η θερμοκρασία τους θα εκτοξευθεί σε επικίνδυνα επίπεδα - πολύ γρήγορα."


Η μέτρηση της θερμοκρασίας ενός σκύλου θα σας πει γρήγορα εάν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Οι θερμοκρασίες των σκύλων δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 39-39,5 βαθμούς.


Περιορίστε την άσκηση τις ζεστές μέρες

Προσέχετε όταν ασκείτε το κατοικίδιο σας. Προσαρμόστε την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης ανάλογα με τη θερμοκρασία. Τις πολύ ζεστές μέρες, περιορίστε την άσκηση στις πρώτες πρωινές ή βραδινές ώρες και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα κατοικίδια με λευκά αυτιά, που είναι πιο ευαίσθητα στον καρκίνο του δέρματος και τα "κοντόμυτα" κατοικίδια (βραυκεφαλικές φυλές), που συνήθως έχουν δυσκολία στην αναπνοή. Η άσφαλτος ζεσταίνεται πολύ και μπορεί να κάψει τα πέλματα του κατοικίδιου σας, οπότε περπατήστε με τον σκύλο σας στο γρασίδι αν είναι δυνατόν. Να έχετε πάντα νερό μαζί σας για να μην αφυδατωθεί ο σκύλος σας.


Μην βασίζεστε σε έναν ανεμιστήρα

Τα κατοικίδια ανταποκρίνονται διαφορετικά στη θερμότητα από ότι οι άνθρωποι. Οι σκύλοι, για παράδειγμα, ιδρώνουν μόνο ελαφρά στα πέλματα. Και οι ανεμιστήρες δεν δροσίζουν τα κατοικίδια τόσο αποτελεσματικά όσο τους ανθρώπους.


Παρέχετε άφθονη σκιά και νερό

Κάθε φορά που το κατοικίδιό σας είναι έξω, βεβαιωθείτε ότι έχει προστασία από τη ζέστη και τον ήλιο και άφθονο φρέσκο, κρύο νερό. Σε κύματα καύσωνα, προσθέστε πάγο στο νερό όταν είναι δυνατόν. Η σκιά των δέντρων και οι τέντες είναι ιδανικά γιατί δεν εμποδίζουν τη ροή του αέρα. Ένα σκυλόσπιτο δεν παρέχει ανακούφιση από τη θερμότητα - στην πραγματικότητα, το κάνει χειρότερο.


pagakiaΔροσίστε το κατοικίδιό σας μέσα και έξω

Φτιάξτε μια παρτίδα γρήγορων και εύκολων μικρών παγωμένων κύβων για σκύλους (λιωμένα φρούτα (καρπούζι, μπανάνα, ακτινίδιο) αναμεμιγμένα με γιαούρτι ή φυστικοβούτυρο η λιωμένη τροφή που μπαίνει στην κατάψυξη σε μορφή κύβων, σαν τις παιδικές γρανίτες). Και παρέχετε πάντα νερό, είτε τα κατοικίδια σας είναι μέσα είτε έξω μαζί σας.


Αποφύγετε την υπερθέρμανση του κατοικίδιου ζώου σας σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους με ένα δροσερό περιτύλιγμα σώματος, γιλέκο ή χαλάκι. Μουλιάστε αυτά τα είδη σε δροσερό νερό και θα παραμείνουν δροσερά (αλλά συνήθως στεγνά) για έως και τρεις ημέρες. Εάν ο σκύλος σας δεν βρίσκει τα μπάνια αγχωτικά, δείτε αν απολαμβάνει ένα δροσερό μούσκεμα.


Προσέξτε για σημάδια θερμοπληξίας

Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν θερμοπληξία. Μερικά σημάδια θερμοπληξίας είναι έντονο λαχάνιασμα, γυαλιστερά μάτια, γρήγορος καρδιακός παλμός, δυσκολία στην αναπνοή, υπερβολική δίψα, λήθαργος, πυρετός, ζάλη, έλλειψη συντονισμού κινήσεων (αστάθεια), άφθονη σιελόρροια, έμετος, βαθιά κόκκινη ή μοβ γλώσσα, σπασμοί και απώλεια αισθήσεων.


Τα ζώα διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο για θερμοπληξία εάν είναι πολύ ηλικιωμένα, πολύ νέα, υπέρβαρα, δεν υπόκεινται σε παρατεταμένη άσκηση ή έχουν καρδιακή ή αναπνευστική νόσο. Ορισμένες ράτσες σκύλων - όπως μπόξερ, παγκ και άλλοι σκύλοι και γάτες με κοντό ρύγχος - θα δυσκολεύονται πολύ να αναπνεύσουν σε υπερβολική ζέστη.


Πώς να αντιμετωπίσετε ένα κατοικίδιο που υποφέρει από θερμοπληξία

Μετακινήστε το κατοικίδιό σας στη σκιά ή σε έναν κλιματιζόμενο χώρο. Τοποθετήστε παγοκύστες ή κρύες πετσέτες στο κεφάλι, το λαιμό και το στήθος τους ή ρίξτε δροσερό (όχι κρύο) νερό πάνω τους. Αφήστε τα να πιουν μικρές ποσότητες δροσερό νερό ή να γλείψουν παγάκια. Πηγαίνετέ τα απευθείας σε κτηνίατρο.


Προετοιμαστείτε για διακοπές ρεύματος

Πριν η αυξημένη ζήτηση προκαλέσει διακοπή ρεύματος στο σπίτι σας καλό είναι να έχετε σκεφτεί ένα σχέδιο για να προστατεύσετε τα κατοικίδια ζώα σας από θερμοπληξία και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τη θερμοκρασία.


Πηγή: The Humane Society of the United States

επιστροφή