25/07/2022

Εθελοντικό Δίκτυο Κτηνιάτρων Θαλασσίων Θηλαστικών – ΑΡΙΩΝ

Θεσσαλονίκη 15-7-2022


Αγαπητοί συνάδελφοι,


Μέσα στα πλαίσια της ανάγκης  υποστήριξης  της λειτουργίας του «Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Εκβρασμών Θαλασσίων Ειδών του Υ.Π.ΕΝ» (Εγκύκλιος αρ.πρωτ.27327/1217/19.6.2015) και τις «ενέργειες επί περιστατικών νεκρών αγρίων υδρόβιων ζώων» της Γεν. Δ/νσης Κτηνιατρικής του ΥΠ.Α.Α.Τ (Εγκύκλιος αρ.πρωτ.2595/72294/27.6.2012), σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στο «Εθελοντικό Δίκτυο Κτηνιάτρων Θαλασσίων Θηλαστικών – ΑΡΙΩΝ», με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση, παροχή πρώτων βοηθειών και την περίθαλψη ασθενών, τραυματισμένων ή ορφανών θαλάσσιων θηλαστικών (π.χ. δελφίνια, φάλαινες, φώκιες), τα οποία προσαράζουν ζωντανά στις ελληνικές ακτές, καθώς και την νεκροψία-νεκροτομή και λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια ειδικών εργαστηριακών εξετάσεων των ζώων που εκβράζονται νεκρά για την εξακρίβωση των αιτιών θανάτου αυτών. Τα είδη αυτά  προστατεύονται από την Εθνική, την Ευρωπαϊκή και την Διεθνή νομοθεσία, επειδή είναι απειλούμενα με εξαφάνιση, αποτελούν δείκτη της υγείας της θάλασσας και η εν γένει υγεία τους είναι αλληλένδετη με  την ανθρώπινη υγεία. 

Στα πλαίσια της Οργάνωσης του Δικτύου θα πραγματοποιηθεί Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο «Διαχείρισης Περιστατικών Εκβρασμών Θαλασσίων Θηλαστικών» από την ΜΚΟ «ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΚΗΤΩΔΩΝ – ΑΡΙΩΝ» σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή Α.Π.Θ. Σκοπός του σεμιναρίου είναι η πιστοποιημένη επιμόρφωση των συναδέλφων κτηνιάτρων στα θέματα διαχείρισης περιστατικών εκβρασμών θαλασσίων θηλαστικών και τη δειγματοληψία τους.

O “ΑΡΙΩΝ”-ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΚΗΤΩΔΩΝ, είναι μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία που εδρεύει στον Λιμένα, Νέων Μουδανιών, του Δήμου Προποντίδος, Τ.Κ. 63200 Χαλκιδικής από το 2002 και έχει σκοπό την προστασία και διατήρηση της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας, σύμφωνα με τις «Διεθνείς Συμβάσεις» και τις εθνικές θεσμοθετήσεις και ειδικότερα: 

1.τη διάσωση, περίθαλψη και επανένταξη των κητωδών που προσαράζουν στις ακτές της Μεσογείου 

2.τη νεκροψία, νεκροτομή, δειγματοληψία και διερεύνηση των αιτιών θανάτων των κητωδών, καθώς επίσης και την διαπίστωση των προβλημάτων και απειλών τους εν γένει, για τη λήψη προληπτικών μέτρων µε σκοπό την εξασφάλιση της προστασίας τους και της δημόσιας υγείας 

3.το συντονισμό και την υποστήριξη του Πανελλήνιου Δικτύου Κτηνιάτρων και εθελοντών για τη διάσωση και περίθαλψη των θαλάσσιων θηλαστικών σε συνεργασία µε τις αρμόδιες υπηρεσίες και µε άλλα διεθνή δίκτυα 

4.την εκπαίδευση επιστημόνων και εθελοντών στην παροχή άμεσης βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων σε περιστατικά εκβρασμών

5.τη ταυτοποίηση και συστηματική καταγραφή των ειδών, την έρευνα για τη βιολογία και οικολογία των κητωδών και των βιοτόπων τους στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, και 

6.τη συμπλήρωση της Εθνικής Βάσης Δεδομένων και δειγμάτων για τα κητώδη με σχετικές αναφορές και οπτικοαουστικό υλικό. 


Οι παραπάνω δράσεις γίνονται  με τη συνεχή στήριξη του  «Εθελοντικού Δικτύου Κτηνιάτρων -ΑΡΙΩΝ» σε συνεργασία με το Τμήμα Κτηνιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας, του Α.Π.Θ. και υπό την αιγίδα και σε συνεργασία με τη Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

.

Σε θετική σας απάντηση παρακαλούμε όπως στείλετε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο  τα στοιχεία σας και τη περιοχή δραστηριότητας σας στην Καθ. Κομνηνού Αναστασία (email: natakomn@vet.auth.gr και arion@arion.org.gr). Ευελπιστούμε στη συμμετοχή σας.




Με τιμή,


Δρ. Αναστασία Κομνηνού

Δρ. Αιμιλία Δρούγα



ΑΡΙΩΝ1
ΑΡΙΩΝ2
επιστροφή