04/10/2021

Δελτίο Τύπου Π.Κ.Σ. για την "Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων"

 

 

ΑΘΗΝΑ, 4 Οκτώβρη 2021

 

Δελτίο Τύπου για την «Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων»

 

 «Το γεγονός πως ο άνθρωπος γνωρίζει το καλό και το κακό, αποδεικνύειτην ανωτερότητα της σκέψης του σε σχέση με τα ζώα. Το ότι παρ' όλα αυτά, κάνειτο κακό, αποδεικνύει την ηθική κατωτερότητά του σε σχέση με τα ζώα», ΜαρκΤουέην.

 

hmeraΗ σημερινή μέρα είναι μια μέρα ευαισθητοποίησης και αφύπνισης της ηθικής σύνδεσης που έχει ο άνθρωπος με τα ζώα και η καλύτερη αφορμή κάθε φορά για να γίνει η ευχή της δημιουργίας ενός κόσμου όπου τα ζώα θα αναγνωρίζονται ως αισθανόμενα όντα, πραγματικότητα.

 

Σχεδόν εκατό χρόνια μετά τη θέσπιση του εορτασμού της «Παγκόσμιας ημέρας των ζώων», φαίνεται να μην έχουν κατακτηθεί, στο βαθμό που θα αναλογούσε σε μια κοινωνία παιδείας και πολιτισμού, βασικά δικαιώματά τους στην υγεία, την ευζωία και την προστασία τους από την εκμετάλλευση και τη βαναυσότητα.

 

Οι Έλληνες κτηνίατροι γνωρίζοντας περισσότερο από τον καθένα ότι τα ζώα προσφέρουν πάρα πολλά και αξίζουν γι αυτό πολλά περισσότερα, μάχονται καθημερινά τόσο με την επιστημονική όσο και με την κοινωνική τους δράση, να καταστήσουν σαφές ότι ο σεβασμός προς τα ζώα και το περιβάλλον είναι σεβασμός για τη ίδια τη ζωή, την ανθρώπινη ζωή που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη λογικά και συναισθηματικά και από καταβολής κόσμου με την ύπαρξη και άλλων έμβιων όντων.

 

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα ζώα πάντα θα προσφέρουν στον άνθρωπο όλα εκείνα που ορίζονται από τη φύση τους. Ας ευχηθούμε να κάνει και ο άνθρωπος το ίδιο υπακούοντας στις επιταγές της «εξημερωμένης» του φύσης.

 

Η Πρόεδρος Π.Κ.Σ.

Αθηνά Τραχήλη

 

επιστροφή