31/08/2021

Γνωμοδότηση νομικού συμβούλου Π.Κ.Σ. για τον εμβολιασμό των κτηνιάτρων

Αθήνα, 31/08/21

Μη υποχρεωτικότητα εμβολιασμού κτηνιάτρων

 

cov


Μετά από σωρεία ερωτημάτων περί του αν ο νόμος περί υποχρεωτικότητας εμβολιασμών για ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας αφορά και τους κτηνίατρους, καθώς και το προσωπικό που προσφέρει σχετικές υπηρεσίες επισημαίνουμε τα κατωτέρω:

Σύμφωνα με το άρθρο 206 ν.4820/21 ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά το προσωπικό που εργάζεται και παρέχει υπηρεσίες σε ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες φροντίδας ατόμων με αναπηρία και σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας.

Δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας νοούνται με βάση τη νομοθεσία τα ιδρύματα που παρέχουν υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες, αφορά δε τα επαγγέλματα των ιατρών και των οδοντιάτρων (ν. 4238/2014).

Θα έπρεπε να υπάρχει ειδική αναφορά περί υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε όσους παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες στα ζώα ώστε να θεωρηθεί και ότι οι κτηνίατροι εντάσσονται στη διαδικασία υποχρεωτικού εμβολιασμού γεγονός που δεν υφίσταται.

Είναι προφανές ότι το σκεπτικό του νομοθέτη αφορά το προσωπικό που έρχεται σε επαφή με ασθενείς πολίτες οι οποίοι κινδυνεύουν αν τους μεταδοθεί ο ιός covid19  να νοσήσουν με βαριά συμπτώματα.

Συνεπώς, η συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη δεν αφορά το κτηνιατρικό επάγγελμα όπως άλλωστε προφορικώς επιβεβαίωσε και ο ΕΟΔΥ


Ο Νομικός Σύμβουλος του Π.Κ.Σ.

Ηλιού Χρήστος


επιστροφή